9 Mayıs 2024 Perşembe

Avrupa Komisyonu'nun önünde 9 Ekim protestosu

Brüksel'de Avrupa Komisyonu binasının önünde eylem yapan Kürt halkı ve dostları, "9 Ekim Uluslararası Komplosu"nda rolü olan emperyalist devletleri protesto etti. İmralı'daki tecridin komplonun devamı olduğuna dikkat çekilirken, AİHM'in son verdiği kararla bu tecridi meşrulaştırdığı vurgulandı. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Türk devleti ve emperyalist devletlerin baskısı ile Suriye'den çıkartıldığı 9 Ekim 1998 tarihinin yıl dönümünde Kürt halkı ve dostları protesto gösterileri düzenledi.
 
Avrupa'daki protestoların merkezlerinden biri Belçika'nın başkenti Brüksel oldu.
 
Avrupa Konseyi binasının önünde bir araya gelen kitle, emperyalist devletlerin "9 Ekim Uluslararası Komplo"daki rolünü protesto etti. Ayrıca, AİHM'in İmralı Adası'nda Öcalan'a yapılan işkenceyi meşru gören kararı da kınandı.
 
Eylemde Abdullah Öcalan ile Sakina Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan posterleri ve TJK-E, SKB ve Secours Rouge bayrakları taşındı.
 
Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Yıldız Filmci, "Abdullah öcalan özgür olana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi. Filmci, Avrupa devletlerini İmralı tecridine karşı harekete geçmeye çağırdı.
 
Barış Derneği Başkanı Ludo de Brabander, Türkiye'de artan siyasi baskıya dikkat çekti, "Erdoğan'ın kendi iktidarını pekiştirmek için düşmanlara ihtiyacı var. Bu nedenle ülkedeki baskıyı arttırdı" dedi.
 
Brabander, "AB, PKK'yi terör listesinden çıkarmalı ve PKK ile Türk Devleti arasındaki durumu da bir silahlı çatışma olarak tanımalıdır. Öcalan siyasi çözüm için yıllardır çağrı yapıyor. Öcalan barışın anahtarıdır. Öcalan özgürlüğüne kavuşmalıdır" diye konuştu.
 
Rojava Kadın Birliği adına Medya Abdo, uluslarası komplo ile Kürt özgürlük hareketinin tasfiye edilmek istendiğini belirtti, "Ancak sömürgecilik bunu başaramadı" dedi. Abdo, Öcalan'ın sağlığı ve güvenliğine ilişkin bilgi alınamadığını söyledi, AİHM'in kararının işkenceyi meşrulaştırdığının altını çizdi.
 
HDP'nin eski Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, İmralı'daki tecridi "Uluslararası komplonun bir devamı" olarak değerlendirdi, "Bu insanlık suçudur" dedi. 
 
Aydoğan, şunları söyledi: "Faşizme karşı direniş Türkiye ve Kürdistan'da meşrudur. AİHM'den tarafsız bir karar bekleme hakkımız vardı ancak AİHM siyasi bir karar vermiştir. Halkın mücadelesi Öcalan'ı özgürleştirme mücadelesidir ve bu mücadele Öcalan'ın özgürlüğü elde edilinceye kadar sürecektir."
 
Öcalan'a avukatı Mahmut Şakar, "Öcalan İmralı'da kaldığı sürece uluslararası komplo devam ediyor demektir. İmralı aynı zamanda Avrupa'nın da eseridir" diye konuştu.
 
Sosyalist Kadınlar Birliği Belçika adına konuşan Sakine Demir de, İmralı Adası'nda uygulanan tecridin bir insanlık suçu olduğunu belirtti, "Derhal son bulmalıdır" dedi.
 
Sanatçı Deniz Deman'ın da sahne aldığı etkinlik, sloganlarla  sona erdi.