23 Nisan 2024 Salı

Asen Metal işçileri sendika hakkı için direniyor

Kocaeli Dilovası'ndaki Asen Metal'de Birleşik Metal İş üyesi oldukları için işten çıkarılan 75 işçi, 2 haftadır işe geri alınmak ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için direnişe devam ediyor. ETHA'ya konuşan işçiler, işten çıkarılma süreçlerini anlatarak patronların uyguladığı baskı ve tehditlere karşı sendika hakkından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Kocaeli Dilovası'ndaki Asen Metal'de Birleşik Metal İş üyesi oldukları için işten çıkarılan 75 işçi, 2 haftadır işe geri alınmak ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için direnişe devam ediyor. ETHA'ya konuşan işçiler, işten çıkarılma süreçlerini anlatarak patronların uyguladığı baskı ve tehditlere karşı sendika hakkından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

;

Kocaeli Dilovası'nda bulunan Asen Metal'de işçiler, kendilerine dayatılan kölelik koşullarına karşı hakları için DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'e üye oldu. Sendikal mücadeleye katılan işçiler 10 Mayıs'ta işten çıkarılmaya başladı, şu ana kadar 75 işçi işten çıkarıldı. Direnişe geçen işçiler iki haftadır fabrika önünde, sendikal hakları için eylemdeler. 

Birleşik Metal İş sendikasında örgütlenmeden önce hiçbir haklarının olmadığını anlatan işçiler, fabrikanın sendikal mücadeleyi engellemek için baskı ve şiddeti daha çok arttırdığını, çalışan işçilerin direnişe destek olmasını engellemek için havaya silah sıktığını, mola haklarının gasp edildiğini kaydetti. Buna rağmen sendikal hakları için direneceklerini belirten işçiler, ETHA'ya konuşarak haklarını alana dek vazgeçmeyeceklerini kaydetti ve mücadele çağrısı yaptı.

KOCA: SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ
Altı buçuk yıldır Asen Metal'da çalışan Derya Koca, fabrikanın en eski çalışanlarından biri olmasına rağmen hiçbir hakkının olmadığını ifade etti. Sendikanın gelişiyle patronların bazı tavizler vermek zorunda kaldığını belirten Koca, eş zamanlı olarak fabrikada işten çıkarmaların başladığını dile getirdi. Patronların işten çıkarmak için hiçbir gerekçe sunmadığını, sunmak zorunda kaldıklarında ise "küçülme" yalanına sığındığını söyleyen Koca, bu yalana rağmen fabrikaya taşeron firmalardan işçi alımına devam edildiğini dile getirdi.

'İŞÇİLER SERVİSE ALINMADIĞINDA İŞTEN ÇIKARILDIKLARINI ÖĞRENDİ'
İşçilerin gece yarısı atılan bir mesajla, ya da sabah fabrika servisine alınmayarak işten çıkarıldığını öğrendiğini söyleyen Koca, çıkarılan işçilerin tamamının sendikalı olduğuna dikkat çekti. Öte yandan patronun mesai bitiminde işçiyi işten çıkararak sonuna kadar emeğini sömürdüğünü belirten Koca, kendilerinin de sonuna kadar mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti ve ekledi: "Sadece hakkımızı istiyoruz, daha insanca koşullar altında çalışmak istiyoruz."

AL: HEDEFİMİZ KAZANMAK
Bir başka işçi Türkan Al, fabrikada emeklerinin karşılığını hiçbir şekilde alamadıklarını, bu sebeple Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenmeye başladıklarını dile getirdi. Sendikanın fabrikaya girmesi sonucu işten çıkarmaların başladığını aktaran Al, mesai saatleri henüz başlamamış arkadaşlarının "görev yerini terk etmek" iddiasıyla işten çıkarıldığını ifade etti. "Sürekli baskı altındayız, kimse de dur demiyor" diyen Al, iş yeri şeflerinin insanlık dışı uygulamaları olduğunu kaydetti.

'FABRİKANIN İÇİNDE TEHDİT İÇİN SİLAH SIKILDI'
Özellikle sevkiyat bölümünde çalışan sendikalı işçilerin şeflerinden büyük bir baskı ve tehdit gördüğüne işaret eden Al, direniş başladıktan sonra içerideki işçilerin çay molasının dahi engellendiğini, işçilerin kendilerinin yanına gelmemesi için sürekli içeride kapalı tutulduğunu belirtti. Sevkiyat şefinin içeride sendikalı işçileri tehdit etmek için havaya ateş açtığını vurgulayan Al, "Biz dışarıda onlar içeride eziyet görüyor" dedi. İşçilerin yönetim tarafından direniş alanını ziyaret etmemeleri için darp edildiğini söyleyen Al şöyle devam etti: "Hedefimiz kazanmak, hakkımızı almak. "

KOÇ: BİZ İŞİMİZE SAHİP ÇIKTIK AMA ONLAR BİZE SAHİP ÇIKMADI
2 aydır Asen Metal'de çalışan Yeliz Koç ise 10 Mayıs günü çalışmış olmasına rağmen çıkışının 9 Mayıs olarak gösterildiğine dikkat çekti. İş yeri şeflerinin içeride çalışan arkadaşlarına dönük baskılarının devam ettiğini kaydeden Koç, "Biz işimize sahip çıktık ama onlar bize sahip çıkmadı. Sırf sendikaya üye olup hakkımızı aradığımız için kapı dışarı attılar" dedi. Ülkede derinleşen yoksulluğa dikkat çeken Koç, bu koşullar altında işçilerin yalnız bırakıldığını belirtti. Koç, "Bizi de görsünler, bize de insan muamelesi yapsınlar istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKİ: SENDİKAYLA TANIŞMAYA GEÇ BİLE KALMIŞIZ
2018'den bu yana Asen Metal işçisi olduğunu kaydeden Emre Baki, fabrika Dilovası'na taşındıktan sonra çalışma koşullarının ağırlaştığını ifade etti. Aldıkları ücretlerin düşüklüğüne ve işverenlerin işçi düşmanı tavrına karşı sendikalı olmaya karar verdiklerini kaydeden Baki, Birleşik Metal İş Gebze 1 Nolu Şubesi'ne başvurarak fabrikada hızlı bir örgütlenme süreci yaşadıklarını aktardı. Baki, Çalışma Bakanlığı'na yaptıkları tespit başvurusuna olumlu dönüş yapıldığını belirterek, tespit yazısının ellerine geçmesiyle işten çıkarmaların eş zamanlı olarak başladığını dile getirdi.

PATRON: E-DEVLET ŞİFRENİZİ VERİN, ÜYEYSENİZ İŞTEN ATACAĞIZ
Sendikalı işçilere uygulanan mobbingi anlatan Baki, patronların ve işyeri şeflerinin işçilerin e-devlet şifresini zorla almaya çalıştığını, işçilere "Şifrelerinizi verin üye misiniz değil misiniz, üyeyseniz işten çıkaracağız" dediğini kaydetti. Toplamda işen çıkarılan 75 işçinin içerideki sendikalı işçilerin desteğini de alarak direnişe devam ettiğini ifade eden Baki, şöyle devam etti: "Ben 38 yaşındayım, bugüne kadar sendikayla tanışmaya geç kalmışım diyorum. Daha önce tanışmamız gerekiyormuş."