17 Mayıs 2024 Cuma

AvEG-Kon üyeleri 1 aylık açlık grevine başlıyor

AvEG-Kon'un, Fransa, İsviçre, Hollanda ve Almanya'da gerçekleştirdiği 3 günlük açlık grevi sona erdi. AvEG-Kon üyeleri, direnişi 1 aylık süreli dönüşümlü şekilde sürdürecek.
AvEG-Kon'un, İmralı'daki tecridin kaldırılması talebiyle direnişte olan Lelya Güven ve tutsaklara destek için Fransa, İsviçre, Hollanda ve Almanya'da gerçekleştirdiği açlık grevi sona erdi.
 
ALMANYA
 
Stuttgart'taki açlık grevi, Schlosplatz Meydanı'nda yapılan açıklama ile sonlandırıldı. Eyleme, AGİF, SKB, Young Struggle ve Kürt Özgürlük Hareketi üyeleri de katıldı.
 
Açıklama yapan AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk, 3 Mayıs'ta Fransa'nın başkenti Paris, İsviçre'nin Zürih, Hollanda'nın Den Haag ve Almanya'nın Stuttgart kentlerinde başlattıkları açlık grevini sonlandırdıklarını kaydetti.
 
ÖZKAN ÖZDEMİR'İN DİRENİŞİ 35. GÜNÜNDE
 
AvEG-Kon olarak, tecride karşı mücadeleyi büyüterek sürdüreceklerini belirtten Selçuk, AvEG-Kon üyesi Özkan Özdemir'in, 1 Nisan'da başlattığı 5 günlük açlık grevini süresiz açlık grevine dönüştürdüğü ve direnişin 35. gününde olduğunu hatırlattı.
 
YENİ DİRENİŞÇİLER AÇLIK GREVİNE BAŞLIYOR
 
Selçuk, konfederasyonlarına bağlı olan İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) üyesi BEKSAM'ın Eşbaşkanı Gülten Yavuz ve Young Struggle (YS) Sözcüsü Bilen Ceyran'ın, bugünden itibaren 1 aylık dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurdu. 
 
Eylemde, "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Politik tutsaklara özgürlük", "Tecrite hayır, Leyla Güven onurumuzdur", "Tecrite Hayır, Hatice Duman onurumuzdur", "Tecrite Hayır, Özkan Özdemir Onurumuzdur" sloganları atıldı.
 
SARIYILDIZ: SOKAK MÜCADELESİ DAHA GÜÇLÜ ÖRGÜTLENMELİ
 
Basın açıklamasının ardından ise panel düzenlendi. Panele HDP Avrupa Sözcüsü Faysal Sarıyıldız ve AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk konuşmacı olarak katıldı.
 
Açlık grevleri ve ölüm oruçlarında yaşamlarını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan HDP Avrupa Sözcüsü Faysal Sarıyıldız, söz aldı.
 
Büyük bir ve tarihi direnişlerden birinin gerçekleştirildiğini kayeden Sarıyıldız, 7 Haziran 2015'de parlamentoda salt çoğunluğu kaybeden iktidarın, yeniden bir savaş sürecini başlattığını kaydetti. Kobanê'ye inşa çalışması için için giden SGDF üyelerini Suruç'ta IŞİD çeteleri tarafından düzenlenen bombalı saldırıda katledildiğini kadeydeden Sarıyıldız, "Bu katliamın ardından katliamlar serisi geldi. Kentler yerle bir edildi, insanlar diri diri yakıldı" dedi. Demokratik haklara yönelik saldırıların arttığını da kaydeden Sarıyıldız, Öcalan üzerinde de mutlak tecridin uygulamaya sokulduğunu belirtti.
 
Tüm bu saldırılara rağmen Kürt halkının, sosyalistlerin direndiğini ifade eden Sarıyıldız, "Ancak bu mücadele tecridi kırmaya yetmediği için Leyla Güven süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı. Ardından da binlerce tutsak direnişe dahil oldu" dedi.
 
Sarıyıldız, açlık grevi ve ölüm orucu direnişinin taleplerinin karşılanması, kazanımın elde edilmesi için sokak mücadelesinin daha güçlü örgütlenmesi gerektiğini söyledi.
 
SELÇUK: TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR
 
AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk, direnişteki tutsakları selamladı, 5 Mayıs 1981'de ölüm orucunda yaşamını yitiren Bobz Sands'ı, 4 Mayıs'ta Dersim'deki soykırımda katledilenleri ve 6 Mayıs'ta idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı andı.
 
Bir mücadele aracı olarak Türkiye ve Kürdistan'da açlık grevlerinin tarihçesini aktaran Selçuk, şu an süren direnişin kitleselliği ve yaygınlığı bakımından tek örnek olduğunu belirtti.
 
Öcalan'a uygulanan tecridin yanı sıra toplumun tüm kesimlerine de tecrit uygulandığını vurgulayan Selçuk, işçilerin, emekçilerin, akademisyenlerin, gazetecilerin, kadınların, gençlerin bu saldırılarda nasibini aldığını ifade etti. Tecridin bir işkence ve insanlık suçu olduğunu vurgulayan Selçuk, muşru olan taleplerin kabul edilmesini, bunun için de herkesin özne olarak mücadelenin içerisinde yer almasını istedi.
 
Konuşmacıların ardından panele katılanlar da söz alarak fikir ve önerilerini sundu, sorular sordu.
 
İSVİÇRE
 
Zürih'te ise yürüyüş  ve Kanonengasse meydanında yapılan açıklamanın ardından açlık grevi direnişi sonlandırıldı. 
 
Direniş çadırının önünde bir araya gelen kitle, Deniz Gezmiş şahsında Mayıs ayında şehit düşen devrimciler için saygı duruşu yaptı.
 
Ardından, "Leyla Güven onurumuzdur", "Yaşasın devrimci dayanışma", "İçerde, dışarda hücreleri parçala" sloganları ile Kanonengasse meydanına yüründü. Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu ile İGİF temsilcileri, Türkiye ve Kürdistan‘da süren açlık grevi ve ölüm orucu direnişine ses vermek için eylemlerin süreceğini belirtti.