19 Mayıs 2024 Pazar

Zonguldak'ta son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ı

Emeğin başkenti Zonguldak'ta büyük çoğunluğu madenciler olmak üzere binlerce kişi 1 Mayıs'ı kutladı.
1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, emeğin başkenti Zonguldak'ta son yılların en kitlesel katılımı ve coşkuyla kutlandı.
 
1 Mayıs mitingine Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile işçi ve memur sendiları, TMMOB, meslek örgütleri, siyasi partiler, öğrenci, gençlik ve taraftar grupları katıldı. Saadet Partisi'nden İYİ Parti'ye kadar farklı kesimler de yer aldı. 
 
İstasyon Caddesi'nde bir araya gelen işçiler, "Maden işçisi demokrasi bekçisi", "Geliyor geliyor madenciler geliyor", "Madenler bizimdir bizim kalacak", "Yaşasın 1 Mayıs", "İşçi alınsın, üretim artsın", "Yaşasın demokrasi mücadelemiz" sloganlarını attı. Binlerce kişi, buradan Madenci Anıtı'na yürüdü.
 
Burada bir konuşma yapan Yürüyüşün ardından açıklama yapan Zonguldak Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, "Her 1 Mayıs'ta kadını erkeği inatla bu alanlarda buluşuyoruz. Özgür ve demokratik ülke için ant içiyoruz" dedi. Barışı, laikliği savunan binlerce üniversitelinin tutuklandığını hatırlatan Kaymakçı, "Baskılarla yasaklarla susturmaya çalışılıyor" dedi. Kaymakçı, kömür havzalarının sermayeye peşkeş çekilmek istendiğini de belirterek, "Ortak mücadele yürüterek madenlerimize sahip çıkmalıyız. Madencilere borcumuzdur. İşsizliğin ve yoksulluğun kader olmadığı bir ülke özlemini hep birlikte dile getirmeliyiz" dedi. 
 
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ise Zonguldak'ın en zor dönemlerinden birini yaşadığını söyledi. Demirci, "Biz çok olağanüstü haller gördük. Ama hiçbirinde bizim üretmemiz engellenmedi. Bugün maden havzamızda tarihimizin en az sayıda işçiyle en düşük üretimini yapıyoruz" dedi.
 
Her şart altında seslerini çıkardıklarını söyleyen Demirci, 6 Kasım 2017'de yeraltında yapılan eylemleri hatırlattı. Demirci, "OHAL var, işçi grev yapamıyor, patron kazanıyor, diyenler öte yandan şeker fabrikalarını satıyorlar. Onbinlerce işçiyi, çiftçiyi, işsizlikle, açlıkla, yoksullukla karşı karşıya bırakıyorlar. Fabrika yapılmıyor, üretim yapılmıyor, işsizlik artıyor, yoksulluk yaygınlaşıyor. İnsanların ruh ve beden sağlığı bozuluyor. Sonuçta faturayı her halükarda bizler ödüyoruz. Biz diyoruz ki; üretelim, herkes doysun ve kardeşçe yaşasın, işsizlik olmasın, açlık olmasın, savaşlar çıkmasın" diye konuştu.
 
Taşeron uygulamalarına son verilmesini ve örgütlülük önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Demirci, tüm işçilerin 1 Mayısını kutladı. 
 
Konuşmaların ardından sanatçı Haluk Levent konser verdi.
 
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde ise Selüloz-İş ve KESK'in organizasyonunda Cumhuriyet Meydanında miting düzenlendi.
 
Ereğli ilçesinde de 1 Mayıs kutlandı. Eğitim Sen Ereğli Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Aydın, "OHAL KHK'leri ile hukuksuz bir şekilde ihraç edilen emekçilerin görevlerine iade edilmesi için, ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi için, eğitimde acımasız bir rekabet ortamı yaratacak olan performans ve sınav dayatmasından vazgeçilmesi için 1 Mayıs'ta alanlardayız" dedi. Emekçiler, buradaki kutlamanın ardından Zonguldak merkezindeki 1 Mayıs mitingine katıldı.