29 Mart 2024 Cuma

Arzu Demir yazdı | Ecevit Piroğlu'na özgürlük!

Ecevit Piroğlu, Gezi'den Rojava'ya yol almış devrimcilerden biri. Piroğlu, DAİŞ'e karşı savaştan sağ çıktı. Ancak şimdi Türkiye'ye iade edilmek üzere Sırbistan'da rehin tutuluyor. Ecevit Piroğlu'na Özgürlük İnisiyatifi, bu konuyu gündeme getirmek için çalışmalar yürütüyor. Sırbistan devletinin üzerinde baskı oluşturarak iadeyi engellemeye çalışıyor. Bu çalışmalara katılarak, bir devrimcinin iadesini engellemek, Erdoğan'ın bir planını daha bozmak anlamına gelecek.

Gezi direnişi 9. yaşında.

Kutlu olsun!

Bu direnişin içinde yer alan, barikatları isyanlarıyla tutuşturan sayısız devrimci, daha sonra Rojava devriminin savunmasında yer aldı, genç ömrünü bir devrime hediye etti. DAİŞ çeteleri için yenilgi sürecini başlatan Kobanê savunmasına katılarak tam da enternasyonalist devrimci Che'nin dediği gibi "zafere ortak oldular."

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun "Beraber savunduk, beraber inşa ediyoruz" çağrısıyla yola çıkan ve 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç'ta katledilen 33 devrimcinin neredeyse tamamının yolu Gezi direnişinden geçmişti.

Serhat Devrim, Gezi Parkı'nda büyüdü. Gezi'nin isyanı Mert Cömert'i Samsun'un Bafra ilçesinde sardı. Okan Pirinç, Gezi'ye 3 gencini veren Antakya barikatlarının neferiydi. Yunus Emre Şen, Kızılay sokaklarını direniş boyunca bir an bile terk etmedi. Duygu Tuna, İstanbul barikatlarının başındaydı. Büşra Mete, Ece Dinç, Polen Ünlü, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Çiçek, Uğur Özkan, Alper Sapan ve diğerleri. Onur ve özgürlük isyanından Rojava devrimine uzandılar.

Ulaş Bayraktaroğlu örneğin. Gezi direnişinin ön saflarındaydı. Bu nedenle üyesi olduğu Sosyalist Demokrasi Partisi'ne yönelik intikam operasyonu kapsamında bir yıl kadar rehin tutuldu. Hapishaneden çıktıktan sonra Rojava'ya geçerek, DAİŞ barbarlarına karşı savaştı. 2017 yılının 9 Mayıs günü Rakka'da DKP/BÖG'ün kurucu önderi olarak ölümsüzleşti.

Ailesindeki adıyla Ayşe Deniz Karacagil, partisi MLKP'deki adıyla Destan Temmuz da direnmeyi Gezi'de öğrenenlerdendi. O da Gezi barikatlarından Rojava devrimi siperlerine yol aldı. Herkes onu "Kırmızı Fularlı Kız" olarak tanıdı. Ancak o çok daha fazlası olduğunu gösterdi. Komünist Kadın Örgütü savaşçısı olarak 2017 yılının 29 Mayıs günü Rakka savaşında ölümsüzleşti.

Ecevit Piroğlu da Gezi'den Rojava'ya yol almış devrimcilerden biri. Ayaklanmanın ardından O'da SDP'li yoldaşları ile birlikte gözaltına alınarak tutuklandı. 1992 yılından bu yana devrimci mücadelenin içinde yer almış, İHD yöneticiliği yapmış, Kürt halkına ve diğer ulusal ve dinsel/mezhepsel kimliklere yönelik devlet zulmünün karşısında durmuş.

DAİŞ çetelerinin Rojava'da yenilgisinde emeği, aklı, iradesi olan devrimcilerden. Bu nedenle de faşist şeflik rejiminin yok etmek istediği bir isim. Çünkü faşist şef Erdoğan'ın "düşen Kobanê" düşünü yerle yeksan edenlerden. Kobanê'nin düşmemiş olmasının Erdoğan ve rejiminde nasıl bir intikam duygusu yarattığını, HDP'lilere yönelik açılan Kobanê davasında görmüştük.

Ecevit Piroğlu, DAİŞ'e karşı savaştan sağ çıktı. Ancak şimdi Türkiye'ye iade edilmek üzere Sırbistan'da rehin tutuluyor.

3 Haziran'da Belgrad'da iade davasının sonuncusu görülecek.

Mahkemeden iade kararı çıkarsa, geri dönüşü yok. Türkiye'ye iade edilecek. Bu durumda hapsedilecek. Elbette can güvenliği de bulunmayacak.

Ecevit Piroğlu'na Özgürlük İnisiyatifi, bu konuyu gündeme getirmek için çalışmalar yürütüyor. Sırbistan devletinin üzerinde baskı oluşturarak iadeyi engellemeye çalışıyor.

Bu çalışmalara katılarak, bir devrimcinin iadesini engellemek, Erdoğan'ın bir planını daha bozmak anlamına gelecek.

Bunun için neler yapılabilinir?

Öncelikle @ForPiroglu twitter adresini takip ederek kampanya hakkında bilgilere erişmek mümkün. Bu adreste Sırbistan Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Sırbistan Hükümeti'nin twitter adreslerini bularak, bu kurumlara mesajlar gönderebilirsiniz.

Sokak eylemlerine katılabilirsiniz. Örneğin 2 Haziran'da İsviçre, Yunanistan ve Fransa'da Sırbistan konsoloslukları önünde eylemler var. 3 Haziran'da hem Strasbourg'daki Sırbistan Konsolosluğu hem de Belgrad'da mahkeme önünde eylemler düzenlenecek.

İnisiyatifin açıklamasından bir bölüm, yazının son sözü olsun: "Ecevit Piroğlu'nun temsil ettiği değerler ve politik mücadelesi Türkiye'de milyonların mücadelesidir. Piroğlu şahsında yargılanmak, tutsak edilmek istenen ezilenlerin ve işçilerin diktatörlüğe karşı özgürlük mücadelesi, sosyalizm mücadelesidir. Bu nedenle Sırbistan hükümetinin iade kararı, milyonlarca Türk ve Kürt emekçisine, tüm dünyada bizimle dayanışma içerisinde olan halklara ve özgürlük mücadelemize karşı verilmiş olacaktır."