1 Mayıs 2024 Çarşamba

AP önünde tecrit protestosu: Sessizliğe son verin!

Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'dan yüzlerce kişi Avrupa Parlamentosu önünde bir araya geldi, Avrupa ülkelerini ve kurumları, tecride karşı sessizliklerine son vermeye çağırdı.
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu önünde, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle eylem yapıldüı, Avrupa'daki kurumların sessizliklerine son vermeleri istendi.
 
Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'dan yüzlerce kişinin katıldığı eylem, Avrupa Parlamentosu önündeki Luxembourg Meydanı'nda gerçekleşti.
 
Belçika Demokratik Kürt Toplum Konseyi'nin (NAV-BEL) düzenlediği eyleme, Avrupa Kürt Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Belçikalı sivil toplum örgütü Uluslararası Kızıl Yardım destek verdi. Eylem, özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde ve Ermeni soykırımında yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. 
 
Eylemde, "Katil Erdoğan", "Dün Hitler bugün Erdoğan" şeklinde sloganlar atıldı. Açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının taşındığı eylemde, Avrupa Birliği ve kurumlarının tecrit karşısındaki sessizliğine tepki gösterildi.
 
GÖKSUNGUR: SESSİZLİKTEN VAZGEÇİN
 
Konuşma yapan KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, açlık grevi eylemlerinin beş ayı aştığını hatırlatarak, grevcilerin taleplerine dikkat çekti. Göksungur, "Talepleri taleplerimizdir" dedi, AB, AP, AK, CPT ve BM'yi sessizliklerine son vermeye çağırdı. Tecrit kalkmadan Türkiye'ye istikrarın gelmeyeceğini vurgulayan Göksungur, Avrupa kurumlarına seslenerek, "Bir an önce bu sessizlikten vazgeçin" dedi.
 
Ermenilere yönelik soykırımda yaşamını yitirenleri de anan Göksungur, 104 yıl önceki tekçi ve faşist zihniyetin bugün de halklara yönelik soykırımlarını sürdürdüğünü belirtti.
 
KARTAL: TECRİDE SESSİZ KALAMAZSINIZ
 
Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, açlık grevcilerinin sesi olmak için burada olduklarını belirtti, "Onların direnişinin muhatabı halkımızdır" diyerek, halkın ayağa kalkması gerektiğini söyledi.
 
Kartal, açlık grevi direnişiyle birlikte uluslararası sessizliğin belli düzeyde kırıldığına işaret ederek, ancak hala Avrupa ülkelerinin hükümetleri ve CPT'nin sessizliğinin sürdüğünü kaydetti. Kartal, Avrupa Birliği'nin sorumluluğa çağırarak, "Tecride karşı sessiz kalamazsınız" dedi.
 
Tecrit kırılana kadar direnişin süreceğini vurgulayan Kartal, "Gün direnişi yükseltme günüdür" diye kaydetti.
 
NAV-BEL adına yapılan yazılı açıklamada da, Belçika hükümeti, Avrupa kurumları ve İşkenceyi Önleme Komitesi'nin açlık grevlerinin yol açabileceği dramatik sonuçlardan haberdar edildiğine dikkat çekildi. NAV-BEL, "Sessizlik tamamen sorumsuzluktur. Savunduklarını iddia ettikleri ilkeleri ihlal ediyorlar" ifadelerini kullandı.