20 Mayıs 2024 Pazartesi

Yemek Sepeti işçilerinin direnişi 3. gününde

Yemek Sepeti işçilerinin düşük zamma karşı başlatmış olduğu eylem, devam ediyor. İşçiler, kazanana kadar mücadelelerine devam edeceklerini dile getirdi.

Yemek Sepeti işçilerinin düşük zamlara karşı başlatmış olduğu eylemler birçok kentte farklı sendikaların öncülüğünde direnişlerine devam ediyor. Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Nakliyat İş Sendikası üyesi Yemek Sepeti kendilerine dayatılan düşük zam oranına karşı başlattıkları grev, 3. gününde. İşçiler, Yemek Sepeti Yeni Mahalle Merkez Depo önünde açıklama yaptı. Depo önünde yapılan eylemde "Sefalet ücretine hayır" pankartı açıldı.  İşçiler adına açıklama yapan Nakliyat İş Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın, Yemek Sepeti işçilerinin zafer kazanana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Yemek Sepeti işçilerine en son yapılan zamda sefalet ücretine mahkum edildiğini aktaran Karkın, "Yasanın zorunlu tuttuğu asgari ücret altında işçi çalıştırmak, tüm işçi arkadaşların maaşını 4 bin 250 lirayla sabitlemiş oldu. Yemek sepeti işçileri sefalete açlığa mahkum etmiş oldu. Nakliyat iş sendikası ve yemek sepeti işçileri dayatılan bu sefalet ücretine karşı Türkiye'nin dört bir yanından başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Antalya'da iş bırakarak kontak kapatarak mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.

Depo önünden işverene seslenen Karkın, şöyle devam etti: "Sefalet ücretine hayır diyoruz. Önümüzdeki günlerde TÜİK'in açıklayacağı enflasyon oranı yüzde 50 civarında bekleniyor. Bu koşullarda Yemek Sepeti işçileri evine ekmek götüremez hale geldi. Kiraların bin 500- 2 bin olduğu Ankara'da sadece asgari ücretle bu insanların nasıl yaşayacağını düşünmek gerekiyor. Nakliyat İş Sendikası bu mücadele de zafer kazanana kadar tüm bölgelerde Yemek Sepeti işçileriyle mücadele etmeye devam edecektir. Buradan Yemek Sepeti işverenine sesleniyoruz; Nakliyat İş Sendikası eninde sonunda buraya girecek ve sözleşme düzenine kavuşacak. Buradaki arkadaşlarımız insanca yaşam ücretleri ve çalışma koşullarına sahip olacaktır."

MERSİN 
Mersin'de de Yemek Sepeti kuryeleri, kontak kapattı. Şirketin Yenişehir Şubesi'nde bir araya gelen kuryeler, motorlarıyla korna çalarak Toros Şubesi'ne kadar gitti. Burada açıklama yapan işçiler, eylemlerinde kararlı olduklarını belirtti.

İZMİR
İzmir'de de Yemek Sepeti Banabi'de çalışan kuryeler ve depo işçileri, geçinebilecek bir ücret zammı, can güvenliği, sendikalaşma, prim gibi birçok hakları için 3 gündür eylemlerini sürdürüyor. Yemeksepeti işçileri, Türk- İş'e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) İzmir Şubesi ile birlikte bugün şirketin İzmir Bayraklı ilçesinde bulunan deposu önünde de bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. "Yemeksepeti işçisi köle değildir" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Yılgınlık yok direniş var" ve "İşveren zammını al başına çal" sloganları atıldı. Açıklamaya kentte bulunan siyasi partilerden destek verdi.

Burada konuşan işçiler talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. "Geçinemiyorsak hakkımızı da isteyeceğiz" diyen işçiler, direnerek daha güçlü ses çıkaracaklarını ifade etti. Buradaki açıklamanın ardından Çiğli ilçesinde bulunan depoya geçen işçiler, burada da bir açıklama yaptı.