12 Mayıs 2024 Pazar

AP'de 15. Kürt Konferansı başladı

Avrupa Parlamentosu'nda 15'inci Kürt konferansının ilk oturumunda Türkiye, Almanya ve İtalya'dan insan hakları savunucuları konuştu.
Avrupa Parlamentosu'nda yapılan 15. Kürt Konferansı'nın ilk günkü oturumunda insan hakları savunucuları konuştu.
 
İnsan hakları savunucusu Akın Birdal'ın ile hukukçu Heike Geisweid'in yönettiği "Hukuk devletinden yoksun bir devlet olarak Türkiye" paneline, Türkiye'den İHD İstanbul şubesi eş başkanı Gülseren Yoleri,İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatı İbrahim Bilmez, Almanya'dan Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları için Hukukçular Birliği (ELDH) Genel Sekreteri Thomas Schmidt, İtalya'dan ise Daimi Halk Mahkemesi Genel Sekreteri Gianni Tognoni, konuşmacı olarak yer aldı.
 
Akın Birdal, Kürt sorununun geldiği düzeye ilişkin konuştu. Birdal, "Kürt sorunu yerelde çözülecek bir sorundu, ama çözümsüzlüğü bölgesel soruna dönüştürdü, bu da uluslararası soruna dönüştü. Zamana yayılması iyileşmesini daha da zorlaştırmaktadır" dedi.
 
İHD İstanbul şubesi eş başkanı Gülseren Yoleri, Türkiye'deki hak ihlallerini anlattı.  Yoleri, "Türkiye'de her zaman işkence vardı, ama son yıllarda farklı boyutlara ulaştı. Sanki, 80'lerdeki klasik işkence aletlerini saklamışlar ve yeniden kullanmaya başlamışlar gibi anlatımlarla karşılaştık" dedi.
 
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin örnekler verdi. 
 
 
Asrın Hukuk Bürosu'ndan Öcalan'ın avukatı İbrahim Bilmez,  "Türkiye artık bir hukuk devleti değil, bir kanun devleti de değil" dedi. Bilmez, Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride de dikkat çekti, "İmralı'da mutlak bir tecrit var. İmralı'da hukuk yok, hukuksuzluk var" dedi.
 
'AB BU KARARI NEDEN DİKKATE ALMIYOR?'
 
Almanya'dan Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları için Hukukçular Birliği (ELDH) Genel Sekreteri Thomas Schmidt, Avrupa Adalet Divanı'nın PKK'ye ilişkin aldığı karara dikkat çekerek "AB neden bu kararı dikkate almıyor?" diye sordu.
 
İtalya'dan Daimi Halklar Mahkemesi Genel Sekreteri Gianni Tognoni ise Daimi Halklar Mahkemesi'nin işleyişine ilişkin bilgi verdi. Erdoğan için "diktatör" diyen Tognoni, "Türkiye Avrupa için jeopolitik bir sorun oldu. Ama kimse burada yaşananlar için bir sorun yaratmıyor" dedi.
 
Konferans devam ediyor.