26 Nisan 2024 Cuma

1 Ekim Ulusal Eylem gününde binlerce kişi sokağa aktı

Artan yaşam maliyetleri, enflasyon oranının çok altında dayatılan maaş artışı önerilerine karşı İngiltere'de sendikalar, demokratik kitle örgütleri ortak eylem düzenledi. 1 Ekim Ulusal Eylem Günü kapsamında sendikalar greve çıkarken, halk ise alanları doldurdu.

İngiltere'nin dört bir yanında Don't Pay, Enough is Enough, Just Stop Oil, Extinction Rebellion, Fuel Poverty Action, Insulate Britain hareketleri ile RMT, ASLEF ve CWU'nun çağrısıyla yapılan eylemlerde halk sokaklara aktı, eylemler yıllardır görülen en büyük eşzamanlı protesto dalgası olarak tarihe geçti.

İngiltere'de Eastbourne'dan Edinburgh'a, Newcastle'dan Norwich'e onlarca meydanda halk ve sendikalar eyleme çıktı. Enerji faturaları ve artan yaşam maliyetlerine karşı kurulan inisiyatifler ile dayatılan sefalet zammına karşı mücadele eden sendikaların koordinasyonunda hayata geçirildi. Düzenlenen eylemlere binlerce kişi katılırken, demiryollarında da son yılların en büyük grevi gerçekleştirildi.

Londra'nın merkezindeki King's Cross'ta yapılan eylemde binlerce kişi bir araya geldi. Muhafazakar Parti'ye tepkinin öne çıktığı eylemde, "Faturaları ödemeyin", "Yeter artık" ve "grevleri destekleyin" yazılı pankartlar taşındı. Yapılan konuşmalarda enerji firmalarının karlarında rekor artış yaşanırken, Muhafazakar Parti'nin firmalardan tek seferlik ek vergi almayı reddettiği, son açıklanan bütçe planı ile zenginlerin servetlerini artırırken halkın yoksulluğa mahkum ettiği vurgulandı. Muhafazakar Parti hükümetinin istifası istenen açıklamalarda grevlerin ve sokak eylemlerinin büyütülmesi talebi öne çıktı.

Don't Pay hareketinin bileşenleri arasında yer alan Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) ile Young Struggle ve Sosyalist Kadınlar Birliği üyeleri de miting öncesi Tottenham Hale bölgesinde yapılan bildiri dağıtımına ardından ise eyleme katıldı.

Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası RMT, tren makinistlerinin sendikası ASLEF'in üyeleri ise ülke genelinde tren seferlerini durdurarak eylemlere katıldı. Post Office işçileri de İletişim İşçileri Sendikası CWU'nun çağrısıyla çıktıkları 48 saatlik grevin parçası olarak posta dağıtımını durdurdu. Posta işçileri grev yerlerinden 1 Ekim Ulusal Eylem Günü'ne destek verdi.

Eylem nedeniyle Londra'daki Westminster, Waterloo, Lambeth ve Vauxhall köprüleri göstericiler tarafından geçici olarak trafiğe kapatıldı. Konuşmaların ardından eylem Parlamento Meydanı'na yapılan yürüyüş ile sonlandırıldı.