2 Aralık 2024 Pazartesi

Adıyaman'da çocuklar yeterli gıda ve suya erişemiyor

Sağlık meslek örgütleri, Adıyaman'da depremzede çocuklarla gerçekleştirdikleri çalışmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamının etkilerinin sürdüğü Adıyaman'da yaptıkları çalışmaların sonuçları, TTB'nin Ankara'da bulunan genel merkezinde açıkladı.

Halk sağlığı uzmanı Dr. Mehmet Zencir, çalışmada yetersiz beslenmenin bebek ve çocuklar üzerindeki etkisine işaret ederek, "Türkiye'de 2022'de bodurluk yüzde 5.5'ti. Ardından yaptığımız çalışma ile bu verinin Hatay'da arttığını gördük. Adıyaman'daki çalışmada bu veri daha da arttı, yüzde 14.4'e çıktı" dedi.

'ÇOCUKLARIN YÜZDE 57'Sİ RUHSAL SORUNLAR YAŞIYOR'
Çalışmayı Adıyaman merkezdeki evler, konteyner kentler ve kent merkezinden uzakta yaşayanlarla gerçekleştirdiklerini dile getiren Dr. Zencir "374 çocuğun verisini analiz ettik. Ailelerin 3'te ikisi evlerde, diğerleri çadırlarda kalıyordu. Ailelerin yüzde 63.4'ünün güvenceli işi yoktu. Hanelerde 2 ve üzeri çocuk vardı. Çocukların büyük kesiminin kayıpları vardı; yani çocuklar ya kardeşini ya arkadaşını ya ebeveynini kaybetmiş çocuklardı. Ve bu çocukların yüzde 57'si altını ıslatma, kekemelik ve içe kapanıklık gibi ruhsal sorunlar yaşıyordu" dedi.

'SUYA ERİŞİM YETERSİZ'
Diyetisyen Dicle Dilan Salman, bebeklerde ilk 6 ayda bile süt yerine mama, şekerli su gibi ek gıdaya başlandığını gördüklerini belirtti ve "Çocukların birçoğu anne sütü yetersizliğine bağlı ek gıdaya erken başlıyor. Burada annelerin de beslenemediğini gördük" dedi. Yoksulluk sebebiyle çocuklarda yetersiz beslenme oranının yüksek, süt ve et ürünlerine ulaşımın olmadığına şahit olduklarını anlatan Salman, "Abur cubur gibi beslenmede yüksek rakamlar söz konusu. Ailelerin yüzde 5.6 'sının halen bir mutfağı yok. Ailelerin halen yüzde 10.4'ünün suya erişiminin yetersiz olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

ANADİLE GÖRE FARKLILIK VAR
Dr. Mehmet Zencir, "Çalışmada anadili önemli bir etken. 0-5 yaş arası çocuklarda bodurluk anadili Kürtçe ve Arapça olanlarda daha fazla. Mülteci çocuklarda ve erken doğan çocuklarda da bodurluk daha fazlaydı. Ayrıca bodur çocuklarda bilişsel gerilik, bodur olmayan çocuklara göre daha fazlaydı" dedi. Adıyaman Tabip Odası'ndan Dr. Aydın Şirin, bebek ölüm hızının kentte çok yüksek olduğuna işaret ederek bu çalışmanın bir uyarı niteliğinde olduğunu kaydetti.

SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey gıda güvenliğinin düzenli aralıklarla denetlenmesi, çocuklara gıda takviyesi yapılması, mutfak koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Karacabey, elektrik kesintilerinin son bulmasının önemini vurgularken; konteyner kentlerden kalıcı konutlara geçilmesinin, su ve sanitasyon sorunlarının da çözülmesinin zorunlu olduğunu söyledi.