12 Mayıs 2024 Pazar

Almanya'da ETHA muhabiri Adil Demirci ile dayanışma eylemleri

Bugün hakim karşısına çıkacak olan muhabirimiz Adil Demirci'nin özgürlüğü için Almanya'nın Ulm, Mannheim, Duisburg ve Frankfurt'ta eylemler yapıldı.
ETHA muhabiri Adil Demirci'nin bugün İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşması öncesi dün Almanya'nın birçok kentinde eylemler düzenlendi.
 
ULM
 
Ulm Tutsaklarla dayanışma Komitesi tarafından dün akşam Münstlerplatz'da eylem yaptı. Eyleme ATİF, SKYP ve AGİF katıldı. Eylemde yapılan konuşmada, Meşale Tolu ile aynı gerekçelerle yargılanan Adil Demirci'nin tutukluluğunun sonlandırılması istendi. Eylemde Adil Demirci'nin Silivri Hapishanesinde geçirdiği her günün hukuk dışı olduğu belirtildi.
 
MANNHEİM
 
Mannheim'da Adil Demirci'nin bir an önce özgürlüğüne kavuşması için dün akşam saatlerinde Marktplatz'da basın açıklaması yapıldı. AGİF, SKB ve Young Struggle adına yapılan açıklamada bugün Adil Demirci'nin görüleceği ilk duruşmasında Adil Demirci'ye ve tüm tutuklu gazetecilere özgürlük istendi. MLPD adına yapılan konuşmada, Türkiye'de yargılanan Almanlara dikkat çekildi. Basın açıklaması "Adil Demirci'ye özgürlük" sloganlarıyla sona erdi.
 
DUİSBURG
 
Duisburg'da Averdunkplatz'da şehir merkezinde "Adil Demirci'ye özgürük" şiarlı bildiri dağıtıldı.
 
FRANKFURT
 
Frankfurt'ta dün akşam merkezi tren istasyonu karşısında eylem yapıldı. Eylemde ilk konuşmayı yapan AGİF Eşbaşkanı Mesut Duman, "Adil Demirci, annesiyle Türkiye'ye giderken o ülkenin durumunu biliyordu. Gazeteci olarak giderken yaptığı işin meşruiyetine ve haklılığına inanarak gitti. Emin olun ki Adil Demirci bir özgür gazeteci olarak yaptığı işin meşruiyetine halen sonuna kadar inanıyordur. Bizler onun gibi özgür gazetecilere sahip çıkarak halen faşizm koşullarında gazetecilik yapan onurlu yoldaşlarımıza da sahip çıkmış oluyoruz" dedi.
 
İnsanları cezalarla korkutmak isteyen bir düzenin 20 Kasım günü vereceği kararın hukuki bir karar olmayacağını ifade eden Duman, "Adil'in tutukluluk durumu ne kadar siyasi ise onun yargılanacağı dava da o kadar siyasi olacağını biliyoruz. Adil'e sahip çıkarak, onun özgürlüğüne kavuşacağı yolları burada Almanya'da yaptığımız eylemlerle açacağız. Eğer faşizme geri adım attırabilirsek, o zaman insanların üzerinde yaratılmaya çalışılan korku duvarını biraz da olsa yıkmış olacağız" diye konuştu.
 
Frankfurt, Mannheim, Ulm ve Duisburg'da yapılan eylemlerin önemine vurgu yapan Duman, "Adil'in tutuklanmasından sonra Köln Wallrafplatz'ta ailesi, dostları ve iş arkadaşları, 30 haftadır aralıksız düzenledikleri eylemler ile faşizmin yaratmak istediği korku duvarını yıkmak için ne kadar önemliyse, onun mahkemesi öncesinde yaptığımız bu  eylemler de o kadar önemlidir ve değerlidir" dedi.
 
Ardından söz alan Dritte Reihe Grubu sözcüsü Cora Moor, yaptığı konuşmasında, Adil'in işyerinde işçiler için yaptığı faaliyetleri anlattı. Cora Mohr, Adil'in tutuklanmasından sonra işyeri temsilciliğine seçildiğini ve onun için her toplantıda bir sandalye boş bırakıldığını anlattı. Cora Mohr, Frankfurt Dayanışma Komitesi olarak en az Meşale Tolu'yu sahiplendikleri kadar Adil Demirci'yi sahipleneceğini açıkladı.
 
Young Struggle adına konuşma yapan Sarah, Köln'den tanıdığı Adil Demirci'yi anlattıktan sonra Adil için yazdığı şiiri okudu.
 
Hamburg G20 tutsakları adına bir tutsağın annesi konuşmasında "G20'de savaş suçlarından dolayı uluslararası hukuka göre yargılanması gereken Erdoğan'ı ve onu davet eden Alman devletini protesto ediyorum" dedi.
 
Frankurt'taki eyleme ATİF, ADHF, AGİF, Sol Parti, Dritte Reihe, Kızıl Yardım, Young Struggle, Frankfurt Halkevi ve SKB katıldı.