13 Mayıs 2024 Pazartesi

Af Örgütü: Kaşıkçı olayı dipsiz bir kuyuya işaret ediyor

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "yaşananlar dipsiz bir kuyuya işaret ediyor" dedi.
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürüldüğü iddialarına ilişkin bir açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "Bu haberler doğruysa, yaşananlar dipsiz bir kuyuya işaret ediyor demektir. Suudi Arabistan yargısı yetki alanında değerlendirilen Konsolosluk binasında böylesine bir katliam yapılması, yargısız bir şekilde ölüm cezası infazıdır. Cemal Kaşıkçı vakası, dünyanın dört bir yanındaki Suudi Arabistanlı insan hakları savunucuları ve muhaliflere korku salarak, başka ülkelerde güvenli hayat arayışlarını sarsmıştır" denildi.
 
Suudi Arabistan'da krallığın muhalefeti baskı altına aldığını kaydedilen açıklamada, "Geçmişte muhalifleri başka ülkelerde gözaltına aldığı bile oldu. Ancak başka bir ülkeye sığınan vatandaşının zorla kaybedilmesi ve haberlerde yer aldığı üzere katledilmesi üzerine artık tehlike çanları çalmalıdır" diye belirtildi.
 
Uluslararası kamuoyunun Suudi Arabistan'daki baskılara sessizliğinin artık sağırlık boyutuna vardığı ifade edilen açıklamaa, "Ülkedeki ifade özgürlüğüne yönelik baskılara artık sessiz kalınmamalıdır ve Suudi Arabistan yetkililerinden Cemal Kaşıkçı'ya ne olduğu ve nerede olduğu konusunda derhal bir açıklama talep edilmelidir" denildi.
 
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Türkiye yetkilileri, Cemal Kaşıkçı'nın ailesinin bilgilendirilmesi ve adaletin sağlanmasına katkı sunmak amacıyla soruşturma kapsamında ele geçirdikleri tüm bilgileri derhal kamuoyuyla paylaşmalıdır" diye çağrı yaptı.