20 Nisan 2024 Cumartesi

Asya: Sömürge evlerine karşı mücadelemiz sürecek

Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Suriye topraklarında gerçekleştirmek istediği sömürge evleri projesine tepki gösteren SYPG Temsilcisi Beritan Asya, "Bu demografik yapı ve tarihin değiştirilmesinin aracı olarak kullanılıyor" dedi, işgale karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) Temsilcisi Beritan Asya, Türk devletinin Suriye'nin kuzeyinde işgal ettiği alanlarda gerçekleştirmek istediği sömürge evleri projesini değerlendirdi.

ETHA'ya konuşan Beritan Asya, Suriye iç savaşı başladıktan sonra Türkiye ve Kuzey Kürdistan kentlerine zorunlu göçler yaşandığını hatırlattı. Asya, AKP-MHP faşist iktidarının savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelileri siyasi çıkarları doğrultusunda kullandığını kaydetti.

'ÇETELER GÖÇ ETTİRİLEN EFRÎN HALKININ EVLERİNE YERLEŞTİRİLDİ'
Türk devletinin mülteciler üzerinden yürüttüğü pazarlıklarla uluslararası güçlerden büyük miktarda fon aldığının altını çizen Asya, şunları dile getirdi: "Tayyip Erdoğan'ın açıklaması, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının da gündeminde yer aldı. Açıklama yaklaşık bir milyon Suriyelinin İdlib, Cerablus, Girê Spî, Serêkaniyê ve Efrîn hatlarına yerleştireceğine dairdi. Şunu biliyoruz ki Erdoğan bunu Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik, Rojava devrim topraklarına yönelik bir işgal politikasının devamı ve işgal ettiği yerlerde demografyanın değiştirilmesi siyasetinin ürünü olarak devam ettiriyor. Efrîn işgal edildikten sonra Türk devleti ve Suriye rejiminin anlaşmalarıyla Doğu Guta'dan yüzbinlerle ifade edilen çete ve aileleri Efrîn'e getirilerek yerlerinden zorla göçertilen Efrîn halkının evlerine yerleştirilmişti. Aynı siyaset bugün Girê Spî, Serêkaniyê ve diğer işgal altındaki topraklarda uygulanıyor."

'SÖMÜRGE EVLERİ PROJESİ VE ARAP KEMERİ SİYASETİ BENZER'
Türk devletinin "Sömürge Evleri Projesi" ile Suriye rejiminin Arap Kemeri siyasetinin benzer olduğunu belirten Beritan Asya, "Bu topraklara yerleştirilecek bir milyon Suriyelinin çoğunluğu Erdoğan zihniyeti tarafından eğitilen kesimdir ve burada Erdoğan'ın siyasetini sürdürecek bir durum ortaya çıkmış oluyor" şeklinde konuştu.

'SÖMÜRGE EVLERİ PROJESİNİ KABUL ETMİYORUZ'
Kuzey ve Doğu Suriye halklarının sömürge evleri projesini kabul etmediğini dile getiren Beritan Asya, tüm bölge halklarına bu zihniyete karşı mücadele çağrısında bulundu.

Türkiye'de Suriyeli mültecilerin ırkçı saldırıların hedefi haline getirildiğini belirten Beritan Asya, şunları ifade etti: "Devrimin içeriğinin boşaltılması, demografik yapının ve tarihin değiştirilmesinin aracı olarak kullanılıyor. Bir kez daha dile getiriyoruz, sömürge evleri başta olmak üzere Erdoğan'ın, AKP sömürgeci zihniyetinin işgal siyasetine karşı Kuzey ve Doğu Suriye halklarının, kadınların, gençlerin, işçilerin, emekçilerin mücadelesi sürecektir."