27 Nisan 2025 Pazar

17 Hapishanede 3 ayda bin 249 ihlal

İHD İstanbul Şubesi, 17 Hapishanende 3 ayda bin 249 ihlalin yaşandığını, bu ihlallerden 500'ünün işkence ve kötü muamele olduğunu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 3 aylık "Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri" raporunu dernek binasında açıkladı. Ocak, Mart ve Nisan aylarını kapsayan raporda, 7'si Marmara Bölgesi olmak üzere toplam 15 hapishanede yaşanan ihlallere yer verildi. 

36 ihlal başvrusu yapıldığı, başvuru yapanların 4'ünün kadın 32'sinin ise erkek olduğu kaydedilen raporda, başvuru yapanların 31'nin siyasi tutsak olduğu aktarıldı. 

Raporun kapsadığı hapishaneler şöyle: Marmara Hapishanesi, Çorlu Karatepe Hapishanesi, Kandıra 1 ve 2 nolu F Tipi hapishaneleri, Tekirdağ 1 ve 2 nolu F Tipi hapishaneleri, Metris R Tipi Hapishanesi, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi, Silivri Açık Hapishanesi, Bodrum S Tipi Hapishanesi, Bafra T Tipi Hapishanesi, İzmir Aliağa Kadın Hapishanesi, İzmir Kırıklar F Tipi Hapishanesi, Artvin Hapishanesi, Kahramanmaraş Türkoğlu L Tipi Hapishanesi, Sincan F Tipi Hapishanesi, Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesi. 

EN FAZLA İHLAL: İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE 
İHD Hapishane Komisyonu üyesi Semiray Yılmaz Bilgin, başvurular ve yapılan basın taraması sonucu 3 ayda bin 249 ihlalin yaşandığını aktardı. Bilgin, "Marmara Bölgesi hapishanelerinde Ocak ayında 355, Şubat ayında 438, Mart ayında 59 olmak üzere toplam 852 ihlal tespit edildi. Marmara Bölgesi dışında hapishanelerinden gelen başvurularda ise; Ocak ayında 22, Şubat ayında 54, Mart ayında 13 olmak üzere toplam 89 ihlal tespit edildi" dedi. 

Bilgin, gelen başvurularda 941 ihlalin yer aldığını, yine basın yoluyla 308 ihlal tespit ettiklerini ifade etti. Toplam ihlal sayısının bin 249 olduğunu kaydeden Bilgin, ihlal başlıklarına dair şu bilgileri paylaştı: "Beslenme ve temel ihtiyaçlara erişimi hakkı ihlali 49, iletişim hakkı ve tecrit ihlali 140, adalete erişim ihlali 26, sağlık hakkı ihlali 132, haksız tutukluluk infazda eşitlilik ilkesine aykırılıklar ihlali 90, yaşam hakkı ihlali 4, işkence ve kötü muamele ihlali 500."

'HAK İHLALLERİ GİDEREK ARTIYOR'
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise, yetkililerin ihlallere karşı adım atmadığını söyledi. Hak ihlallerinin giderek arttığını belirten Yoleri, "Tutuklama gerekçeleri olmamasına rağmen tutuklamalar söz konusu. Hapishanelerde yaşanan sorunların yaşamsal sorunların olduğunu her zaman söylüyoruz. Raporumuzda en çok işkence ve kötü muamelenin başlığının öne çıktığını görüyoruz. Mahpusların hücrelerine yönelik sürekli aramaların olduğu ve ciddi bir baskı aracına dönüştüğünü görüyoruz. Hem yetkililere sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunuyor hem de mahpus ve yakınlarına derneğimize başvurması için çağrıda bulunuyoruz" dedi.