12 Mayıs 2024 Pazar

Almanya'da Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemi

Almanya'nın Berlin ve Köln kentlerinde Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemi düzenlendi.
Almanya'nın Berlin ve Köln kentlerinde Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemi düzenlendi.
 
BERLİN
 
Cumartesi Anneleri'nin 709. haftasında Almanya'nın Berlin kentinde dayanışma eylemi yapıldı. HDP ve HDK Berlin Kadın Meclisleri'nin çağrısıyla yapılan eylemde, Cumartesi Anneleri'nin yalnız olmadığı vurgulandı.
 
"Cumartesi Anneleri ile dayanışma içindeyiz" yazılı ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, AKP/Saray rejiminin 700. haftadan bu yana Cumartesi Annelerine Galatasaray'ı yasaklaması protesto edildi. Konuşmada, gözaltında kayıpların sorumlusu olan Türk devletinin saldırılarının Cumartesi Annelerinin iradesini kıramayacağı, onların sesinin dünyanın dört bir yanına ulaştığı belirtildi.
 
"709 haftadır inatla Galatasaray'da oturan ve evlatlarını arayan annelerin ve onlara destek olan tüm insan hakları savunucularının sesi soluğu olmaya devam edeceğiz. Yasaklarınızı tanımıyoruz!" diye vurgulanan konuşmada, 709 haftadır yağmur-çamur, kar-kış demeden inatla meydanlara çıkan Cumartesi Annelerinin dünyanın en haklı kavgasını sürdürdükleri, mücadele azim ve kararlılıklarının tüm ezilen ve sömürülenlere esin kaynağı olduğu belirtildi.
 
Bu haftaki eylemde, 27 Ekim 1991'de İstanbul Kocamustafapaşa'da evinin önünde gözaltına alınarak kaybedilen dönemin gençlik önderlerinden Hüseyin Toraman anıldı.
 
Eylemde Cumartesi Annelerinden Maside Ocak ile telefon bağlantısı kuruldu. Ocak telefonda kitleye seslenerek, bu dayanışmanın kendilerine güç verdiğini ve mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.
 
KÖLN
 
Almanya'nın Köln kentinde "Cumartesi Anneleri yalnız değildir" şiarıyla gerçekleştirilen dayanışma eylemi, "Beni bul anne" ezgisiyle başladı. Almanca yapılan konuşmalarda, Cumartesi Anneleri'nin yasaklanan eylemleri ve kayıplar mücadelesi anlatılarak, Alman devletinin Tayyip Erdoğan ile sürdürdüğü ilişkiler kınandı.
 
Cumartesi Anneleri'nin, bu haftaki eylemlerinde kaybedilen Hüseyin Toraman'ın akıbeti soruldu. Köln'deki eyleme kaybedilen Hüseyin Toraman'ın ablası Sakine Toraman katıldı. "Acımız bitmiyor. Bir mezarımız bile yok. Ve şimdi Erdoğan hükümeti, Cumartesi Anneleri'nin çocuklarının kemiklerini aramasına bile izin vermiyor" diyen Sakine Toraman, Merkel'in Erdoğan'ı Almanya'da ağırlamasını kınadı.
 
Eylemin sonunda, Cumartesi Anneleri'nin 709. hafta basın açıklaması okundu.