11 Aralık 2025 Perşembe

Alevi kurumları Suriye'deki Alevilere yönelik saldırılara ilişkin Meclis'e çağrı yaptı

Alevi örgütleri, Suriye'de Alevi toplumuna yönelik ağır hak ve yaşam ihlallerinin araştırılması ve insani yardım koridoru oluşturulması için Meclis'te komisyon kurulmasını istedi. Kurumlar, inceleme için bölgeye gitmeye hazır olduklarını bildirdi.

Suriye'de Alevi toplumuna yönelik, zorla yerinden etme, mülkiyet hakkı ihlalleri, cinsel şiddet ve diğer ağır insan hakları ihlallerine karşı çıkan Alevi kurumları Meclis'i harekete geçmeye çağırdı. Aralarında federasyonlar, dernekler, vakıflar, araştırmacılar ve yerel örgütlerin bulunduğu 41 kurum ve isim, ortak bir açıklama yaptı.

ARAŞTIRMA KOMİSYONUNUN KURULMASI TALEP EDİLDİ
Açıklamada, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sunulan Araştırma Komisyonu önerisini olumlu bulduklarını belirtilerek, geniş bir siyasi uzlaşıyla hayata geçirilmesini istendi. Yaşanan insan hakları ihlallerinin yalnızca Alevi toplumunu değil, insan onurunu ve insan haklarını önceleyen tüm kesimleri ilgilendirdiğine dikkat çekilen açıklamada, Suriye'deki Alevi nüfusun yaşadığı bölgelerdeki ağır hak ve yaşam ihlallerinin bağımsız ve kapsamlı bir şekilde araştırılabilmesi için Meclis bünyesinde acilen Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi. Kurumlar yaptıkları açıklamada, kurulacak komisyonun çalışmalarına destek vermek üzere sahadaki bilgi, belge ve deneyimlerini paylaşmaya ve gerekirse bölgeye gitmeye hazır olduklarını ifade etti.

İNSANİ YARDIM KORİDORU TALEBİ
Metinde ikinci temel talep olarak, Suriye'deki Alevi sivillere yönelik insani yardımların güvenli, düzenli ve kesintisiz biçimde ulaştırılabilmesi için Türkiye üzerinden geçecek bir insani yardım koridorunun ivedilikle oluşturulması istendi ve atılacak adımın uluslararası insancıl hukuk açısından da bir yükümlülük olduğu belirtildi. Açıklamada, akademik çevreler, insan hakları kurumları, inanç toplulukları ve bütün siyasi partiler dayanışmaya davet edilerek, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir mekanizmanın hem geçmişe hem geleceğe karşı ortak sorumluluk olduğu mesajını verildi.

Ortak metne imza atan kurumlar arasında Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Türkiye Alevi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Ehli-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı gibi ulusal ve uluslararası örgütler yer alıyor. Ayrıca çok sayıda yerel dernek ve Alevi kanaat önderi de çağrıya destek verdi.