26 Nisan 2024 Cuma

Asker aileleri cenazeler için HPG'ye başvurdu

Güney Kürdistan'da süren çatışmalarda ölen TSK askerlerinin ailelerinin cenazeleri almak için HPG'ye başvurduğu ortaya çıktı.

Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'nde bulunan Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerindeki saldırıları sırasında ölen ve cenazeleri HPG'nin elinde olduğu belirtilen askerlerin ailelerinin HPG'ye başvurduğu ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklama yapan HPG Sözcüsü Serdar Yektaş, ellerinde 9 asker cenazesi olduğunu ve bazı asker ailelerinin kendilerine başvuru yaptığını duyurdu. Yektaş açıklamasında, "Türk Devletinin tehditleri nedeniyle ailelerin ismini açıklamayacağız" dedi.

HPG, farklı tarihlerde yaptığı açıklamalarda ellerindeki asker cenazelerinin görüntü ve fotoğraflarını yayınlayarak, ailelere çağrıda bulunmuştu.

Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) daha önce yayınlanan haberlerde, 29 Mayıs'ta Metîna'da çıkan çatışmada yaşamını yitirdiği belirtilen 4 askerin ismine yer verilmişti. Astsubay Kıdemli Çavuş Yunus Eylik, Uzman Çavuş Ali Taşkın (Siirt Komando Tugayı), Uzman Çavuş Mevlüt Çetin ve Uzman Çavuş Ahmet Akpınar'ın yaşamını yitiren askerler olduğu ifade edildi.

10 Temmuz'da da 7 Temmuz tarihinde Zap'ın batısında bulunan Girê Amediyê'nin Girê Şehîd Pîrdoxan çıkan çatışmalarda 2 askerin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Haberde, yaşamını yitirenler askerlerden birinin isminin Naci Kaygısız olduğu ve cenazesinin HPG'nin elinde olduğu belirtildi. Sonrasında Kaygısız'ın künyesi ve üzerindeki askeri malzemelerin görüntüsü de paylaşıldı.

HPG'nin elinde olduğunu duyurduğu asker cenazelerine ilişkin Savunma Bakanlığı, bugüne kadar açıklama yapmadı.

HPG, talep etmeleri durumunda asker cenazelerini siviller yoluyla ailelerine teslim edebileceklerini duyurmuş, ailelere "Başûrê Kurdistan'ın Duhok iline bağlı Amediye ilçesine gelip bölgedeki siviller yoluyla bizimle iletişime geçebilir" açıklaması yapmıştı.