16 Nisan 2024 Salı

Avrupa SKB 7. Dönem Kongresi Sonuç Bildirgesi: Kazanacağız

7. dönem kongresini gerçekleştiren Avrupa SKB, kamuoyuyla paylaştığı sonuç bildirgesinde önümüzdeki iki yıllık dönemi kazanmak için planladıkları örgütsel ve politik görev çeşitliliklerini, SKB örgütlüğünü güçlendirerek, kadın iradesiyle kazanacaklarını kaydetti.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) 7. dönem Kongresini gerçekleştirdi. Yeni dönemi; kadın iradesi ve örgütlü güçle kazanacaklarını kaydeden sosyalist kadınlar kongrenin sonuç bildirgesini paylaştı. Gelecek dönemin Avrupa'dan en önemli görevinin 'Jin, jiyan, azadî' şiarıyla kadın devrimi fikrini enternasyonal alanda kadın hareketine yaymak, Evînlerin, Sara, Rojbin, Ronahilerin hesabını sormak, kadına yönelik şiddete karşı özsavunma hattını güçlü örmek, emperyalist savaşları, Rojava'da kadın devrimine dönük bombardımanları durdurmak, faşist diktatörlüğün yıkılması, kadınların özgürleşmesi çizgisiyle hareket etmek olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:

"Avrupa SKB örgütsel olarak, 'SKB'ye nasıl ulaşacağımızı bilmiyoruz, SKB'nin adresi olmalı' haklı eleştirisine yanıt olarak kentlerde bir derneğin, bir kurumun adresini, tarihini, gününü sabitleyerek kadınların ulaşmaları sağlanacak. Bu buluşmalarda kadınların taleplerini dinlenerek kadınlar örgütlü mücadeleye çekilecek. Ayda bir yine aynı dernek veya farklı adreslerde kadın buluşmaları, kadın kafesi, kültür gecesi, kitap okuma günü, kadın etkinliklerinin örgütlenmesi hedeflenecek. Bu buluşmalar SKB'mizin kendi dar kadın çevresiyle değil, el ilanları hazırlanarak, yüz yüze kadın kitle ziyaretleri yapılarak bir durumun değişim iradesi gösterilecek.

Avrupa SKB Koordinasyonu ülkelerde, kentlerde yapılacak haftalık, aylık kadın buluşmalarını denetleyerek kitle çalışmasında sürekliliği garantileyecek. Tüzüğümüzde bulunan kent 'kadın meclisleri ve yürütmelerini' kurmak, işletmek, süreklileştirmekte iradi olunacak. SKB Kent meclislerinde yer alan her SKB üyesine yapabileceği iş vererek işlevli hale getirmek, kendisini günlük monoton, rutin işlerinden çıkmasını sağlamak, kendisini kadın özgürlük mücadelesinin bir parçası olarak görmesi sağlanacaktır. SKB Üye sayısını arttırmaya dönük isim listeleri belirlenecek, SKB aylık aidatlarının alınması kadınların SKB'li kimliğinin, aidiyet duygusunun güçlendirilmesini ülke yönetim ve kent meclisleri gündemlerine alarak planlanlayacaktır. Ülkelerde pilot kent belirlenerek SKB'nin buralarda yoğunlaşması ve başarılı sonuçlar ortaya çıkartması çabası içinde olunacaktır.

Avrupa çapında 2 yılda bir aktivistlerin bir araya geldiği eğitim ve deneyim aktarım kampları örgütlenecektir. Ülke kadın kampları ve eğitimlerinin örgütlenmesi Avrupa SKB tarafından denetlenecektir. Kadınların öncülük iddialarını arttıran, aktivist olmanın önemini kavratan ideolojik başlıklar belirlenecektir. 2 ayda bir Avrupa çapında dijital, online kadın eğitimleri teorik, politik başlıklarda organize edilecek. Kadın örgütleri ile belli teorik ve ideolojik konularımızı tartışacağımız tartışma toplantıları örgütlemeye çalışacak. Merkezi eğitim komisyonu kurulacaktır. Bülten yazarları arttırılacak, farklı isimlerin yazması da sağlanacak, kadınların kendi dilinden yazdığı mektuplara ağırlık verilecek, politik tutsaklar adına yazıların yazılması sağlanacak, boyutu ve mizanpajının değişimi eksenli koordinasyon tartışama yürütecek, online mağazalarda satışının yapılması imkanları araştırılacaktır. Bülten sayılarını yükseltmek, kadınlara ulaşmasını sağlayacak yöntemler bulunacaktır. Dağıtım ağını kurmak için yöntemler tartışılacak ağ oluşturulacaktır. Belli periyotta bülten okuma günleri organize edilecek, SKB sitemizin açılması için gereken irade konulacaktır.

