18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adana'da 25 yıl kutlaması: Atılım mücadele siperimizdir

"25. Yılında Atılım'ı Yükseltelim" etkinliğinde konuşan Atılım editörü Fuat Uygur, "Atılım mücadele siperimizdir" dedi. Etkinlikte konuşan ESP Genel Başkanı Tümüklü de, gelenekten aldıkları güçle geleceği birlikte kazanacaklarına vurgu yaptı.

Atılım Gazetesinin 25. yayın yılı Adana Yaşar kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen konserle kutlandı. "25. Yılında Atılım'ı Yükseltelim" şiarıyla düzenlenen etkinliğe Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Ceyhan Eş Başkanları, HDK, İHD, KESK, SYKP, EMEP, CHP ile HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın ailesi, Devrimci Parti şehidi Bedreddin Akdeniz'in annesi Sabiha Akdeniz, Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu'nun babası Mehmet Erzurumluoglu katıldı.

Salona, "25. Direniş yılında Atılım'ı yükseltelim" pankartının asıldı.

Etkinlik devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte kitle sık sık, "Birlik Mücadele Zafer", "Şehitler yaşıyor komünistler savaşıyor", "Faşişme karşı omuz omuza" ve "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı. 

'ATILIM MÜCADELE SİPERİMİZDİR'
İlk olarak söz alan Atılım Gazetesi editörü Fuat Uygur, Atılım'ın yayın serüvenini anlattı. "Atılım mücadele siperimizdir" diyen Uygur, "Atılım, işçi sınıfı ve emekçilerin, ezilenlerin, halklarımızın doğru bilgiye ulaşma, gerçekleri öğrenme hakkının pratikleşmesidir. Işığı ve ateşi taşır Atılım, işaret fişeğidir. İşçi sınıfının sosyalist sınıf bilinci edinmesi ve tüm ezilenlerin işçi sınıfının özgürlük ve sosyalizm mücadelesi etrafında birleştirilmesi devrimci görevi Atılım'ın yayın çizgisinin aktığı nehir yatağıdır" dedi. Uygur, Atılım Gazetesi'yle dayanışma çağrısında bulundu.

'DİRENİŞTE BİRLEŞECEĞİZ'
Uygur'un ardından söz alan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Atılım'ın 25'inci yaşını kutladı. AKP MHP ittifakının ülkeyi savaşa sürüklediğini belirten Hatimoğulları, "Dün karşısında durduğumuz gibi bugünde savaşa hayır demeye devam edeceğiz" dedi. Belediyelere karşı atanan kayyumlara değinen Hatimoğulları, kayyumlara karşı mücadele edeceklerini kaydetti. Hatimoğulları, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik başlattığı operasyona dikkati çekerek, "Rojava direniştedir. Bu direnişte birleşeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'GELECEĞİ GELENEĞİMİZİN GÜCÜYLE KAZANACAĞIZ'
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise, sosyalist bir gazetenin 25'inci yaşını kutladıklarını söyleyerek, "Bizim gücümüz geleneklerimizden geliyor. Spartaküslerden Bedreddin'e, Paramazlardan Mustafa Suphilere, Mazlum Doğanlardan Mahirlere Denizlere İbolara dayanıyoruz. Biz bu geleneğin sürdürücüleriyiz. Sizlerle birlikte yoldaşlaşmanın onuru  içinde bu geleneğin sahibiyiz. Gelenekten aldığımız güçle geleceği kazanma kavgasıdır bizimkisi" dedi. 

Tümüklü konuşmasına şöyle devam etti:

"Geleceği nasıl kazanacaksınız diye soruyorlar. Rojava devrimi çagırdığında Paramaz Kızılbaş'ın bu çağrıya uymasında gördük. Gazi'de Hasan Ocaklaştık, Gezi'de Berkinleştik. Kobani serhildanında barikat başlarındaydık. Ve buğün faşizmin her zorbalığında ateş altında yürümeye devam ediyoruz. Gelecegimiz bu birleşik güçle besleniyor. Bu cografyada özgürlük isteyenleri, sosyalizm isteyenleri farklı kılan, işte bu birleşme iradesi. Birleşmeye zorunlu kılan bir faşizmin ceberrut uygulamaları. Başka hiçbir şansımız yok. Bu gelenek gücünü birleşme iradesinden alıyor. Birleşik mücadelede ısrar ediyoruz, çünkü bir devrim iddamız var. Bu coğrafyanın devrimine, Türkiye Kürdistan devriminin ittifakına, sonra dünya devrimine ulaşma iddamız var. Bunu kazanacağız.

'YENİYİ YARATMAK ZORUNDAYIZ'
"Herkesin sustuğu anda Leyla Güven'in direnişi karanlığı yırttı. 12 Eylül darbesi yaşandığında, zindanlar teslim alınmaya çalışıldığında Dörtler meşalesini yakıyor. Bu cografya buna gebe her han gebe herkes sustuğunda Gezi patlamıştı. Gezi barikatları ülkenin her yerinde kurulmuştu. 

Yeniyi yaratmak, yeninin peşinden koşmak bizim için bir düstur. Yeniyi yaratamayan kendisini yok eder. Biz bugün ekoloji hareketinin mücadelesini yürütüyoruz. Biz bugün LGBTİ+ hareketiyle yan yana yürüyoruz. Kadın devriminin peşinden yürüyoruz, çünkü biliyoruz ki bu dünyayı kadın mücadelesi kurtaracak."

'FAŞİZME MEYDAN OKUYORUZ'
Yeni bir dünya istediklerini söyleyen Şahin Tümüklü, bu nedenle faşizme meydan okuduklarını vurguladı. Tümüklü, "Sürekli saldırıya uğradık. Çünkü biz biliyoruz ki bir tarafız ve bir tavrın sahibiyiz. Tarafız faşist karanlığın karşısında diz çökmeyenlerdeniz. Kürt halkının eşitlik özgürlük safındayız. Alevi inancının eşitlik tarafındayız. İşçilerin, emekçilerin insanca yaşamından yanayız. Biz başka bir dünya istiyoruz ve bu nedenle faşizme meydan okuyoruz. Onun beslendiği emperyalist küreselleşmeye meydan okuyoruz. Onun savaşına meydan okuyoruz onun milliyetci ırkçı ideolojisine meydan okuyoruz. Çünkü güçlü olan biziz. Çünkü biz milyarlarcayız, onlar bir avuç. Onlar her şeye düşman, biz de onlara düşmanız. Mutlaka biz kazanacağız. Mutlaka sosyalizm kazanacak" diye konuştu.

600 kişinin katıldığı etkinlik Mikail Aslan, Yusuf Aydın ve Grup Vardiya'nın seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Etkinlik esnasında ESP üyesi Ahmet Türkeş, gazetenin toplaması olduğu gerekçesiyle Atılım standından gözaltına alındı.