14 Ocak 2025 Salı

Akpazar halkı: Öncelikle kayyumun gitmesini istiyoruz

Akpazar halkının bir çok sorunu var ancak öncelikleri, iradeleri gasp edilerek atanan kayyumun bu seçimde gitmesi ve yerine ayrım yapmayan bir belediyenin gelmesi.
Kürt illerinin birçok yerinde halkın iradesi gasp edilerek kayyumlar atandı. Kayyumlar halkçı belediyecilik anlayışına vurulmuş bir darbeydi. Kayyum atanan yerlerden biri de Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi.
 
Akpazar, yaklaşın bin 600 nufüslü, büyük çoğunluğu köylerden oluşan bir belde. Dersim’in büyük bir kısmı gibi Alevi-Kürt halkından oluşuyor. Akpazar aynı zamanda Dersim’in tarım faaliyetlerinin yapıldığı coğrafi olarak en uygun yerlerinden biri. Halkın çoğu tarım ve hayvancılık ile uğraşıyor. 
 
Akpazar’ında da halkın gündemini seçimler oluşturuyor. Akpazar’ında halk ile seçimleri ve sorunlarını konuştuk.
 
BELEDİYEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
 
İlk olarak Seyitli Köprüsü’nde bir markete uğradığımızda tanıştığımız 34 yaşındaki Narin Güray, çiftçi ancak bölgedeki kadınların birçoğu gibi ev emekçisi. 
 
İktidarın kayyum tehditlerine tepki gösteren Güray, "Bu sefer irademize sahip çıkacağız, diz çökmeyeceğiz. Kayyum atanacak diye belediyemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi. 
 
Kayyumdan sonra Akpazar’ının gelişmediğini aksine daha çok gerilediğini düşünüyor ve ekliyor: "Kayyum belediyemizin olan projelerini durdurdu, hizmet yapmadı. Şimdi seçimler yaklaşıyor diye geçen senenin tarihi atılarak birkaç durak yaptı, sanki daha önce yapılmış da seçimlerle alakası yokmuş gibi görünsün diye. Akpazar’ının içerisinde göstermelik birkaç hizmet yaptılar."
 
Kayyumun kadınlar için hiçbir hizmeti olmadığını vurgulayan Güray, şunları söyledi: "Kayyum halk iradesine bir hakarettir. Benim, bizim irademize kimse kayyum atayamaz. Gençlerimiz işsiz, çocuklarımız evden okula okuldan eve, kadınlar eve hapsedildi. HDP’nin adayları alırsa 7/24 ‘alo şiddet’ hattı yapacak kadınlar için. Belediyeden öncelikle köylerimizde çamurların kalkmasını istiyoruz. Çamurdan arabalar gidemiyor, hastalarımızı bile bazen taşıyamıyoruz. Su sıkıntısı da yoğun yaşıyoruz. İşsizliğin çözülmesini istiyoruz."
 
 
HALK İÇİN ÇALIŞAN BİR BELEDİYE İSTİYORUZ
 
Marketin yanındaki kahvehanede 82 yaşındaki Haydar Demir sorularımıza yanıt verdi. Doğma büyüme Akpazarlı, çiftçilikle uğraşıyor. "Burada yaşadığınız sorunlar nedir?" sorusuna verdiği yanıt şu: "Belediyemize kayyum atanması." HDP’nin siyasi bir parti olduğunu söyleyen Haydar Demir, "Başkanlarımızın suçu olsaydı yargılayabilirlerdi ama bizim seçtiğimiz bir başkanın yerine kendileri başka birini atayamaz" diye kaydetti.
 
Kayyum atandıktan sonra hem halkın hem de HDP’nin çok bir şey yapmadığını düşünen Haydar Demir. duruma biraz tepkili. Bu toprakların herkesin toprakları olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Bu ülkede demokrasi diye bir şey göremiyoruz. İnsanlarımız ölüyor, biz askerin de, polisin de, dağdakilerin de ölmesini istemiyoruz. Biz sadece barış istiyoruz."
 
Kayyumun seçimlerde gitmesi gerektiğini düşünüyor: "Halkımız için çalışan bir belediye istiyoruz. Kim kazanırsa kazansın insanlar arasında ayrım yapmamalı, oy verene de vermeyeni de bir tutmalı. Beldemizi kalkındırması lazım, yoksullara yardım etmesi lazım gelecek belediyenin. Ayrım yapmak zulümden başka bir şey getirmez. Biz bu ülkenin insanlarıyız."
 
