18 Eylül 2024 Çarşamba

Adil Demirci için toplanan imzalar Almanya Parlamentosunda

Türkiye'de tutuklu Adil Demirci'nin serbest bırakılması için Almanya'da kampanya yürüten Adil Demirci ile Dayanışma İnisiyatifi, topladığı imzaları Alman hükümetine teslim etti.
İstanbul'da 13 Nisan 2018'de kaldığı evin basılmasıyla gözaltına alınan ve ardından tutuklanan, sosyal bilimci ve ETHA çalışanı Adil Demirci için Köln'de oluşturulan Adil Demirci ile Dayanışma İnisiyatifi, topladığı 5 binin üzerinde imzayı Almanya hükümetine teslim etti.
 
Tayyip Erdoğan'ın Berlin'e geldiği saatlerde Almanya Parlamentosu'nu ziyaret eden Adil Demirci ile Dayanışma İnisiyatifi heyeti NRW Eyalet Milletvekili ve CDU/CSU Federal Parlamento Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt karşıladı. Milletvekili Hardt'ın inisiyatif ile görüşmesinin ardından, Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile bir görüşme yapıldı ve imzalar teslim edildi.
 
İnisiyatifin yaptığı çalışmayı olumlu bulan Bakan Roth, bu türden sivil inisiyatiflerin Türk hükümetine karşı kendilerini güçlendirdiğini belirtti. Roth, Türk devleti ile yapılan görüşmelerde Adil Demirci ve diğer Almanların serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirtti.
 
Alman hükümetinin Adil Demirci'nin serbest bırakılması için daha aktif olmasını isteyen İnisiyatif, Adil gibi çok sayıda insanın tutuklu olduğunu hatırlattı.
 
Adil Demirci'nin serbest bırakılması için yürüttükleri çalışmalar hakkında kısa bilgi veren İnisiyatif, Adil Demirci serbest bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini, imza toplamaya devam edeceklerini belirtti.
 
Adil Demirci'nin babası ve kardeşinin de yer aldığı heyetin görüşmesinin sonunda Bakan Roth ve milletvekili Hardt'a üzerinde "Adil Demirci'ye Özgürlük" yazan tişörtler verdi.
 
20 Kasım'da ilk kes hakim karşısına çıkacak olan Adil Demirci için Köln'deki haftalık eylemlerin yanı sıra, geçen hafta Köln'de yazar Günther Wallraf, gazeteci Meşale Tolu, eski milletvekili Dr. Lale Akgün, sosyolog Sharo Garip ve Tamer Demirci'nin katıldığı bir panel, Frankfurt'ta ise Türkiye'de bir süre tutuklu kalan insan hakları aktivisti Peter Steudner'in katıldığı bir panel gerçekleştirilmişti.