SKB ile genç kadın örgütlenmesi Zora arasında devrimci iş birliği sağlanacak. Genç kadınların kitlesel geçen kampanya deneyimlerinden öğrenmenin araçları yaratılacak. Genç kadın örgütlülüğü ile işbirliğinde 'Kadın Devrimi Sempozyumu' ve belli döneme yayılmış politik kampanya temel bir yerde duracaktır. Aveg-Kon'nun kararlaştırdığı kendisine bağlı derneklerde 'ayda bir veya üç ayda bir kadın, erkek, LGBTİ+'ların katılacağı karma kadın özgürlük mücadelesi gündemli söyleşi vb organizasyonlar'a katılarak, yer yer ortak organize edilmesi sağlanacaktır. Erkek egemenliğine karşı mücadelede, değişimin çevremizden başlaması, böylesi organizasyonlarla mümkün olacaktır.

Sosyal medya hesaplarının aktif kullanımına ağırlık verilecek, Tv programlarına katılım arttırılacaktır. SKB Maliyesi için belli aralıklarla derneklerde takas pazarı vb etkinlikler örgütlenecek. Avrupa SKB politik olarak; '2023 yılında Örgütlüysen Güçlüsün, Jin Jiyan Azadi' şiarı altında her ülkenin öne çıkartmak istediği 'Avrupa'da kadın yoksullaşması, kriz, savaş, ırkçılık, kadına yönelik şiddetle mücadele' etrafında belli bir döneme yayılmış güçlü bir kampanya yürütecek. Bu kampanyayı SKB kendi örgütlü gücü ile yürütmenin yanı sıra, aynı dönem genç kadın örgütü ve kimi mücadeleci kurumlarla kampanyanın ortaklaştırılması üzerine adımlar atacak.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, kadın grevini pratikleştirmek, yaygınlaştırmak, işçi, ev emekçisi kadınların gündemine sokmak, sendikalarda, işyerlerinde üretimden gelen gücüyle yanıtlanmasını sağlamak, ilişkide olduğumuz, olamadığımız, ulaşabileceğimiz kadınları kadın grevine çağırmak politik açıdan temel görevlerimiz arasındadır. Savaşın beraberinde getirdiği hayat pahalılığı, zamlar, kriz, kadın yoksullaşması, eşit işe eşit ücret ve kadına yönelik şiddet, Rojava'da hava sahasının Türk sömürgeciliğine kapatılması, Güney Kürdistan'da kimyasal silahların kullanımının durdurulması Avrupa'da 8 Mart kadın grevinin temel konuları haline getirilmelidir.

2023 yılının Mayıs ayında Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı, milletvekili seçim gündemiyle Avrupa'daki göçmen işçi, emekçi kadınlara ulaşacağız. İçinde yer aldığımız Avrupa Seçim koordinasyonu veya Avrupa Kadın Dayanışması AKD gibi ortak mücadele örgütleriyle süreci örgütlemek, faşizme karşı birleşik mücadele etmek kazandırıcı olacaktır. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele deneyimlerinin, özsavunma deneyimlerimizin anlatıldığı toplantılar örgütleyerek, kadın kitlesine özsavunma haktır çağrısı yapacağımız materyaller devreye sokan politik çalışmalar yürütülecektir.

Kadın Devrimi Sempozyumu, Avrupa ülkelerinde bulunan farklı uluslardan kadın örgütlerini davet edeceğimiz, 2023 yılında kıta çapında bir sempozyum olarak örgütleyeceğiz. Kadın devrimi teorimizi, kadının kurtuluş mücadelesini devrimci, demokratik kadın hareketine anlatacağımız, ideolojik yanı güçlü olacak bu sempozyumu SKB ve genç kadın örgütü Zora ile ortak örgütlenmesi planlanacak. Enternasyonalizmi güçlendirmek, İran'da ki kadın ayaklanmasına dair kadın panlellerinin devamı örgütlenecek, İran hapishanelerinde tecavüze uğrayan kadınları sahiplenilecek, Avrupa hapishanelerinde özsavunma gerçekleştiren kadınlardan birini sembolleştirerek özsavunma hakkımız gündem yapılacak, Afganistan Devrimci Kadın Örgütü RAWA ile diyaloglarımız devam ettirilecek, ortak etkinlikler planlanacak, 28 Eylül kürtaj yasaklarına ve kısıtlamalarına karşı mücadele, ekoloji mücadelesi yürütülecek, DKK'nın Avrupa Kıta konferansı ve teorik tartışmaların yapılacağı Nepal'e hazırlıklar planlanacaktır. Aralık ayında Evîn Goyî, Ocak ayında Sakine Cansız ve Rosa Luxemburg yoldaşların sahiplenilmesi etkinliklerine güçlü katılımlar örgütlenecektir. Önümüzdeki iki yıllık dönemi kazanmak için önümüze koyduğumuz örgütsel ve politik görev çeşitliliklerini, SKB olarak örgütlülüğümüzü güçlendirecek, kadın irademizle kazanacağız."