28 Mart 2024 Perşembe

AVEG-Kon 9. Kongresi'ni topladı: Savaşa karşı halkların barışı, krize karşı sosyalizm

AVEG-Kon, "Savaşa karşı halkların barışı, krize karşı sosyalizm" şiarıyla 9. Kongresi'ni Almanya'da topladı. Avrupa ülkelerinden delegelerin katıldığı kongre iki gün sürecek. Kongrenin ilk gününde yapılan konuşmalarda, Türkiye-Kürdistan'da, dünyanın dört bir yanında ezilenlere yönelik saldırıların sürdüğü belirtilerek, birleşik mücadelenin büyütülmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-Kon), 9. Kongresi'ni "Savaşa karşı halkların barışı, krize karşı sosyalizm" şiarıyla Almanya'nın Leverkusen kentinde toplandı.

ORAK: YAŞANANLAR BİZE ÖNEMLİ GÖREVLER YÜKLÜYOR
İki gün sürecek olan kongrenin açılış konuşmasını AVEG-Kon Konseyi adına Hülya Orak yaptı. Orak, emperyalist savaşların, işgallerin, ırkçı saldırıların arttığı, Türkiye ve Kürdistan'da, Avrupa'da siyasi suikastlerin yaşandığı bir dönemde kongrelerin topladıklarını belirtti. Faşist saray iktidarının da saldırı ve zulümle iktidarını sürdürmeye çalıştığını kaydeden Hülya Orak, "Avrupa'da emekçiler sokağın nabzını yükseltiyor, işgal ve direnişlerle sokaklara çıkıyor. Tüm bu yaşananlar bize önemli görevler yüklüyor" dedi.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından divan seçildi.

LC WAİKİKİ İŞÇİLERİ, GÜNEŞ VE SURUÇ AİLELERİ KONGREYİ SELAMLADI
AVEG-Kon'un iki buçuk yıllık faaliyetlerini aktaran sinevizyonun gösterimi yapıldı. Direnerek kazanan Limter-İş üyesi LC Waikiki işçileri, kaçırılarak gözaltına alınan ve verilen mücadele sonucu gözaltında kaybedilemeyen Gökhan Güneş, Suruç Aileleri videolu mesajlarla AVEG-Kon'a, Avrupa ülkelerinde yaptığı dayanışma eylemlerinden dolayı teşekkür etti ve kongreyi selamladı.

Kongreye, Rojava'da işgalci Türk devletinin düzenlediği suikast saldırısında şehit düşen MLKP Merkez Komite Üyesi Ahmet Şoreş (Zeki Gürbüz) ve MLKP komutanlarından Firat Newal'in (Özgür Namoğlu) ailesi, KCDK-E Eşbaşkanı Fatma Göksungur, direnişteki Borbet, Sosyalist Kadınlar Birliği, Tutsakların Sesi Platformu, Young Struggle, ZORA ve Pirede Rebellion'un temsilcileri katıldı.

ATİK, Yeni Kadın, Avrupa Devrimci Komün Meclisleri gönderdikleri mesajlarla AVEG-Konu'un 9. Kongresi'ni selamladı.

RUKİYE NAMOĞLU: ONLAR ÖZGÜR VE EŞİT BİR DÜNYAYA İNANDILAR
MLKP Komutanlarından Firat Newal'in annesi Rukiye Namoğlu, Şoreş ve Newal şahsında tüm devrim şehitlerini anarak sözlerine başladı ve "Onlar başka bir dünyanın, özgür, herkesin eşit yaşayabileceği başka bir dünyanın olacağına inandıkları için bu mücadeleye atıldılar. Bunu da Rojava devriminde var ettiler. Onlar bizim en değerlilerimiz" dedi.

'BU BARBAR SİSTEMİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ, MÜCADELEMİZİ BÜYÜTELİM'
Devrim şehitlerini anan Firat Newal'in babası ise şunları söyledi: "Hem dünya hem de Türkiye-Kürdistan koşulları bakımından normal bir süreçten geçmiyoruz. Kapitalizm en ağır bir şekilde sömürü mekanizmasını işletiyor, dünyanın dörtte biri işsizlikle boğuşuyor. Doğayı yok eden kapitalist barbarlığı yaşıyoruz. İnsanlık buna layık değil, bunu aşabiliriz."

