28 Mart 2024 Perşembe

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu kuruluşunu ilan etti

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu, adil bir seçim için gerekli önlemlerin alınması talebiyle kuruluşunu ilan etti.

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu, Ankara'da bulunan Yılmaz Güney Sahnesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla kuruluşunu ilan etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilciliği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Mülkiyeliler Birliği, ODTÜ Mezunları Derneği, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu (DGD), Hak ve Adalet Platformu, Antikapitalist Müslümanlar Diyalog Grubu, Düşünce Suçuna Karşı Girişim Yurttaş Girişimi temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi toplantıya katıldı. 

Toplantıda konuşan KESK Genel Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek, ülkede çok uzun bir süredir adil ve meşru ortamda seçim yapılmasına dair müdahaleler olduğunu söyledi. 2017'de yapılan referandum sürecinde adil ve yasal olmayan uygulamalar yaşandığını hatırlatan Şimşek, "Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mühürsüz oyları geçerli sayması, 31 Mart 2019'da da YSK'nın İstanbul seçimlerini iptali seçim sonuçlarının güvenilirliğinin tartışılmasını gündeme getirmiştir" dedi.

Şimşek, hükümetin güç kaybettiğini ve iktidarını devam ettirmek için seçim yasası ve siyasi partiler yasasında değişikliklerin gündeme getirdiğini belirtti. Bütün bu tartışmaların seçime dair müdahalelerin ve seçim güvenliğine dair sıkıntıların yaşanabileceğinin sinyali olduğunu söyleyen Şimşek, "Önümüzdeki dönemde yapılacak seçimlerde adil bir seçim için gerekli önlemlerin alınması acil bir ihtiyaçtır. Adil Seçim Platformu deneyimleriyle bu sürecin ihtiyacı olarak Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu oluştu. Bugün bu oluşumu duyurmak üzere toplandık" diye kaydetti.

GÜVENLİ SEÇİM ORTAMI
Daha sonra DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ve DİB üyesi Nesteren Davutoğlu, ortak basın açıklamasını okudu. Açıklamada, demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütlerinin adil ve güvenli bir seçim ortamının sağlanması, halk iradesinin her türlü şaibeden uzak şekilde sandığa yansıması için söz konusu platformu oluşturduğu vurgulandı. Platformun temel hedefinin, yaklaşan seçimlerde sandığa gidecek olan ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun kullandığı gibi çıkması, seçimin adaletli bir şekilde, güvenlikle sonuçlanması olduğu belirtildi. Adil bir seçimin herkes için hayati önemde olduğu belirtilen açıklamada, "Seçimlerin ifade, gösteri, basın serbest propaganda ve halkın kanaat oluşturma özgürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda, antidemokratik koşullarda yapılmasına heves edenlerin olduğunu biliyoruz" denildi.

'YSK GÜVENİRLİĞİNİ YİTİRDİ'
Açıklamada, seçim ve siyasi partiler yasasında iktidar lehine değişiklikler planlandığına dikkat çekilerek, "Seçimlerin güven içinde yapılmasından sorumlu kamu kurumu olan YSK güvenilirliğini büyük ölçüde yitirmiş durumda. Kamu kanalları başta olmak üzere medya ezici ağırlıkla iktidarın elinde. Öncelikle seçmenlerin seçim güvenliği ile ilgili haklı endişelerini gidermek amacıyla alınması gereken önlemleri, kamuoyuna ilan ediyoruz" diye kaydedildi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Açıklamada, alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

🔹Tüm siyasi partiler, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, STK'lar ve sivil inisiyatifler vakit kaybetmeden seçim süreci ile ilgili çalışmaları başlatmalı ve birlikte nelerin yapılması gerektiğini belirlemelidirler.
🔹Geçmişteki benzer çalışmaların başarılı ve başarısız yönleri araştırılmalı, çalışmalarda dikkate alınmalıdır.
🔹Seçim güvenliği yalnızca sandık güvenliği ile sağlanamaz. Seçim sürecinin her aşaması dikkatlice planlanmalı, tüm süreci kapsayacak ayrıntılı bir eylem planlamaları hazırlanmalı, ilan edilmeli ve yurttaşlar göreve çağrılmalıdır.
🔹YSK, il ve ilçe Seçim Kurulu kararlarını, uygulamalarını takip edecek izleme heyetleri oluşturulmalı, bunlar aynı zamanda idarenin karar ve uygulamalarını da izlemelidir. Propaganda hakkı ve eşit uygulama seçim sürecinin her alanında talep edilmeli, gereken durumlarda hukuki süreç başlatılmalıdır.