3 Mayıs 2024 Cuma

Yemeksepeti işçileri 26 gündür direnişte: Yılmayacağız

Direnişlerinin 26. gününde olan Yemeksepeti işçileri firmanın genel merkezi önünde bir kez daha kararlılıklarını gösterdi. Talepleri sıralayan işçiler, baskılara boyun eğmeyeceklerini, "Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganıyla belirtti. Yemeksepeti işçileri sayıları azalsa da haklarını alana kadar mücadelenin süreceğini vurguladı. 

Yemeksepeti işçileri direnişlerinin 26. gününde Levent'teki Genel Merkez önünde açıklama yaptı. "İşçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde işçiler söz alarak maruz kaldıkları haksızlıkları bir kez daha anımsattı ve taleplerini yineledi. 

'BASKILAR BİZİ YILDIRAMAYACAK'
Söz alan bir işçi haklarında tutulan tutanakları gösterdi. Rami depoda çalışan bir kişi hakkında düzenlenen tutanağı ve işçinin savunmasını okuyan Yemeksepeti direnişçisi, usulsüzlüğe dikkat çekti. "Bu çocuk korktuğu için greve katılmak istemiyor, hakkını aramak istemiyor"  diyen Yemeksepeti direnişçisi, haklarında tutulan tutanakların maruz kaldıkları baskıların bir kısmı olduğunu kaydetti ve ekledi: "Ama şunları bilsinler ki baskılarla bizi yıldıramayacaklar."

Konuşma, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla karşılandı. 

'ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK'
Söz alan bir başka direnişçi işçi ise "Ölmek var dönmek yok. İstediğimizi alana kadar 5 bin 500 net maaşı alana, iş kolumuz düzeltilip büro çalışanından motokuryeye döndürülene kadar buradayız. Ölmek var dönmek yok" dedi. Yemeksepeti direnişçileri hep bir ağızdan, "Direne direne kazanacağız" dedi. 

'SONUNA KADAR HAKKIMIZI SAVUNACAĞIZ'
Bir başka işçi de boğazı ağrıdığı için bir bardak çay içmek istediğini ancak bu nedenle şef tarafından depoya çağrıldığını ve hakkında tutanak tutulduğunu aktardı ve şöyle dedi: "Sonuna kadar hakkımızı savunacağız."

İşçiler hep bir ağızdan, bu haksız ve hukuksuz uygulamaya, "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganıyla yanıt verdi. 

'İNSANCA YAŞAYACAĞIMIZ ÜCRET İSTİYORUZ'
Eylemde, "Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganı yükselirken direnişteki bir başka işçi, 1+1 evine 861 lira doğalgaz, 435 lira elektrik faturası geldiğini, bin 500 lira kira ödediğini anlattı. Birçok işçinin bu koşullarda olduğunu dile getiren direnişteki işçi, "Çalıştığımızın karşılığını istiyoruz. İnsanca yaşayacağımız ücret" ifadelerini kullandı. 

Bu sözler üzerine tüm işçiler, "Sefalet ücreti istemiyoruz", "Direne direne kazanacağız" sloganı attı. 

'İNSANLARI KORKUTMAK İSTİYORLAR'
Yine direnişteki bir başka işçi de pandemide 7'şerli paketlerle dağıtıma çıktıklarında "saha kahramanı" ilan edildiklerini, şimdi ise haklarını aradıkları için patron tarafından "hain" ilan edildiklerini söyledi. İş kollarının motokuryeden ofis çalışanına döndüğünü anımsatan direnişteki işçi, "Ofis çalışanı sıcak yerde çalışır. Biz karda kışta çalışıyoruz, kaza yapıyoruz sen diyorsun ki bize paket atmıyorsun" dedi. Yemesepeti'nin kendileri sayesinde üç kat büyüdüğünün altını çizen direnişteki işçi, direnişi kırmak için sözleşmede yer almayan bir maddenin öne sürüldüğünü belirtti ve şöyle devam etti: "Sözleşmede 'paket atmak' diye bir madde yokken, bunu kullanıyorlar. İnsanlar korkuyor gelemiyor."

26 gündür direndiklerini ve neredeyse 40 kişi kaldıklarını dile getiren işçi, 200 kişiye bedel olduklarını ve mücadele edeceklerini söyledi. 

KÜÇÜKOSMANOĞLU: ZAFER DİRENENLERİN OLACAK
Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da kısa bir konuşma yaptı. 26 gündür direnen Yemeksepeti işçileriyle süren dayanışmaya dikkat çeken Küçükosmanoğlu, "Mücadelemizin 26. günü. Bu mücadele sınıf ve hak mücadelesi, Türkiye işçi sınıfının mücadelesidir aynı zamanda. Çünkü burada Yemeksepeti işçilerini sefalet ücretine mahkum etmek isteyenler kendileri Maldivler'de 5 milyon dolara düğün yapanlardır. Kimsenin özel yaşamıyla alıp veremediğimiz yok. Ancak bizim şunlarla alıp veremediğimiz var; burada işçileri asgari ücretle çalışmaya mahkum edenler, sefalet ücretine mahkum edenler, örgütlenme hakkına saygı göstermeyerek resmi evrakta sahtecilik yaparak işçilerin örgütlenmesini engellemeye çalışanlar ve gerçek anlamda başarı hikayesinin kahramanı olan motokuryeleri daha fazla yoksullaştırmaya, daha fazla açlığa mahkum etmeye çalışanlar" diye konuştu. 

Yemeksepeti patronlarının kendilerinin demokratik olduğu iddiasına dikkat çeken Küçükosmanoğlu, direnişi kırmak için Mart ayında zam yapılacağı söylemlerinini yayıldığını belirtti. Küçükosmanoğlu, şöyle devam etti: "Şunu bir  kez daha açıkça söylüyoruz 1 Mart'ta söylenenler yapılmazsa Türkiye'nin her yerinde tüm Yemeksepeti, Banabi çalışanlarını kontak kapatmaya çağırıyorum. Boykotun etkisiyle birleştirerek bu mücadeleyi hep beraber zafere ulaştıracağız. Zafer Yemeksepeti işçilerinin, motokuryelerin Banabi depolarında çalışan işçi kardeşlerin olacaktır. Zafer, Türkiye işçi sınıfının olacaktır."

Küçükosmanoğlu'nun konuşmasını işçiler, "Zafer direnen emekçinin olacak" "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" sloganlarıyla karşıladı. 

'İŞVERENE KARŞI DİRENİN'
Eylemde son olarak, Şişli Belediyesi'nde çalışırken işten çıkartılan ve CHP Genel Merkez önünde direnen işçilerden Turan Aktaş söz aldı. Aktaş, direnişin önemine dikkat çeken Aktaş, Yemeksepeti işçileriyle dayanışma içinde olacaklarının altını çizdi ve Sakın yılgınlık yapmayın, işverene karşı direnin. Direnmeyi bırakmayın sizlerden bunu rica ediyorum" dedi. 

Eylem, "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganıyla sona erdi.