Türkiye, Rojava ve İran-Rojhilat'tan halkların direnişlerine ilişkin örnekler veren Newal'in babası, "Bu süreci bir devrim süreci olarak görebiliriz. Emperyalistler bunu gördüğü için bölge devrimini boğmak istediler. O nedenle Kürt halkının en değerli evlatları katlediliyor. En değerli yoldaşlarımız katlediliyor. Bu barbarlık sistemini ortadan kaldırabiliriz. Mücadelemizi daha da büyütmeliyiz. Bu pisliği ancak devrim temizler" çağrısı yaptı.

BORBET İŞÇİLERİ: YANINIZDAYIZ
Direnişteki Borbet işçileri adına konuşan işçi, AVEG-Kon işçi sınıfının mücadelesinde önemli ve iddialı bir şekilde yol aldığını söyledi, "Kongrenizi selamlıyoruz. Hiçbir zaman yalnız değilsiniz, yanınızdayız" dedi. Direniş süreçlerine ilişkin bilgi veren Borbet işçisi, direnişlerini sürdüreceklerini kaydetti.

KCDK-E EŞBAŞKANI GÖKSUNGUR: BİRLEŞİK, ENTERNASYONAL MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ
KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da AVEG-Kon Kongresi'ni selamladı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: "İnsanlık tarihi, katliam ve soykırımları tarihidir ama aynı zamanda bir direniş tarihidir. Zulmedenlere karşı mazlumların çıkışları olmuş ve insanlığa güzel armağanlar bırakmışlardır. Şeht Bedrettinleri, Denizleri, Mahirleri, İboları, Mazlumları, Dörtleri, Paramazları, Kırmızı fularlı kızları, Sakine Cansızları unutamayız. Onların bıraktığı yoldan mücadelemizi sürdürüyoruz. Onlara selam olsun."

Türkiye ve Kürdistan'da seçim sürecine girildiğini hatırlatan Göksungur, "Parlamento bizim için hiç çözüm olarak görülmedi. Ancak 7 Haziran'da elde ettiğimiz zaferle, büyük bir değişim yarattık. Halklara umut olduk" diye konuştu.

İmralı ve tüm hapishanelerdeki tecrit politikalarına dikkat çeken KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, "Öcalan'a yönelik bu tecride karşı sadece Kürtler mücadele etmiyor" dedi, birleşik ve enternasyonalist mücadelenin büyütülmesi gerektiğini kaydetti.

İran'da Jina Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından kadınlar öncülüğünde başlayan halk direnişini selamlayan Göksungur, "Jin, Jiyan, Azadi" şiarıyla konuşmasını sonlandırdı.

TSP: DEVRİMCİ TUTSAKLARA SAHİP ÇIKMAK, DEVRİME SAHİP ÇIKMAKTIR
Tutsakların Sesi Platformu temsilcisi, "İnsanlığa düşman olan barbar, faşist düzene karşı daha güçlü bir irade ortaya koymalıyız" dedi. Faşist saray iktidarının politik tutsakları teslim almak için saldırılarını sürdürdüğünü kaydeden TSP Temsilcisi, "Tutsakları sahiplenmeliyiz. Onların sesi soluğu olmalıyız. Tutsakları maddi ve manevi olarak sahiplenmek, devrim mücadelesini sahiplenmektir" diye vurguladı.

ALBAYRAK HAPİSHANENİN EL KOYDUĞU MEKTUPLARI OKUDU
Yunanistan'da politik mültecilere destek verdikleri için Hüseyin Şahin ile birlikte tutuklanan ve dayanışma eylemleri sonucu serbest bırakılan Alican Albayrak da konuşma yaptı. Albayrak, tutsak oldukları dönemde büyük bir dayanışmanın ortaya çıktığını söyledi, teşekkür etti. Albayrak, dayanışma kartlarına yanıt olarak yazdıkları ancak hapishane yönetimi tarafından göndermelerine izin verilmeyen mektubu kongrede okudu.

YETER: SİZE İNANIYORUZ
Sosyalist Kadınlar Birliği adına Ayşe Yumli Yeter konuşma yaptı. AVEG-Kon'un geçtiğimiz dönemde kadın özgürlük mücadelesini mücadele konusu yaptığını kaydeden Yeter, "Kongrenizde, yeni döneme dair toplumsal cinsiyetçiliğe, erkek egemenliğine karşı önemli kararlar alacağınıza inanıyoruz" dedi, kongreyi selamladı.

