19 Nisan 2024 Cuma

13 yıl 403 kişi 'dur' ihtarına uymadığı için katledildi

"Dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla Suriyeli 18 yaşındaki Ali El Hemdan'ı katleden polis Fatih Karaca'nın duruşması görülecek. Avukat Bek, Karaca'nın korunmak istendiğini bu yüzden de delillerin karartılmaya çalışıldığını kaydeden kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. 

Adana'da Suriyeli Ali El Hemdan'ı öldüren polis Fatih Karaca'nın yargılandığı davanın 6'ncı duruşması 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Ali El Hemdan'ı öldüren sanık polisi korudukları gerekçesiyle kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. ÇHD ve İHD'li avukatlar, Adana Valisi, Adana İl Emniyet Müdürlüğü, Polis Kriminal Laboratuvarı uzmanları, sanık polisin görev arkadaşı İ.K., Adana Valiliği Basın ve Halklar İlişkiler Müdürü ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinde sorumluluğu olanların tespit edilip cezalandırılması için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Avukat Tugay Bek, Adana Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğünce görevlendirilmiş polis ekipleri 27 Nisan 2020'de sokağa çıkma yasaklarını denetlediği sırada 18 yaşındaki Suriyeli mülteci Ali El Hemdan'ın idari para cezası ödememek için polis kontrol noktasından uzaklaşmak isterken,  Polis Memuru Fatih Karaca'nın, Ali El Hemdan'ın peşinden gittiğini söyledi. Bek, "Fatih Karaca, dur ihtarında bulunduğunda Ali El Hemdan yüzünü polis memuruna dönerek ellerini havaya kaldırmıştır. Fatih Karaca, sokağa girmeden hazırlamış olduğu silahını çıkarıp yaklaşık 15 metre mesafeden ateş ederek,  Ali El Hemdan'ı kalbinden tek kurşunla vurarak, olay yerinde öldürmüştür" dedi.

'DELİLLERİ KARARTMA SUÇU İŞLENMİŞTİR'
Polis memuru İ.K.'nin, sanık polisin "Koşarken de elimde eldiven bulunduğundan ve çok yorulduğumdan sendeledim. O sırada yere düştüm. Yere düşerken de silah ateş aldı" şeklindeki ifadesini destekleyen yalan ifade verdiğini dile getiren Bek, "Güvenlik kamerası kaydında sendeleyip düşme sonrası silahın ateş alması gibi bir durumun olmadığının ortaya çıkması sonrası sanık Fatih Karaca, ifadesinde değişikliğe gitmiştir. Fatih Karaca, mahkeme de alınan savunmasında havaya ateş etmek isterken silahının yanlışlıkla ateş aldığını söylemiştir. Sanık Fatih Karaca ifadesini değiştirdikten sonra tanık polis memuru İ.K. de meslektaşını teyide yönelik bir tanıklıkta bulunmuştur. İ.K., görevi kötüye kullanarak adli makamları yanıltma ve delilleri karartma suçunu işlemiştir" diye konuştu.

Adana Kriminal Polis Laboratuvarı'nın da inceleme raporunda sanık polisin ceza almasını önlemek için Ali El Hemdan'ın tişörtündeki delikten yola çıkılarak kurşunun sekerek gelen kurşun olduğu şeklinde tespitte bulunduğunu anımsatan Bek, güvenlik kamerası görüntülerinden sonra Adli Tıp Kurumu'ndan istenen yeni raporun tişörtten yola çıkarak seken kurşun yönünde bir kanaate varmanın mümkün olmadığını bildirdiğini söyledi. Adana Kriminal Polis Laboratuvarı'nın sunmuş olduğu raporun dosyadaki diğer deliller ile açıkça ters düşmesi nedeni İçişleri Bakanlığı'nın Mülkiye Müfettişi görevlendirdiğini dile getiren Bek, mülkiye müfettişi raporunda Adana Valisi, İl Emniyet Müdürü ve kriminal raporu düzenleyen uzmanların suç işlediği tespitinde bulunulduğunu dile getirdi.

