28 Mart 2024 Perşembe

'Amini'nin hesabını hep birlikte soracağız'

Kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin direnişini hiçbir diktatörlüğün engelleyemeyeceğini kaydeden HDP İzmir İl Örgütü, "Barışı, eşitliği, özgürlüğü, ekolojiyi ve kadın özgürlüğünü esas alan demokratik bir toplumu inşa edeceğiz"  dedi. HDP Milletvekili Çepni de, "Tüm dünyada mücadeleyi yürüteceğiz. Amini'nin hesabını kadınlar başta olmak üzere hep birlikte soracağız" ifadelerini kullandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, İran'da ahlak polisinin katlettiği Mahsa Amini (Jîna Emînî) için eylem yaptı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin katılımıyla gerçekleşen eylemde, "Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir!" yazılı pankart açıldı. 

'TÜM DÜNYADA KADINLAR YETER DİYOR'
Basın metnini HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik okudu. İranlı kadınların, haklarına ve yaşamlarına yönelik saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmediğini söyleyen Çelik, "Mahsa'nın direnişi bunun en büyük kanıtıdır.  İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmaktadır. Ancak şu iyi bilinsin ki; kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek! İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor! İran halkları, dünya halkları yeter diyor" dedi.

'DEMOKRATİK BİR TOPLUMU İNŞA EDECEĞİZ'
Mahsa şahsında dünyadaki tüm kadınlara söz verdiklerini belirten Çelik, şöyle devam etti: "Ahlaksızlık bizim saç tellerimizde değil, onların erkek egemen iktidarlarının zihniyetindedir. Mahsa'nın saç teli direnişimize kıvılcım oldu. Şimdi bu kıvılcımı büyütmenin zamanıdır. Dünyanın neresinde olursa olsun tarihimizden aldığımız güçle, savaşa, şiddete, erkek egemen zihniyete, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ırkçılığa, milliyetçiliğe, inkar, imha ve asimilasyona karşı alanlarda ve tüm demokratik zeminlerde örgütlü mücadelemizi büyüteceğiz. Barışı, eşitliği, özgürlüğü, ekolojiyi ve kadın özgürlüğünü esas alan demokratik bir toplumu inşa edeceğiz."

ÇEPNİ: KADIN DÜŞMANLIĞIYLA DİKTATÖRLÜK YARATIYORLAR
Söz alan HDP Milletvekili Murat Çepni, İran'da kadınların vahşice katledildiğini, İran rejiminin islam ve kadın düşmanlığı üzerinden kendine diktatörlük kuran bir avuç suç şebekesi olduğunu söyledi. İran diktatörlüğünü lanetleyen Çepni, sokak sokak yükselen direnişi selamladı. 

'DÜŞENE, DÖVÜŞENE SELAM OLSUN'
Çepni, "Her gün sistematik olarak kadınların katledildiği, giyimindn kaynaklı, yaşam tarzından kaynaklı, düşüncelerinden kaynaklı, ötekileştirildeiği yok sayıldığı bir ülkeden Türkiye'den İran'daki kadın isyanın selamlıyoruz. İran'daki halk isyanın selamlıyoruz. Direnişle tüm barikatlar yıkılabilir. Bunu bir kez daha İran'da direnen kadınlar ve halklar gösterdi. Buradan AKP'ye AKP'nin yürüttüğü kadın düşmanı politikalara karşı mücadele yürüten, kadınların duruşunu sahiplenmesini de selamlıyoruz. 'Jin jiyan azadi' diyerek 'yaşasın kadın özgürlüğü kahrolsun diktatörlük' diyerek tüm dünyada mücadeleyi yürüteceğiz. Amini'nin hesabını kadınlar başta olmak üzere hep birlikte soracağız. Amini önünde, isyanda hayatını kaybedenlerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Düşene dövüşüne bin selam" ifadelerini kullandı.