YOUNG STRUGGLE: BAŞLAR YUKARI, BİR DEĞİL ÜÇ ADIM İLERİ YOLDAŞLAR
Young Struggle Avrupa temsilcisi, "Paris'teki katliam ve Ahmet ve Firat yoldaşların ölümsüzlüğü, dönemin gerçekliğini gözler önüne koydu. Şiarımız belli: Başlar yukarı yoldaşlar, devrime doğru bir değil üç adım ileri. Bu şiar, önümüzdeki dönemi karakterize ediyor. Zira bu, bir slogandan çok daha fazlasıdır; mücadeleye devam etme sözü ve hepimize yapılan bir çağrıdır" dedi.

Rojava'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Paris'e ve Avrupa'nın dört bir yanına ezilenlerin özgürlük mücadelesinin yayılarak sürdüğünü vurgulayan Young Stuggle temsilcisi, şöyle devam etti: "Emekçi sınıfın her mücadelesi, ezilen kadınların ve LGBTİ+'ların erkek egemen sisteme karşı öfkesi, mücadelenin Avrupa topraklarındaki seyrini gözler önüne seriyor. Kapitalizmin varoluşsal krizi, gençliği de özellikle etkiliyor. Savaş çığırtkanlığının artmasıyla askeri bütçelerin bedeli, gençlerin, kadınların, LGBTİ+'ların, ezilenlerin sırtından ödenmeye çalışılıyor. Fakat sınıfımıza yönelik bütün bu saldırılara karşı direniş sürüyor. Fransa ve İngiltere'deki grevler, diğer Avrupa ülkelerindeki mücadeleler, Avrupa'da mücadelenin hız kazandığını da gösteriyor. Bu koşullarda da bize, mücadeleyi büyütme çağrısı yapılıyor."

"Yüzlerle değil binlerle sokaklarda olmayı ve Türk sermayesini hedefimize koyalım" diyen Young Struggle temsilcisi, şu çağrıyı yaptı: "Firat yoldaşı ölümsüz kılmak, aynı zamanda çalışma yürüttüğü Almanya ve Avrupa'da mücadelele güçlendirmek anlamına gelmektedir. O halde kendimize, Özgür'ün mücadelesini sürdürdüğü gibi, Almanya'daki çalışmalarını da sürdürme hedefi koyalım"

ZORA: AVEG-KON'UN YANINDAYIZ
ZORA, AVEG-Kon'un verdiği mücadeleyi selamladı: "Bu kongrenin bize göstermesi gereken örgütsel yapının temel fikri olan "Daha yakın bir şekilde birleşmeyi nasıl başarabiliriz", "Yoldaşlarımızla bağlarımızı nasıl güçlendirebiliriz" sorularıdır. Özellikle faşist saldırıların, enerji krizinin ve artan yoksulluğun, şiddetli savaşların, kanlı sınır politikalarının veya tüm dünyada artan ataerkil şiddet vakalarının yaşandığı bu zamanlarda bu soruları sormalıyız" dedi.

Antonio Gramsci'nin, "Eski dünya ölüyor, yeni dünya henüz doğmadı, şimdi canavarların vakti." Sözünü hatırlatan ZORA temsilcisi, "AVEG-Kon'da neye ihtiyaç olursa cesaretli bir şekilde desteklemeliyiz ve umutsuzluğa karşı bir umut ışığı olması için mücadelemizi sürdürmeliyiz" dedi.

'GENÇLER OLARAK ROL MODELLERİMİZDEN ÖĞRENİYORUZ: IVANA; OKAN, ÖZGÜR, AHMET VE 33'LER'
Pirede Rebellion Temsilcisi, "LGBTİ+ olarak bu kongreyi bizim kongremiz olarak görüyor ve önümüzdeki yıl daha güçlü bir işbirliği için sabırsızlanıyoruz. Genç LGBTİ örgütünün nasıl sevinçle karşılandığını görüyoruz ve bu kongreyi de aynı sevinçle karşılamak istiyoruz" dedi.

Şoreş, Newal ve Paris katliamlarını hatırlatan temsilci, "Paris'teki saldırı ve yoldaşlarımızın öldürülmesi yüreklerimizi dağladı ve bize yeni yıla yeni bir kararlılıkla başlamamız gerektiğini gösterdi" ifadelerini kullandı.

Rojava devrimi ve Rojhilat'taki halk ayaklanmasını savunulması çağrısı yapan Pirede Rebellion temsilci, şunları söyledi: "Avrupa'da faşizm büyüyor ve ilk olarak kadınlara, göçmenlere ve LGBTİ bireylere saldıracak. LGBTİ+'lara yönelik şiddete hep birlikte son verelim ve LGBTİ+ mücadele günleri için sokaklara çıkalım! Yürüttüğümüz mücadelelerde yan yana duralım. Grevlerde, protestolarda ya da başka herhangi bir mücadelede: LGBTİ gençliği işçilerin yanındadır. Gençler olarak rol modellerimizden öğreniyoruz. Ivana, Okan, Özgür, Ahmet ve 33 arkadaşımız bize onların mücadelesini kendi mücadelemiz olarak sürdürmemiz gerektiğini gösteriyor. İstanbul Pride'daki yoldaşlarımızın haykırdığı gibi: Kürdistan vardır, lubunyalar vardır!"