'ÖLDÜREN POLİSİ KORUMA KARARI ALDILAR'
Raporun sonuç bölümünü paylaşan Bek, "Adana İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın, apar topar Adana Valisi Mahmut Demirtaş ile görüştüğü, sığınmacı öldüren polisi koruma kararı aldıkları, bu kapsamda Adana Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı Şube Müdürlüğü'nün olayla ilgili olarak hazırlayıp savcılığa gönderdiği raporda, Ali El Hemdan'dan çıkan tişörtün sol göğüs bölgesinde bulunan yırtılma şeklindeki bir adet delinmenin sert bir yüzeyden (taş, duvar, metal, cam vb) sekerek/çarparak gelen mermi çekirdeği ve mermi çekirdeğine ait parçanın oluşturduğu delinme olduğu ve söz konusu bu delinme üzerindeki artıların oluşturduğu renk dağılımı göz önünde bulundurulduğunda delinmenin aşağıdan yukarı doğru gerçekleştiği fikir ve kanaatine varılmıştır" dedi.

'UZMANLAR SUÇ İŞLEDİ'
Bek, "Genci vuran polisin bu yönde ifade verdiği savcılığın vurulma anına ilişkin görüntülere ulaşması üzerine, polisin yere düştüğü, merminin sektiği gibi beyanların gerçek dışı olduğunun ispatlanmış olduğu, görüntülerde polis memurunun silahını söz konusu şahsa doğrudan hedef alarak ateşlediğin net olarak görüldüğü, bu durumun kriminal uzmanlarının raporu ile uyumlu olmadığı, dolayısı ile söz konusu uyumsuzluğun Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca değerlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Mülkiye müfettişi raporunda Adana Valisi, İl Emniyet Müdürü ve kriminal raporu düzenleyen uzmanların suç işlediği tespitinde bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

'DHA MUHABİRLERİ FAİLİ AKLAMAK İÇİN HABER YAPTI'
Adana Valiliği İl Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün cinayetten bir gün sonra basına göndermiş olduğu bültende Ali El Hemdan uyarı ateşi açılması sonucu hayatını kaybettiğini belirttiğini hatırlatan Bek, "Adana Valiliği, insan öldürme suçunu işlediği açık olan Fatih Karaca'yı aklama çabasına girmiştir. Kasten insan öldürme suçunu kaza olarak göstermeye çalışmıştır. Kamu görevini kullanan kişilerin, adli mercileri ve kamuoyunu yanıltıcı bilgiler vererek failleri koruması suç olarak değerlendirilmelidir" dedi. Demirören Haber Ajansı'nın (DHA), "Polisin kimlik sorarak uygulama yaptığını gören Ali El Hemdan, otomobiliyle kaçmaya başladı. Ardından da otomobilden inip ara sokaklarda izini kaybettirmeye çalıştı. Yaşanan kovalamacada polisin 'dur' ihtarına uymayan Ali Hemdan El Asani, polis memuru F.K.'nın açtığı ateş sonucu göğsünden vuruldu" şeklinde haber girdiğini anımsatan Bek, "DHA muhabirlerinin büyük oranda bir hayal mahsulü olan bu haberi sanık Fatih Karaca'yı aklamak için yaptıkları kanaatindeyiz. Muhabirler bu şekilde haber yapmaları hususunda Adana Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nün baskı ve yönlendirmesi maruz kaldıkları düşüncesindeyiz. Adli mercileri ve kamuoyunu yanıltıcı düzmece haberleri yapan ve bu yönde talimat veren kişilerin tespit edilerek cezalandırılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

'13 YILDA 403 KİŞİ POLİSİN DUR İHTARINA UYMADIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ'
Sadece 2007-2020 arası 403 kişinin polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesi öldürüldüğünü vurgulayan Bek, "Bu cinayetlerin tamamında polisler cezasız bırakılmıştır. Ali El Hemdan dosyası polislerin yargı karşısında nasıl aklandıklarını göstermektedir. Valilik, Emniyet, Kriminal Büro ve medya eliyle cinayet sanığı polis memurunu korunmak için 'organize' olmuşlardır. Baroların, biz avukatların davaya müdahillik talepleri mahkeme tarafından ret edilerek yargılama kamuoyu denetiminden kaçırılmak istenmektedir. Her şeye rağmen bizler Ali El Hemdan davasının peşini bırakmayacağız" dedi.

Açıklamanın ardından avukatlar duruşma salonuna geçti.