24 Kasım 2024 Pazar

Altın için Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırları daraltıldı

AKP'li Nasıroğlu'na ait Fernas İnşaat ve Demir Export ortaklığındaki Defaş Madencilikin tüm itirazlara rağmen devam ettiği altın madeni için Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırları daraltıldı. 

Kırşehir'de maden şirketlerinin talanı sürüyor. Koç Holding'e ait Demir Export Madencilik ile Nurol Holding'e ait TÜMAD Madencilik ve Gülen Cemaati'yle ortaklığı nedeniyle Varlık Fonu'na devredilen Koza Altın Şirketinin Kırşehir'de altın-gümüş madeni açmak için çalışmaları sürüyor. Şirketlerin sondajlarının önemli bölümünün çevresinde bulunduğu Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırları daraltıldı.

Kentin Mucur bölgesinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'nın sınırları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla daraltıldı. 15 Eylül 2024 Tarihli ve 32663 Sayılı Resmî Gazetede 8961 Karar Sayısı ile "Kırşehir İli, Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı sınırlarının, ekli harita ve koordinat listesinde gösterildiği şekilde yeniden belirlenmesine, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 3. maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.

Yeşil Gazete'nin haberine göre Demir Export ile AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas İnşaat ortaklığındaki Defaş Madencilik Şirketi de Seyfe Gölü'ne yakın Çimeli köyünde vatandaşların ve yerel yöneticilerin bütün tepkisine rağmen altın madeni çalışmalarına devam ediyor. 2013 yılında kentin merkeze bağlı Boztepe ilçesi ve köyleri için hazırlanan ve maliyeti 175 milyon doları bulan projenin hayata geçmesi durumunda bölgede 14 yıl boyunca altın arama faaliyeti yürütülecek. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu da yayımlanan proje için kent merkezi, Boztepe ilçesi ve köyleri arasındaki bölgede üç maden ruhsatı alındı. Projede yer alan bilgilere göre, maden için ruhsat verilen alanlar bin 988, bin 963 ve bin 904 olmak üzere toplam 5 bin 855 hektarlık alanı kapsıyor. ÇED kapsamına giren alan miktarı ise, toplam 2 bin 864 hektar. Yılda 3 milyon ton cevher (altın) çıkarılarak, 200 bin ton zenginleştirilmiş cevherin elde edilmesi hedefleniyor. Şirketler, bu zenginleştirilmiş cevheri yurt dışına çıkararak, külçe altın haline getirmeyi planlıyor.

Bölgede yürütülecek faaliyetler kapsamında en az 10 bin kamyonun çalışması beklenirken, bu yoğunluğun kent trafiğine etkileri şimdiden endişelere neden oldu. Bölgede yılda oluşacak 1,8 milyon ton zehirli atığın nerede toplanacağı ve nereye akıtılacağı da bilinmiyor, çünkü projeye göre atık barajı yapılmayacak. Cevherin çıkarılması sırasında potasyum amil ksantat, sodyum silikat ve metil izobitül karbinol kimyasalları kullanılacak ancak kimyasalların miktarı da belirtilmedi.

Bölgede kurulacak iki adet zenginleştirme ve iki adet de maden atığı depolama tesisinin bir yılda bitirilmesi planlanıyor. Maden sahası ve kurulacak tesisler, Çimeli köyüne 393, Boztepe ilçesine 640, Körpınar köyüne 883 metre uzaklıkta bulunurken, hayvan yetiştirme çiftliklerine ise sınır durumunda. Dolayısıyla proje, hayvancılık başta olmak üzere bölgedeki çiftçilik ve tarım faaliyetlerinin tamamını doğrudan etkileyecek.