25 Nisan 2024 Perşembe

Êzidî katliamında yaşamını yitirenler anılıyor

Çok sayıda il ve ilçede Êzidî katliamında yaşamını yitirenler için anma etkinlikleri düzenlendi.
Êzidî katliamının 4. yılı dolayısıyla çok sayıda il ve ilçede katliamda yaşamını yitirenler anılıyor.
 
DİYARBAKIR
 
Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Şengal'de Êzidîlere yönelik gerçekleştirilen katliama ilişkin Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Sanat Sokağı'nda bir dakikalık sessiz eylem düzenledi. Eyleme, HDP Milletvekili Saliha Aydeniz katıldı. Basın açıklaması Kürtçe ve Türkçe olarak okundu.
 
Basın açıklamasını okuyan HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Demet Özkara, Êzidîlerin 21. yüzyılın en korkunç soykırımına uğradığını belirterek, "Binlerce kadın ve çocuk radikal cihadist çete örgütü IŞİD tarafından kaçırıldı. Köle pazarlarında satıldı. Ve halen sayılarının üç bin civarında olduğunu bildiğimiz kadın ve çocukların akıbeti bilinmiyor. Aradan geçen dört yılda başta Ortadoğu olmak üzere savaşın ve silahlı çatışmaların ilk ganimeti görülen kadınlar arasında yine Şengal'in gerçek sahipleri Êzidîler gelmektedir" diye konuştu.
 
Êzidî kadınların gücünü kendi varlığından ve on binlerce yıllık inancından aldıklarına dikkat çeken Özkara, "73. ferman göstermiştir ki her zamankinden daha fazla Kürtlerin, Êzidî, Sunni, Alevi olarak yaşadıkları her yerde statü sahibi olmadan her türlü yeni saldırılara maruz kalma riskleri söz konusudur" dedi.
 
Ortadoğu halkları ve Êzidîler üzerindeki IŞİD tehdidinin devam etmesi halinde tüm kadınların risk altında olacağını vurgulayan Özkara, "Tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos 'Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü' olarak kabul edilene kadar mücadelemizi alanlarda, uluslararası mecralarda, ulusal üstü yargı mekanizmaları nezdinde sürdüreceğiz. Unutulmasın ki hesabı sorulmamış kıyımlar yenilerinin habercisi olabilir" diye belirtti.
 
VAN
 
Van'da da Feqî Teyran Parkı'nda  yapılan basın açıklamasında Êzidî katliamı protesto edildi. Eyleme TJA, Barış Anneleri İnisiyatifi, HDP Kadın Meclisi, HDP Milletvekilleri Murat Sarısaç ile Muazzez Orhan ile çok sayıda kişi katıldı.
 
Eylemin yapılacağı parkın etrafı bariyerlerle kapatıldı, parkın yanındaki sokak trafiğe kapatıldı. Açıklama alanına girenlerin üstleri polis tarafından arandı.
 
Eylemrde basın açıklamasını TJA aktivisti Hatice Akdağ yaptı. Akdağ, 3 Ağustos 2014 tarihli soykırımın yanı sıra, Êzidî kadınların IŞİD tarafından "savaş ganimeti" görülerek Arap ülkelerindeki şeyhlere satıldığını ve sistematik cinsel saldırıya maruz bırakıldığını söyledi.
 
Akdağ, gücünü sadece kendi varlığından ve on binlerce yıllık inancından alan Êzidî kadınların Şengal soykırımının ardından susmak, sessizliğe gömülmek, yaşananları kader olarak görmek, kendilerini ölüme yatırmak yerine direnişi, özgürleşmeyi, doğup büyüdükleri toprakları canları pahasına savunmayı seçtiğini belirtti. Akdağ, "Kendi Kadın Meclislerini oluşturmuşlar ve özgüçlerine sarılarak aslında yaralarını sarmaya gayret etmişlerdir. 73. Ferman göstermiştir ki her zamankinden daha fazla Kürtler, Êzidî, Sunni ve Aleviler statü sahibi olmadan her türlü yeni saldırılara maruz kalma riskleri ile karşı karşıyadır. Tüm halkların olduğu gibi, bu bağlamda uluslararası hukuk çerçevesinde Êzidî halkının kendi kaderini tayin etme ve statüye kavuşturulması hakkı tanınmalıdır" diye kaydedildi.
 
ADANA
 
HDP Adana İl Örgütü, Êzidî katliamına ilişkin il binasında HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Barış Anneleri'nin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. DAİŞ'in Êzidî kadınlarını kaçırıp tecavüz ederek köle pazarlarında sattığını ifade eden Hatimoğulları, kadınlara dönük her türlü saldırılara karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Ankara Katliamı davasına değinen Hatimoğulları, olayın bir katliam olduğunu vurgulayarak, "Biz kadınlar diyoruz ki, bu çete yapılanmasının elinde tek bir kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz" dedi.
 
MERSİN
 
HDP Mersin Kadın Meclisi de il binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Sevgi Aktaş, "Êzidî soykırımı, aynı zamanda kadın kırımıdır" dedi. Aktaş, soykırım ve kadın kırımının insanlık suçu olduğunu ve bu suçluların hesap verene kadar adalet arayışlarının son bulmayacağını kaydetti.
 
İZMİR
 
HDP İzmir Kadın Meclisi, il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklama yapan HDP PM üyedi Gülay Gün Bilici, Şengal'de yaşananları hatırlatarak, hala 3 bin civarında kadın ve çocuğunun akıbetinin bilinmediğini vurguladı.