Kurum ve konukların konuşmalarının ardından AVEG-Kon Eşbaşkanları Serpil Arslan ve Özkan Özdemir, delegeleri selamladı.

AVEG-KON EŞBAŞAKANI ARSLAN: GELECEĞİ KAZANMA İRADEMİZ GÜÇLENECEK
Ardından konuşma yapan AVEG-Kon Eşbaşkanı Serpil Arslan, devrim şehitlerini andı. Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zorlu bir süreçte dönemi devraldık. Kovid-19 yer küreyi sardı. Binlerce işçi kapitalizmin krizi ve kar hırsı nedeniyle yaşamını yitirdi. Kazanılmış hakları ve özgürlüklere yönelik saldırılar sınırsızca sürdü. Özellikle Avrupa'da faşizmin yükselişe geçtiği bir dönem oldu, bu dönem. Göçmenlere yönelik faşist ırkçı saldırılar arttı. Kadınlara yönelik saldırılar dizginsizce sürdü. Kadına yönelik şiddet yüzde 45'ler düzeyinde seyretti. Kapitalizmin krizinin derinliğinin arttığı, gelir adaletsizliğinin daha fazla büyüdüğü bir dönem oldu. Konseyimiz, birleşik mücadele perspektifiyle mücadeleyi büyütmeye çalıştı.

Türkiye-Kürdistan'da faşizmin saldırılarının dizginsiz bir şekilde sürdüğü bir dönem oldu. HDP'ye, ESP, SKM ve tüm dinamik kuvvetlere yönelik saldırılar saldırılar artarak devam ediyor. Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırıları kapsamlı bir şekilde sürdü. Ama diğer yandan yönümüzü döndüğümüzde ilham aldığımız devasa direnişler oldu. Gerilla, Kürt halkına yönelik saldırılara geçit vermeyeceğini gösterdi. Devrimciler, öncüler, ezilenler teslim olmayacaklarını gösterdiler. Birleşik mücadele mevzuları oluşturuldu ve güçlendirildi.

Gerek Türkiye-Kürdistan'da, Avrupa'da hem uluslararası sermayenin, kapitalizmin saldırılarına, kadın özgürlük mücadelesine yönelik saldırılarına karşı mücadelede ısrar ettik. Bu kazanma iradesi, geleceği kazanma eyleminde somutlaşacaktır. Başaracağımıza inanıyorum.

ÖZDEMİR: NORMALİMİZ SÜRECE YANIT OLMAKTIR
AVEG-Kon Eşbaşkanı Özkan Özdemir ise, "Süreç, biz devrimcilerin önüne ‘yeni normaller' çıkarıyor. Bizim normalimiz de gelişen bu hızlı sürece yanıt olmaktır" dedi.

Arslan ve Özdemir, iki buçuk yıllık bir süreci kapsayan faaliyet raporunu okudu. Ardından faaliyet raporu üzerine konuşma ve tartışmalar yapıldı.

Ardından siyasal perspektif gündemine geçildi. Emperyalist savaş, Kürt özgürlük hareketi, devrimci ve komünist öncülere yönelik siyasi suikastler ve katliamlara karşı mücadele, ırkçı, faşist saldırı ve örgütlenmelere karşı mücadele, Türkiye ve Kürdistanlı göçmenler içerisinde örgütlülüğün büyütülmesi, Türkiye ve Kürdistan'da yapılacak seçimlere ilişkin Avrupa ülkelerindeki Türkiye ve Kürdistanlı göçmenlere ulaşarak, faşist bloğa karşı örgütlemek ve taraflaştırmak, birleşik mücadelenin büyütülmesi gibi çeşitli başlıklarda tartışmalar yapıldı, öneriler yapıldı.

AVEG-Kon'un yerelleşmesi ve örgütlülüğünü büyütmesi bakımından verimli tartışmalar yapıldı, yeni mücadele araç ve yöntemlerine ilişkin öneriler sunuldu.

AVEG-Kon'un, "Savaşa karşı halkların barışı, krize karşı sosyalizm" şiarıyla gerçekleştirdiği 9. Kongre bugün de devam edecek.