Aile hekimleri: Eziyet yönetmeliğinin geri çekin
Aile Hekimleri, "Eziyet yönetmeliğine" karşı 5 günlük iş bırakma eylemi yapıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştiren hekimler, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesine karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.
Aile Hekimleri, "Eziyet yönetmeliğine" karşı 5 günlük iş bırakma eylemi yapıyor. Kentlerde basın açıklaması yaparak yönetmeliğin geri çekilmesini isteyen Aile hekimleri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
"Bakan şaşırma sabrımızı taşırma", "Ebe hekim el ele genel greve", "Bakan istifa", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganlarının atıldığı eyleme Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekimsen İstanbul Şubesi, Hekimler Birliği Sendikası, Hürriyet Sağlık Sen, Tüm Aile Sağlığı Sağlık Memuru ATT Hemşire Ebe Derneği, İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), İstanbul Tabib Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Tabip Sen ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği katıldı.
İmzacı kurumlar adına basın açıklamasını İSTAHED adına Bilge Mehmetzade okudu. Mehmetzade, daha önce yaptıkları eylemlerle "eziyet yönetmeliği" dedikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği geri çekmek için 3 hafta süre verdiklerini belirtti.
'DAYATTIĞINIZ SAĞLIK HİZMETİ HALKA EZİYETTİR'
"Bu makul sürenin sonuna geldiğimizde görüyoruz ki bakanlık çıkardığı bu yönetmelikle çok güzel bir iş yaptığını düşünüyor" diyen Mehmetzade, "Hastaya müşteri gibi bakıp memnuniyet oranına göre size ek ödeme vereceğim demek bizim mesleğimize olan saygısızlığın dik alasıdır. Bunu anlamıyor musunuz. Dayattığınız sağlık sisteminin halkta güvensizlik yarattığını görmüyor muusnuz? Gelmeyen hastanın faturasının hekime kesilmesinin akıl dışı olduğunu, vatandaşın altı ayda bir aile hekimine başvuru yapamsı için gerekli düzenlemenin Bakanlıkça yapılması gerektiğini anlamıyor musunuz" diye konuştu.
Mehmetzade, konuşmasına şöyle deva etti: "Biz size bu yönetmeliği çekin diyoruz. Siz hastalarımızın cebine elinizi daldırıp onlardan para almaya kalkıyorsunuz. Birinci basamağı ücretli hale getirmeye çalışıyorsunuz. Biz sizin köleniz değiliz. Biz sizden onurumuzu ayaklar altına alan ek ödeme felan istemiyoruz. Biz hastalarımızla aramızdaki güveni bozacak birinci basamağı ücretli hale getirecek çirkin tekliflerinizi istemiyoruz. Biz sizden iş güvencemizi istiyoruz."
'ELİNİZİ HALKIN CEBİNDEN ÇEKİN'
Daha sonra Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Pınar Saip konuştu. Sayık, "Biz bu yönetmeliğe karşıyız. Çünkü bu yönetmelik halk sağlığına zararlıdır. Halkla hekimi karşı karşıya getirmektedir. Reçetlerimize hangi hastanın sevk edileceğine karışmaktadır. Biz birinci basamak sağlık hizmetlerinin ticarete dönüşmesini isetmiyoruz" diyerek hacamat gibi antibilimsel uygulamların Sağlık Bakanlığı tarafından hekimlere tavsiye edilmesini kabul etmediklerini belirtti.
Sağlık Bakanlığı'nın raporları ücretli hale getirmesini eleştiren Saip, "Halkın cebinizden elinizi çekin. Bu yönetmeliği geri çekin" dedi.
'BİZ SENİN KARDEŞİN DEĞİLİZ'
İSTAHED Yönetim Kurulu Başkanı Esin Ayfer Çulha Dildök konuşma yaptı. "Biz kendimizi anlatmak yorulduk. Nasıl bizim aklımız var, sandık ki Sağlık Bakanlığı bürokratlarının da aklı var. yokmuş demek ki" diyen Dildök, günlerdir bu yönetmeliğin iyi bir şeymiş gibi anlatıldığını belirtti. Sağlık Bakanı'nın kendilerini meslektaş olarak görmeyip esnaf gibi 'kardeşim' diyerek seslendiğini hatırlatan Dildök, "Bizi ticarethane yönetici olarak gören bir kişi benim kardeşim değil" diye aktardı.
UĞURLU: YÖNETMELİK MESLEK ONURUMUZA SALDIRIDIR
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası adına Ahmet Erdal Uğurlu konuşma yaptı. Uğurlu, "'Bu yönetmeliği çıkartmayın, uygulanamaz' dedik. Uygulanamadığını hepbirlikte gördük" dedi. Sağlık Bakanlığı'na seslenen Uğurlu, bütün enerjilerini bakanlığa durumu anlatmak için harcadıklarını ifade etti. Hak mücadelesinde halkın yanlarında olduklarını vurgulayan Uğurlu, "Yönetmelik meslek onurumuza ve reçetemize saldırıdır" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın halka hiçbir kısıtlama yapmadığını ve eskisi gibi sağlık hizmeti alabileceği yönünde yalan söylediğini aktaran Uğurlu, "Kendi çıkardıkları yönetmeliği savunamıyorlar. Bizi hasta ile bir kez daha karşı karşıya getiriyorlar" diye konuştu.
ÖZEN: TİCARİ İLİŞKİYE ÇEVİRMEK İSTİYORLAR
SES adına konuşan Nezahat Altınsoy Özen konuştu. Özen, ASM'lerde hekimlerin iş yükü artarken halkın koruyucu sağlık hizmeti alma hakkının gasp edildiğini belirtti. Halka seslenen Özen, hekimle hastanın arasına paranın, hemşire ile hastanın arasına performansın konulduğunu aktardı ve ekledi Özen: "Bağımızı ticari bir ilişkiye çevirmek istiyorlar. Her geçen gün hep birlikte yoksullaşırken sağlık hizmeti vermemiz mümkün değildir."
Özen; kamusal, parasız, anadilde sağlık hakkı için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.