11 Mayıs 2024 Cumartesi

Avrupa'da Kobanê protestoları: Türk devletini durdurun

Türk devletinin, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü öncesinde Kobanê'ye yönelik başlattığı saldırılara karşı Avrupa'nın bir çok kentinde eylemler yapıldı. Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa ve Yunanistan'da yapılan eylemlerde, Türk devletinin Kobanê'ye yönelik saldırıları protesto edildi. Türk devletinin saldırılarını Rusya, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla İstanbul'da yapılan zirvenin ardından artırdığına dikkat çekilirkin, Avrupa devletlerinin saldırılar karşısındaki sessizliği de kınandı.
 
ALMANYA 
 
Niedersachsen eyaletinin başkenti Hannover’de Rojava için eylemler kesintisiz olarak devam ediyor. Hannover Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) öncülüğünde yapılan mitinge çok sayıda Kürt ve dostları katıldı.
 
Mitingde konuşan Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (NAV-DEM) üyesi Letif Karakaş, “İstanbul’da birkaç gün önce Suriye zirvesi yapıldı ve bugün Kobanê’ye yakın köyleri bombalanıyor. Bu işgal saldırısı aynı zamanda DAİŞ karşıtı koalisyona yönelik saldırı demektir” dedi.
 
Erdoğan’ın barıştan yana olmadığını vurgulayan Karakaş, Avrupa ülkelerine ise, “Erdoğan Avrupa’yı da sevmiyor; onun sevdikleri radikal islamcılardır” diye konuştu.
 
Almanya’nın bir diğer şehri Münster’de de kent merkezinde bulunan Hauptbahnhof’ta bir eylem düzenlendi. Eyleme katılan yüzlerce kişi, işgalci Türk devletinin Kobanê’ye yönelik saldırılarını kınayan sloganlar attı.
 
Saldırılar  Almanya'nın Düsseldorf kentinde de kitlesel bir şekilde protesto edildi. Eyleme Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyatifi, Grevenbroich Tijda Ekecik Kadın Komünü, Neuss ve Krefeld Kadın Komünleri üyeleri katıldı.
 
KCDK-E'nin çağrısıyla saat 18.00'da Düsseldorf Merkez Tren İstasyonu önünde bir araya gelen kitle Almanca “AKP ve DAİŞ faşizmine geçit yok”, “Türkiye'ye yapılan yardımlar derhal durdurulsun” ve “Faşizme karşı omuz omuza” yazılı pankartlar açtı.
 
Eylem boyunca sık “Merkel finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor” ve “Türk ordusu Kürdistan'dan defol” sloganları atıldı. Saat 19.00'da biten eylemde Alman halkını bilgilendirme amaçlı çok sayıda bildiri dağıtıldı.
 
Darmstadt kentinde de akşam saatlerinde eylem yapıldı. 
 
Saat 18.30’da Luisenplatz’da düzenlenen eylemde Türk devletinin Kobanê’ye yönelik saldırıları protesto edildi.
 
Almanya’nın Mannheim kentinde de Kürt Toplum Merkezi ile Ronahi, Berivan Kadın Meclisi'nin çağrısıyla HBF önünde eylem yapıldı.
 
Saarbrücken kentindeki eylem Europagalerie’nin önünde düzenlendi. DKTM Eş Başkanı Dexil Ibrahim yaptığı konuşmada dörtlü zirvenin savaş kararını kınadı. Özellikle Alman hükümetinin rolüne dikkat çekti ve şunları söyledi: “DAİŞ barbarlarına karşı en etkin mücadeleyi veren Kürtler ve Ortadoğu için bir umut olan demokratik özerklik modeline karşı yapılan bu saldırılara halkımız kesinlikle sessiz kalmayacaktır.”
 
HOLLANDA
 
Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırıları Hollanda’nın Den Haag kentinde protesto edildi. Akşam saatlerinde Den Haag Central İstasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Türk, "Cihadist AKP-Erdoğan Rojava'dan defol", "Kürdistan'da katliamlara son", "EU finane ediyor, Türkiye saldırıyor" sloganlarını attı.
 
İSVİÇRE
 
İsviçre’nin Cenevre, Bern ve Basel kentlerinde de eylemler yapıldı.
 
Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Merkez binası önünde bir araya gelen kitle, Plainplais’ye kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca “Türkiye Kürtleri katlediyor, BM susuyor”, “Terörist Erdoğan” pankartları ve dövizleri taşındı, sloganlar atıldı.
 
Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, Türk devletinin saldırılarına dikkat çekildi. “DAİŞ’e karşı savaşan Kürtler, bugün hedef haline getiriliyor ama dünya sessiz” denilen açıklamada, uluslararası güçlere ve BM’ye tepki gösterildi. Avrupa’daki Kürtlerin bu süreçte alanlarda olması gerektiği çağrısı yapılan açıklamada, Türk devletinin saldırılarının ortaya konulacak direniş ruhuyla durdurulabileceğinin mesajı verildi. 
 
Bern’de merkez tren garı önünde bir araya gelen Kürt halkı ve dostları, Türk devletinin Kobanê ve Gri Spî’ye yönelik saldırılarını protesto etti. PKK, YPG, YPJ bayrakları ve Öcalan posterlerinin taşındığı eylemde, sık sık “Terörist Erdoğan”, “İşgalci Türk ordusu Kobanê’den defol” sloganları atıldı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türk devletinin saldırılarına dikkat çekilirken, uluslararası kamuoyuna yaşananlar karşısında sessiz kalmama çağrısı yapıldı.
 
Kobanê işgal saldırılarına yönelik bir başka protesto eylemi de İsviçre’nin Basel şehrinde düzenlendi.
 
Basel Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde yapılan eyleme çok sayıda Kürt ve dostları katıldı. Basel tren garı önünde bir araya gelen kitle, sloganlar attı. Eylem açıklamanın ardından sona erdi.
 
 
FRANSA
 
Fransa’nın Drancy kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger üyeleri işgalci Türk devletinin Kobanê ve Girê Spî'ye yönelik saldırılarını bir yürüyüş ile protesto edildi.
 
"Faşist Türk devleti Kürdistan'dan defol" pankartının taşındığı yürüyüşte "Kobanê faşizme mezar olacak" ve "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada, Kobanê’de saldırılar bitinceye ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan serbest bırakılıncaya kadar Kürt gençlerinin alanlarda olacağı vurgulandı.  Konuşmaların ardından gençler, Drancy belediyesine kadar yürüdü.
 
YUNANİSTAN
 
Yunanistan’ın Lavrio kentinde de Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte kitle, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Kobanê”, “Şehit namirin” sloganları attı.
 
Lavrio Meydanı’nda saygı duruşu ve “Çerxa şoreşe” marşı okunduktan sonra yapılan konuşmada TC devleti ve çetelerinin saldırıları kınandı. Eylem atılan sloganlarla sona erdi.