17 Mayıs 2024 Cuma

Açelya Şengül: Annemi bir kişi öldürdü ama sorumlu bu sistem

Fatma Şengül, 30 Mart'ta katledildi. Kızı Açelya, annesi ve katledilen tüm kadınlar için şimdi adalet mücadelesinde yer alıyor.  "Annemi bir kişi öldürdü ama sorumlu sistemin kendisi" diyen Açelya, her bir kadının mücadelesinin, başkalarını 'evet bende yapabilirim' dedirtiğini vurgulayarak, mücadelenin büyütülmesi gerektiğini kaydetti.

Kadına yönelik şiddet ve katliamlar sürüyor. Neredeyse her gün iki kadın katlediliyor. Emine Bulut, Şule Çet, Fatma Şengül ve daha niceleri...

Kadınlar ve kadın örgütleri de gerek sokakta, gerek mahkeme salonlarında "Yaşamak istiyoruz" talebiyle adalet mücadelesini yükseltti.

Açelya Şengül, katledilen annesinin arkasından adalet mücadelesini sürdürüyor. Acısını mücadelesi ile dindirmeye çalışan Açelya, "Tetiği bir kişi çekti ama annemin katili hepinizsiniz" diyerek, mücadele içerisinde yer alıyor. Katledilen tüm kadınlar için ve başka kadınlar da katledilmesin diye...

Fatma Şengül, 30 Mart 2019'da Maltepe'de aynı işyerinde çalıştığı Zeynel Akbaş tarafından evinin önünde 3 kurşunla katledildi. Zeynel Akbaş, bilindik ifadelerle kendini aklamaya çalıştı; "Beni aşağılıyordu", "onunla sadece konuşmak istemiştim", "pişmanım" dedi.

Annesinin katledilişinin ardından mücadeleyi hem sokakta hem de mahkeme salonunda arayan Açelya Şengül, ETHA'ya konuştu.

'BENİ SON KEZ ÖPTÜ...'
Annesinin çok uzun bir süre meme kanseri tedavisi gördükten sonra, mesleği olan aşçılığa döndüğünü belirten Şengül, özellikle son altı aydır Zeynel Akbaş'ın annesini rahatsız ettiğini söylediğini kaydetti. Şengül, 29 Mart'ta en son annesini gördüğünü belirterek, "Sabah dışarı çıkarken beni son kez öptü" dedi.

Annesi kapıdan çıktıktan sonra iki kurşun sesi duyduğunu söyleyen Açelya, o sırada pencereye koştuğunu ve komşusunun aşağıya inmesini söylediğini aktardı. Katille, karşılaştığını söyleyen Şengül, "İndiğimde katil bana bakıp aşağıya doğru yürüdü. Annemin yanına gittim, bana döndü ve son nefesini verdi. Benim çığlığımla beraber insanlar toplandı. Katil, intihar süsü vermek için kendini koltuk altından yaraladı" dedi.

'ANNEMİ YAKTIĞIN ATEŞTE YAN'
Zeynel Akbaş'ın ilk ifadesinde annesine karşı duyduğu kinden dolayı evinin önünde çıkmasını beklediğini ve cinayette kullandığı silahı iki yıl önce Suriyeli birinden temin ettiğini söylediğini hatırlatan Şengül, "Katil ilk verdiği ifadeyle çelişiyor. İlk görülen mahkemede Akbaş, 'silahı 4 yıl önce babamdan aldım' dedi. Hakim'in sorduğu soru üzerine babasının 99 yılında vefat ettiğini söyledi" diye kaydetti.

'ANNEMİ KORUYAMAYANLAR BENİM SÖZLERİME TAHAMMÜL EDEMEDİ'
Katil Akbaş'a tüm çelişkili ifadelere rağmen "haksız tahrik indirimi" verildiğini hatırlatan Şengül, duruşma bittikten sonra, katil Akbaş'a, "Annemi yaktığın ateşte yan katil" dediği için polisler tarafından salondan çıkarıldığını anlattı. "Annemi koruyamayanlar benim sözlerime bile tahammül edemedi" diyen Şengül, yaşadıklarını şöyle aktardı: "Mahkemece kontrol edilmesi gereken delilleri bile ben topladım. Ben annemin Whatsapp mesajlarına bakılmasını, iş yeri kamera kayıtlarının incelenmesini istedim ve bana 'gerek yok' denildi. 2 ay sona avukatın beş defa dilekçe vermesinden sonra harekete geçtiler. İş yeri de sadece 2 aylık kayıt tuttuğu için kamera görüntülerindeki deliller kayboldu. Annemin telefonunu bize teslim ettiklerinde polis, telefonu açamadıklarını söyledi. 'Koskoca Türkiye Cumhuriyeti' bir telefonu açamayarak bana iade etti. 'Bir şey bulursanız haber verin' dediler. Delilleri benim bulmamı istemekten çekinmediler."

'TETİĞİ BİR KİŞİ ÇEKTİ AMA...'
Telefonun tekrar incelenmesi için savcılığa gittiğini ve savcının "kadın öldü, adam suçunu itiraf etti. Ben buradan Amerika'ya mail mi atacağım, işim gücüm yok bununla mı uğraşacağım" dediğini aktaran Şengül, "Son mahkemede 'benim annemin katili sadece Akbaş değil, benim annemin katili hepinizsiniz, kanı ellerinizde! dedim hakime. Dedim çünkü, tetiği 1 kişi çekti ama katile haksız tahrik indirimi verenler bu kadar delili önlerine getirmemize rağmen, katile arka çıktılar" dedi.

'MÜCADELEMİ TÜM KADINLAR İÇİN VERİYORUM'
Açelya Şengül, "Benim her şeyimi çalmakla kalmayıp, canımı öldürdüler" diyerek, yaşadıklarını özetledi ve şunları söyledi: "Katile sadece 18 yıl ceza verdiler. Katil, 7 yıl sonra çıkıp sevdiklerine sarılabilecek, çocuklarını öpebilecek ama ben bir daha asla annemi öpemeyeceğim. Mücadeleye başlarken en çok bu acıyı yaşamak yoruyordu."

Annesinin kadın cinayetleri ve çocuk istismarına karşı en önde mücadele ettiğini anlatan Açelya Şengül, bu mücadelenin kendisine yol gösterdiğini vurguladı. Şengül, "Mücadelenin en arka saflarındayken, yaşananlarla beraber mücadelemi artık tüm kadınlar için veriyorum" diye konuştu.

HER BİR KADININ MÜCADELESİ, BAŞKALARINA 'EVET YAPABİLİRİM' DEDİRTİYOR'
Açelya Şengül, tüm kadınlara birlikte mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı ve ekledi: "Kadıköy'de annem için bildiri dağıttığım sırada, kocasından şiddet gören bir kadın yanıma gelerek yaşadıklarını anlattı. Benden yardım istedi ve onla mücadele yürüttüm. Şimdi boşanma davasında yanında oluyorum. Her bir kadının mücadelesi, başkalarını 'evet bende yapabilirim' dedirtiyor."