19 Nisan 2024 Cuma

ABD'de bir okula silahlı saldırı: 19 çocuk katledildi

ABD'nin Teksas eyaletinde bir ilkokula silahlı saldırı düzenleyen Salvador Ramos, 19 çocuk ve 2 öğretmeni katletti. Ramos polisle yaşanan çatışmada öldürüldü.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaleti Uvalde kasabasında 18 yaşındaki Salvador Ramos, Robb İlköğretim Okulu'na silahlı saldırı düzenledi. 19 çocuk ve 2 öğretmenin yaşamını yitirdiği saldırıdan önce Ramos'un sosyal medya hesabından bir okula silahlı saldırı düzenleyeceğini duyurduğu ortaya çoktı. Ramos büyükannesini silahla vurduktan sonra saldırıyı düzenleyeceği okula doğru giderken, büyükannesinin polise haber verdiği öğrenildi.

Saldırının ardından Salvador Ramos polis tarafından öldürülürken, Ramos'un akıl sağlığının yerinde olmadığı öne sürüldü. Yetkililer Ramos'un saldırıyı gerçekleştirdiği silahların yasal olarak elde edildiğini belirtirken, 600 öğrencinin eğitim gördüğü ilkokulda eğitime ara verildi.

ABD'de benzer saldırılar sık sık yaşanırken, Roob İlköğretim Okulu'na düzenlenen saldırının, son on yıl içinde yaşanan en fazla ölümlü katliam saldırısı olduğu kaydedildi.

Yaşanan katliam ülkede uzun zamandır devam eden bireysel silahlanma tartışmasının yeniden hararetlenmesine neden oldu. Ülkedeki Cumhuriyetçi Parti ve Donald Trump destekçileri bireysel silahlanmanın anayasal bir hak olduğunu savunurken, Demokrat Partililer silahlanmanın kontrolü konusunda daha güçlü adımlar atılmasını istiyor. Katliama ilişkin konuşan ABD Başkanı Joe Biden da, ülkede okullara yapılan silahlı saldırıların sıklığına işaret ederek, silah lobisine karşı durulması gerektiğini söyledi. Biden, bu sözleriyle silah lobilerinin karşısında durduğu yönünde bir algı yaratmaya çalıştı.