6 Mayıs 2024 Pazartesi

ABD: 'Fırat'ın doğusuna operasyon' kabul edilemez

Pentagon, "ABD askerlerinin bulunduğu veya yakınlarında olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça atılacak tek taraflı bir adım büyük bir kaygıdır ve bu tür adımları kabul edilemez olarak addederiz" diye belirtti.
ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın  "Fırat'ın doğusuna operasyonu birkaç güne başlatacağız" açıklamasına yanıt geldi. Pentagon, "ABD askerlerinin bulunduğu veya yakınlarında olduğu bölgelere yönelik herhangi bir tarafça atılacak tek taraflı bir adım büyük bir kaygıdır ve bu tür adımları kabul edilemez olarak addederiz" diye belirtti.
 
AA muhabirine açıklama yapan Pentagon sözcülerinden Binbaşı Sean Robertson sınır bölgelerinde güvenliğin diyalogla sürdürülebilir olduğunu belirtti. Robertson, "Koordinasyonsuz askeri operasyonlar ortak menfaatlerin altını oyacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Robertson şunları kaydetti:
 
"Türkiye, onlarca yıldır önemli bir NATO müttefiki ve IŞİD ile mücadele eden küresel koalisyonunun kilit bir ortağı. Birbirimizin güvenliğinden sorumluyuz ve Türkiye'nin sınır güvenliğine tamamen bağlıyız.
 
"Koalisyon kuvvetleri şu anda Orta Fırat Vadisinde IŞİD'e karşı çatışmanın ortasında olan Suriye Demokratik Güçleri ile yakından çalışıyor.
 
"Bu kritik aşamada IŞİD'in o bölgede nefes almasına izin veremeyiz ve vermeyeceğiz. Yoksa koalisyon ortaklarımızla elde ettiğimiz kazanımlarımızı tehlikeye atacağız ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkma riskine izin vermiş olacağız."
 
Aynı açıklama ABD Dışişleri Bakanlığından tarafından da yapıldı.