25 Nisan 2024 Perşembe

Adalet Nöbeti'ndeki Güler: Hasta tutsaklara zulüm bu kadar artmamıştı

Diyarbakır Barosu'nda devam eden Adalet Nöbeti'nin 21. gününde ETHA'ya konuşan tutsak yakını İnci Güler, "29 yıldır hapishane kapısına gidip geliyorum ama bu kadar ağır şiddet görmedim" dedi. Son iki yılda hapishanelere ve hasta tutsaklara yönelik saldırıların arttığına dikkat çeken Güler, dayanışma içinde olanlara teşekkür etti ancak yeterli olmadığını da ekledi. Güler, özellikle hasta tutsaklar için dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Hapishanelere yönelik saldırılar artıyor. Özellikle hapishane koşullarında hasta tutsakların durumu gittikçe kötüleşiyor. İnfazları ertelenen hasta tutsakların tedavileri de engellenerek ölüme terk ediliyor. 

Hasta tutsak yakınları toplumdaki sessizliği kırmak ve tutsakların taleplerini duyurmak için Diyarbakır Barosu'nda Adalet Nöbeti başlattı. Nöbetin 21. gününde hasta tutsak Abdulselam Güler'in kardeşi İnci Güler ETHA'ya konuştu. 

'KANUNLAR BİZİMKİLERE HİÇ YANSIMADI'
Çetecileri, kadın katillerini, çocuk istismarcılarını korumaya yönelik Bahçeli'nin "af" yasasını hatırlatan Güler, "Bu kanunlar bizimkilere hiç yansımadı" dedi. 

Ağabeyi Abdulselam Güler'in ağır kalp ve yüksek tansiyon hastası olduğunu hatırlatan Güler, "Durumu gittikçe kötüleşiyor. Derhal serbest bırakılmaları lazımken, pandemide tedaviye götürüldükten sonra 15 gün-1 ay tek hücrede tutuluyorlar" ifadelerini kullandı. 

'28 YIL BİTTİ ABİM SERBEST BIRAKILMALIYDI AMA BIRAKILMIYOR'
Hasta tutsakların kanundan yararlanamadıkları için nöbet eylemine başladıklarını dile getiren Güler, "Hapishanelerin durumu iyi değil, ağır hastalara infaz yasakları kesiliyor. Cezaları bitiyor bırakılmıyorlar. 28 yıl bitti, abimdenetimli serbestlikten kanunen bırakılmalıydı. Ama bırakılmıyor. Hatta hastaneye götürülmüyor, götürülse de iki ilaçla geri gönderiliyor. Ağabeyim kalp hastası, yüksek tansiyon hastası bir kriz yaşasa atlatabilir mi?" dedi. 

'DAYANIŞMA VAR AMA YETMİYOR'
Nöbetlerine halktan, siyasi partilerden ve basından çok destek geldiğini ve bu nedenle dayanışmadan dolayı teşekkür eden Güler, "Hapishanelerin durumu hiç iyi değil. Ağır hastalar var, baskılar artıyor. Görüşe gidiyoruz engelliyorlar, konuşamıyoruz tutsaklar nefes alamıyorlar. Diğer arkadaşlarla konuşamıyoruz,  konuştuğumuzda ceza uygulanıyor; görüş ve telefon yasağı veriliyor. Şu an dayanışma var ama yetmiyor. Gereken neyse bize yol gösterin yapalım. İstiyoruz ki herkes sesimizi duysun. 

'YANIMIZDA OLUN'
Tüm duyarlı kesime,  siyasi partilere, halka çağrım şu; bizi duysunlar ve destek versinler, yanımızda olsunlar. Bizimle olsunlar. Bu derde bir çare bulalım. Gerekirse Ankara'ya gideriz. Yeter ki yanımızda olsunlar, çığlığımızı duyursunlar. 

'BU KADAR AĞIR ŞİDDET GÖRMEDİM'
29 yıldır hapishane kapısına gidip geliyorum, son iki yıldır bu kadar zulüm, bu kadar ağır baskı, şiddet görmedim."