17 Mayıs 2024 Cuma

AvEG-Kon: Af Örgütündeki eylemcilere polis saldırısını kınıyoruz

AvEG-Kon, Öcalan'a uygulanan tecride karşı süren açlık grevlerine dikkat çekmek için Ulusararası Af Örgütü'nün Londra'da bulunan binasında eylem yapanlara yönelik polis saldırısı ve gözaltıları kınadı.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin sona erdirilmesi talebiyle yapılan açlık grevlerine dikkat çekmek için Roj Kadın Meclisi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der) ve Kürt Halk Meclisi tarafından Uluslararası Af Örgütü'nde süren eyleme yapılan polis saldırısı ve 20 kişinin gözaltına alınmasını kınadı.
 
Hapishanelerde ve dünyanın bir çok ülkesinde süren ve şimdiye kadar 8 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce insanın her an ölümle karşı karşıya olduğu süresiz açlık grevi direnişlerine karşı uluslararası kurumların sessizliğine Uluslararası Af Örgütü'nün de üç maymunu oynayarak ortak olduğunu kaydeden AvEG-Kon, "Çarşamba günü bir grubun Uluslararası Af Örgütü Londra merkezine giderek, Uluslararası Af Örgütü yöneticilerinden konuya ilişkin suskunluklarına son vermelerini ve bir açıklama yapma taleplerini iletmeleri bir sonuç vermemiş, bunun üzerine bir grup Uluslararası Af Örgütü binasında kalarak açlık grevine başlamıştı" diye hatırlattı.
 
İnsan hakları örgütü olan Af örgütünün açlık grevi eylemcilerine tavrının ise tüm kapıları kapatarak su, tuvalet vb. ihtiyaçlarını gidermelerini engelleyen insanlık dışı bir tavra dönüştüğüne dikkat çeken AvEG-Kon, "Tüm bu insanlık dışı koşullara rağmen üç gün boyunca eylemlerini sürdüren gruba destek amacıyla dün gece bir grup daha katılmıştı. Gece saat 01.00 sularında Uluslararası Af Örgütünün talimatıyla binaya polis baskını yapılması ve 20’yi aşkın eylemcinin şiddet kullanılarak gözaltına alınması, Af Örgütü açısından utanç vericidir" diye belirtti.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Şimdiye kadar sessizliğiyle faşist Türk devleti tarafından Öcalan’a uygulanan mutlak tecridi, hapishanelerdeki baskıları ve hak ihlallerini onaylar durumda olan Uluslararası Af Örgütü, binayı işgal ederek bu tutumu protesto eden eylemcilere polisi saldırtmasıyla da insan haklarına yaklaşımda çifte standartçı olduğunu göstermiştir.
 
"AvEG-Kon olarak Uluslararası Af Örgütünün binada bulunan eylemcilerin haklı ve meşru eylemine yönelik bu tutumunu ve polis saldırısını protesto ediyor, gözaltına alınan insanların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.
 
"Tecrit bir hak ihlalidir, insanlık suçudur ve derhal kaldırılmalıdır. İnsan haklarından yana olduklarını iddia eden kurum ve kişiler tecride ve faşizme karşı derhal harekete geçmelidir. Susmak, sessiz kalmak, suça ortak olmaktır. Tecride ve faşizme karşı mücadelemiz sürecektir."