26 Nisan 2024 Cuma

Yunanistan’da üniversiteliler sokakta: Polis üniversiteden defol

Yunanistan'da üniversitelere polis gücünün sokulmak istenmesine, eğitimde yaşanan sorunların artmasına ve hükümet politikalarına karşı gençlik sokaklara çıktı.

Yunanistan'da hükümet üniversitelere ve gençliğe yönelik baskı politikalarını hayata geçirmeye devam ediyor. Son olarak hükümet üniversitelere polisin sokulması kapsamında yeni bir adım attı. Hükümetin baskı politikalarına ve eğitimdeki sorunların büyümesine karşı gençlik birçok kentte eylemler gerçekleştirdi. Eylemler, Yunanistan medyasında, pandemi dönemi boyunca gerçekleşen en kitlesel eylemler arasında gösterildi.

Atina'da 21 Ocak günü parlamento önüne gerçekleştirilen yürüyüşe 25 farklı öğrenci örgütü, öğrencilerin aileleri ve işçiler de katılım sağladı. Binlerce öğrencinin olduğu eylemde, hükümetin baskı politikaları teşhir edilirken, pandemi boyunca eğitimde yaşanan sorunların çözülmesine dair talepler haykırıldı. 

"Eğitimi ve geleceğimizi savunuyoruz" şiarını haykıran öğrenciler "Kapalı okullarla geçen bir yıl, öğrenciler yeniden sokaklarda" diyerek taleplerini haykırdı. Hükümetin "reform" yalanıyla üniversiteleri hedef alan yeni adımı ve polis gücüne 30 milyon avro ayrılmasını protesto eden öğrenciler, "Eğitime bütçe" taleplerini haykırdı.

Eyleme katılan Mücadeleci İşçi Cephesi (PAME) adına yapılan konuşmada da işçi-öğrenci dayanışmasına vurgu yapıldı. "İşçi sınıfının çocuklarının mücadelesi işçilerin kendi mücadelesidir" diyen Nikos Mavrokefalos hükümetin salgın politikalarının işçileri de gençliği de vurduğuna dikkat çekti. "İşyerleri salgının merkezi oldu" vurgusu yapan Mavrokefalos, üniversite ve okullarda da önlem alınmadığına işaret etti. Üniversitelere polis gücü sokmanın, sözde "önlemlerin" halka karşı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Yunanistan'ın birçok kentinde yürüyüşler yapılırken Selanik'te eylem gerçekleştiren öğrencilere polis biber gazı ve coplarla saldırdı. Polisin saldırısında en az üç kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.