20 Mayıs 2024 Pazartesi

Yemeksepeti işçileri: Sefalet zammını kabul etmiyoruz

Hakları ve talepleri için İzmir ve İstanbul'da kontak kapatan Yemeksepeti emekçileri, sadaka değil, hakları olanı istediklerini ve talepleri karşılanana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Yüzde 17'lik sefalet zammını kabul etmeyen Yemeksepeti işçileri İzmir ve İstanbul'da bugün de kontak kapattı. İşçiler yaptıkları açıklamayla taleplerini bir kez daha dile getirdi. 

İZMİR
İzmir'de kontak kapatan Yemeksepeti emekçileri  Alsancak'tan konvoy halinde Bornova Meydanı'na geçerek açıklama yaptı.

Bornova Meydanı'nda işçiler adına basın metnini Fethi Öcal okudu. Maaş zamlarının 15 Ocak'ta açıklaması gerekirken 31 Ocak'ta maaş günlerinden bir gün önce kısa mesajla açıkladığını belirten Öcal, "Ücretlerimiz yüzde 10 zamla yoksulluk sınırının altına çekilmiştir. Bizler karda kışta yağmurda durmadan hizmet üretmeye devam ederken, bizlere dayatılmış olan bu sefalet ücretlerini kabul etmiyoruz diyerek iş durdurduk. 2 gündür Antalya'da, Ankara'da, İstanbul Yemeksepeti genel merkezi önünde, daha birçok şehirde ve İzmir'de kontak kapatarak bu durumu protesto ediyoruz" dedi.

Sadece düşük zam oranı için değil aynı zamanda gasp edilen bütün hakları için direndiklerini kaydeden Özal, can güvenliklerinin olamadığını aktardı. Özal, eksik ekipmanlar ile trafik kazalarında yaralandığını ve yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Özal, "Hastalanıp rapor aldığımız zaman  primlerimizden kesinti yapılıyor. İşe bir dakika geç kaldık mı primlerimiz kesiliyor ama bizden 10 dakikada 15 dakikada hızlı sipariş götürmemiz bekleniyor. Performans adı altında baskı uygulanıyor. Açıkladıkları zamlı maaşlarımız vergi dilimi karşında eriyor, bahşişlerimize bile göz koyulmuş durumda" diye konuştu.

Taleplerinin ve şikayetlerinin yöneticiler tarafından dikkate alınmadığına ve yanıtsız bırakıldığına dikkat çeken Özal, bu nedenle kontak kapatıp Bornova Meydanı'na çıktıklarını vurguladı. 

İSTANBUL
DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'nın çağrısıyla Yemeksepeti Genel Merkezi önünde bir araya gelen yüzlerce işçiye Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) da destek verdi. Yüzde 17'lik sefalet zammını kabul etmeyen işçiler genel merkez önünde buluştu.

Yapılan zamla ücretlerinin asgari ücret düzeyinde kaldığının altını çizdi ve Yemeksepeti patronunun kendilerini esnaf kurye modeline geçmeye zorladığını dile getirdi.

Yemeksepeti işçileri taleplerini şöyle sıraladı: 
🔹 "Net 5500 TL maaş, prim ve yan haklar istiyoruz.
🔹 İş kolumuz derhal taşımacılık iş koluna geçirilsin ve yüksek riskli meslek grubuna dahil edilsin.
🔹 Sendikalı olmak anayasal hakkımız, sendikal faaliyet güvence altına alınsın
🔹 Ve hakkını arayan hiç bir işçi ve kurye arkadaşımız işten atılmayacak, mobbing uygulanmayacak."