KAYYUM GİTSİN DİYE HDP’YE OY VERİYORUM
 
Aynı kahvehanede tanıştığımız Alevilik inancına göre kutsal bir mevki olan “dedelik” makamı sahibi 78 yaşındaki Müslüm Doğan bir CHP üyesi ve seçmeni. Bu dönem CHP'ye değil, HDP'ye oy verecek. Nedenini ise şöyle açıklıyor: "Kayyum gitsin istiyoruz, kayyumu götürecek olan tek parti HDP. Biz kayyumla hür değiliz. Yeni gelecek belediyeden istediğimiz insanlık, iyilik, eşitlik. Cemevlerimize yardım etsinler istiyoruz. Kayyum Aleviler’e ayrımcılık yapıyor, Aleviler’i hiçe sayıyorlar."
 
GENÇLER ARASINDA İŞSİZLİK ÇOK FAZLA
 
Akpazar Kayacı Köyü’nde muhtarlık yapan 40 yaşındaki, 2 çocuk babası Hasan Demir ile aynı kahvehanede tanışıyoruz. Belediyeden kendilerine yardım gelmediğini söyleyen Demir, “Verdiğimiz dilekçeler bile gözümün önünde çöpe atılıyor, çünkü biz AKP’li değiliz. Bizim köyümüz belediyeye bağlı değil, kaymakamlıktan işlerimizi halletmeye çalışıyoruz ama yine de belediyenin kimin elinde olduğu bizi de etkiliyor. Kayyumu elbette ki istemiyoruz” diyor. 
 
Akpazar’ında gençlerin en büyük sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan Demir, “Hayat çok pahalı, tarım ile uğraşıyoruz ama gübre, mazot alamıyoruz. İnsanlar zor durumda, fabrikamız yok ki gençlerimiz orada çalışsın, şartlar gittikçe zorlaşıyor” diye anlatıyor.
 
 
KAYYUMDAN SONRA EVİMİZ GİTMİŞ GİBİ HİSSEDİYORUZ
 
Daha sonra Akpazar’ının en büyük köylerinden Karabulut köyüne gidiyoruz. Köyün girişinde bir taş üzerinde örgü ören Hanime Aksak ve Güler Şimşek ile tanışıyoruz. Şimşek, 46 yaşında doğma büyüme Akpazarlı, köyün sorunlarını sıralıyor. Toplantı yapacak yerleri bile olmadığını ifade eden Şimşek, “Cenazelerimiz için taziye evimiz yok, tansiyonumuzu ölçecek hemşiremiz bile yok. Eskiden köyümüzdeki okulda çevre köyler gelirdi, şimdi bomboş duruyor ve taşımalı sistemle çocuklarımız okullara gidiyor. Küçücük çocuklarımız sabahın köründe kalkmak zorunda kalıyorlar” diyor. 
 
Kayyumu kabul etmediklerinin altını çiziyor ve ekliyor: "Bizim özgür irademiz var, halkın seçtiği belediyeleri istiyoruz. Belediyemize kayyum atandıktan sonra kendi evimiz gitmiş gibi hissediyoruz. Silah altında yaşıyoruz, kendi memleketimizde her şey silah altında oluyor, güvende hissetmiyoruz."
 
HDP’nin kayyumdan belediyeyi tekrar almalarını istediklerini belirten Şimşek, sözlerine şu biçimde devam etti: “Köylerimize hizmet bekliyoruz belediyeden. Okulumuzu istiyoruz, hemşire istiyoruz, sağlığımız yoktur. Köye hizmet istiyoruz.”
 
BELEDİYENİN EN ÇOK KADINLARA DESTEĞİNİ İSTİYORUZ
 
Kadınlarla sohbetimize dahil olan Seval Yılmaz, 34 yaşında. İlk sözü şu: Kayyuma karşıyız. Kadınların Akpazar’ında özgür olmadığını dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gözaltına alınanların çoğu kadınlar, erkeklerin istedikleri oluyor, sürekli kadınlar baskı altında. HDP’li belediyeden en çok kadınlara destek vermelerini istiyoruz. Biz kadınlar HDP’den aday Songül Doğan’a destek veririz ama onun da bize destek vermesi gerekir."
 
KAYYUMU İSTEMEKLE AKP’YE OY KULLANMAK AYNI
 
Karabulut köyünün kahvehanesine uğruyoruz bu kez. Burada da 62 yaşındaki Cemal Aslan ile karşılaşıyoruz. Aslan da köyün sorunlarının çok fazla olduğuna vurgu yapıyor ve ekliyor: "Cemevimiz bile yok, sağlık ocağımız yok, taziye evimiz yok. Sözde mahalleyiz ama belediyeden bir hizmet görmedik. Bu yeni seçilenden hizmet bekliyoruz. Belediyeden ilk istediğimiz taziyeevi. Yollarımız çok kötü, araba ile zor geliyoruz. Kayyumun kesinlikle gitmesi gerekiyor ama yine bizi kayyum atarız diye tehdit ediyorlar. Kayyumu istemiyoruz, kayyumu istemekle AKP’ye oy kullanmak aynı. Kayyum geldiği gibi durdu, hiçbir şey yapmadı, aksine belediyemizi borçlandırdı."