12 Mayıs 2024 Pazar

Asya: Uluslararası sessizlik bozulmalı

Uluslararası Efrin'de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu'na katılan SYPG Temsilcisi Beritan Asya, "Bu forumun aynı zamanda Efrin'e yönelik işgal saldırılarına karşı, uluslararası sessizliği bozacak bir forum olmasını umut ediyoruz" dedi.
Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Efrin'de demografik değişim ve etnik temizlik forumu Kuzey Suriye'nin Amude kentinde devam ediyor.
 
Uluslararası Efrin'de demografik değişim ve etnik temizlik forumuna katılan Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) Temsilcisi Beritan Asya ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
 
AKP/Saray rejiminin Efrin'deki demografik yapıyı değiştirmeyi amaçladığını ifade eden SYPG Temsilcisi Beritan Asya, "Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor; iki gündür burada özellikle Türk devleti tarafından Efrin'in demografyasının değiştirilmesi,  etnik bir soykırımın yapılmasına dair önemli tartışmalar yürütülüyor. Bu foruma uluslararası katılı oldukça dikkat çekici" diye belirtti.
 
BU FORUM ULUSLARARASI SESSİZLİĞİ BOZACAK
 
Asya, "Bu forumun aynı zamanda Efrin'e yönelik işgal saldırılarına karşı, uluslararası sessizliği bozacak bir forum olmasını umut ediyoruz. Efrin'de halen sürmekte olan katliamlar var. Burada önemli olan şunu ifade etmek; Bugün Türk devletini Efrin'de gerçekleştirdiği katliam aslında yeni bir durum değil. Aslında Yüzyıllardır Osmanlı devletinin, bu topraklarda bütün halklara yönelik başlattığı katliamların devamıdır" dedi.
 
Efrin'de yaşanan jenositin 40 yıldır Kuzey Kürdistan'da yaşananlar ile benzer olduğuna dikkat çeken Beritan Asya, "Kuzey Kürdistan'da nasıl ki binlerce köy yakıldı, Kürtlerin binlerce yerleşim yerleri yakıldı ve köylerin isimleri değiştirildi. Tarihsel ve kültürel katliam gerçekleştirildi. Kürt diline yönelik katliamlar gerçekleştirildi. Aynı zamanda Kürt halkı ile birlikte farklı halklara yönelik; Ermeni, Süryani, Aşuri halklarına yönelik tarihsel ve kültürel katliamlar gerçekleştirildi. Bugün Efrin'de gerçekleşen etnik temizlik katliamları ve aynı zamanda demografıyanın değiştirilmesi bu katliamların bir parçasıdır" diye konuştu.
 
Suriye rejiminin Rojava devrimi öncesi Suriye'de yaşayan Kürtlere yönelik baskıcı politikalar uyguladığını dile getiren Asya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yine Suriye toprakları bazında ele alacak olursak, Suriye rejiminin on yıllardır bu topraklarda Kürt halklarına yönelik gerçekleştirdiği soykırımın bir parçasıdır. Arap kemeri politikasının bir parçasıdır, nasıl ki burada Suriye rejimi tarafından Kürt halkı kimliksizleştirildi, topraklarından göçertildi, evlerinden göçertildi bugün bu topraklarda yaşanan katliamlar bunların devamıdır."
 
KATLİAMLARA SESSİZ KALMAYACAĞIZ
 
Asya, "Kürt halkı başta olmak üzere bütün halklara karşı gerçekleştirilen katliamlara karşı kültürel, tarihsel katliamlara sessiz kalmayacağımızı ve bu mücadelenin bir parçası olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.
 
Sömürgeciliğin ve işgalcilerin bütün bölgelerde ezilen halkları hedef aldığını kaydeden Asya, "Forumda yürütülen bütün tartışmaların temelinde Efrin'de gerçekleştirilen kirli siyaset aslında sömürgeciliğine ve işgalciliğin doğasında var. Sömürgecilik ve işgalcilik her yerde kendi varlığını, kimliğini, oluşumunu halklara yönelik gerçekleştirdiği katliamların üzerine inşa ediyor. Burada yürütülen tartışmalar önümüzdeki süreçte ortaya çıkacak mücadele çizgisinde uluslararası anlamda platformlar oluşturacak, bu platformlar da mücadelemize temel olacaktır" diye belirtti.
 
Forumun katılımcılarının bölge halkları bakımından dikkat çekici olduğunu vurgulayan Asya, "Bugün bu forumda uluslararası anlamda araştırmacılar, doktorlar, avukatlar, akademisyenler yani kendi ülkelerinden doğru önemli mevki ve kurumları temsil eden katılımcılar bulunuyor. Bu bakımdan bu katılımcıların kendi ülkelerinde Efrin'e yönelik gerçekleştirilen jenositin, kendi ülkelerinde ki karar mercilerinde tartıştırmak ve gündem konusu yapmaları önemli bir yerde duruyor" dedi.
 
'EFRİN KİRLİ İTİFAKLARLA İŞGAL EDİLDİ'
 
Asya, "Bugün içerisinde geçtiğimiz siyasal süreç bakımından oldukça tehlikeli bir dönemden geçmekteyiz. İdlib üzerinden gerçekleştirilen Türkiye, Rusya ve diğer gerici bölge güçleri arasında ortaya çıkan ittifaklar söz konusu, yine Efrin'e ve Kuzey Suriye'ye yönelik işgalci Türk devletinin yaptığı kirli ittifaklar söz konusu, bugün burada emperyalistlerin tuttuğu yer bakımından, başta ABD ve Rusya olmak üzere kendi yüzsüzlüklerini bu siyasi denge içerisinde açıkça ortaya koyduklarını görüyoruz" diye belirtti.
 
Son olarak düzenlenen forumun önemine vurgu yapan Asya, "Efrin'de yaşanan insanlık suçunun böylesi bir uluslararası forum ile tartışılarak, göz önüne serilmesi bakımından oldukça önemli bir yer tutuyor. Bu forumdan çıkacak sonuç özellikle Efrin'in özgürleştirilmesi bakımından ciddi bir yerde duruyor. Biz de SYPG olarak Efrin'den Şehba'ya göç eden halkların bir an önce kendi topraklarına dönmelerini sağlamak için bu forum ve buna benzer mücadele alanlarında çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.