26 Nisan 2024 Cuma

Uluslararası Barış Heyeti'nden HDP'ye ziyaret

HDP'yi ziyarete eden uluslararası heyet Adalet Bakanı'na mektup gönderdiklerini belirterek açlık grevindekilerin taleplerinin karşılanmasını istedi. Herkesin ortak noktasının barış olduğuna değinen heyet, tecridin kaldırılması çağrısında bulundu.
İzlanda eski İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson, Britanya Taşımacılık Sendikası (TSSA) Genel Sekreteri Manuel Cortes, Arjantinli İnsan Hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen Beverly Ann Keene, İngiltereli sendika hukukçusu Paul Scholey, yazar, filim direktörü ve aktör Maxine Peak, Edinburg Üniversitesinden Connor Hayes, Britanya UNITE Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Tony Burke'den oluşan Uluslararası Barış Heyeti üyeleri HDP Genel Merkezini ziyaret etti.
 
TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR
 
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile görüşen heyet, görüşme sonrası ortak bir açıklama yaptı. 
 
Buldan, görüşmeye ilişkin PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması yönünde yürüttükleri yoğun bir mücadele ve çalışma olduğunu belirtti. Öcalan üzerindeki tecridin Avrupa ülkelerinin gündeminde olmasını önemsediklerini kaydeden Buldan, "Bizler tecridin kalkması için bir mücadele veriyoruz çünkü tecridi bir insanlık ve insan hakları meselesi olarak görüyoruz. Sayın Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesi şeklindeki mutlak tecridin uzun süredir devam etmesinden kaynaklı sorunu sadece bizim değil, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin de meselesi haline getirmek gibi bir sorumluluğumuz var" dedi.
 
Öcalan ile yapılan yapılan görüşmelerin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Buldan, 2015 yılından sonra adaya gidiş gelişlerin kesilmesinin, barış ve müzakere sürecinin bitirilmesinin, Öcalan'ın aile ve avukat görüşlerinin engellenmesinin Türkiye'de oluşturduğu atmosfere değindi.
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in 97. gününde olan açlık grevine değinen Buldan, hapishanede yaşanan açlık grevleri ile iligli heyete bilgi verdi.
 
ORTAK NOKTA BARIŞ
 
İzlanda eski İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e mektup yazdıklarını ve cevap beklediklerini söyledi. Türkiye'deki kötüye giden insan hakları konusunda endişe duyduklarını aktaran Jónasson, Adalet Bakanı'na gönderdikleri mektuba ilişkin bilgi verdi ve şöyle dedi:
"Abdullah Öcalan'ın uzun süredir ailesi ve avukatları ile görüşme yaptırılmadığının farkındayız dedik. Sizden bize onu tutulduğu İmralı'da ziyaret edebilmemiz için gerekli koşulları sağlamanızı rica ediyoruz diye mektup gönderdik. Burada herkesin ortak noktası barışın sağlanması isteğidir. Bazılarımız sendikalardan, STK'lardan siyaset alanından gelen insanlar olabiliriz ama kararlılığımız adanmışlığımız tektir bu da barışın sağlanmasıdır."
 
Açlık grevinde olan Leyla Güven ve tutsakların durumundan endişe duyduklarını ifade eden Jónasson, "Avrupa'da açlık grevinde olan 14 kişiyi ziyaret ettik. Hem depresif hem ilham verici bir ziyaretti. Onların böylesi bir kararlılıkta olması ilham vericiydi" dedi.
 
TALEPLER KARŞILANSIN
 
Arjantinli İnsan Hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen Beverly Ann Keene ise "Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması aslında hayati bir önemdedir. Kürtlerin, kadınların hakları, ekolojik haklarının tamamı bu tecrit ile bağlantılıdır. Latin Amerika'daki deneyimlerde de bu tip şeyler görüldü. Oradaki ortak şey şuydu, insanlar güçlerini birleştirdi. Şu anda Türkiye'de olması gereken de bu insan hakları ihlallerine karşı herkesin güçlerini birleştirmesidir. Açlık grevcilerinin taleplerine derhal kulak verilmelidir. Onların talebi temel insan haklarına saygı duyulmasıdır" diye konuştu. 
 
Britanya Taşımacılık Sendikası (TSSA) Genel Sekreteri Manuel Cortes de "Türkiye'yi kendi iç yasalarına uymaya davet etmek için buradayız. Türkiye'ye insan haklarına saygı duymasını söylemek için buradayız. Umarım Türkiye Adalet Bakanı bizimle görüşmeyi kabul eder ve böylesi bir hukuksuzluğu neden uyguladığını anlatabilir" dedi.