30 Nisan 2024 Salı

Uca: Devletin zorla kaybedilmelere karşı çözümü inkar 

HDP Milletvekili Feleknas Uca, AKPM’nin bugünkü oturumunda zorla kaybedilmelere ilişkin söz aldı. Devletlerin inkar ve yok saymayı çözüm olarak gördüğünü kaydeden Uca, böyle bir anlayışla yeni hak ihlallerine kapı açılacağını vurguladı.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) bugünkü oturumunda Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmesinden Korunması Uluslararası Sözleşmesi raporuna ilişkin söz aldı. Uca, zorla kaybettirilmenin sadece geçmişin değil günümüzün de en önemli sorunlarından ve insan hakkı ihlallerinden biri olduğuna dikkat çekti. Savaş nedeniyle göç eden pek çok insanın, özellikle de kadın ve çocukların birçok ülkede insan ticareti ağlarında kaybolduğunu belirten Uca, zorla kaybedilmelerin sadece savaş sırasında değil devletin gözetiminde, gözaltılarda da geliştiğini kaydetti. İç savaşların da zorla kaybedilmeler sorununda rol oynadığını ifade eden Uca, zorla kaybedilme soruşturmalarının etkin yürütülmediğine ve kayıp yakınlarının devlet baskısıyla karşılaştığına vurgu yaptı. Uca, “Devletler, inkâr ve yok saymayı çözüm olarak görmektedir. Çözüm bu olarak görüldüğü taktirde, yeni hak ihlallerinin kapıları açılmaktadır” dedi.

Türkiye’de doksanlı yıllarda binlerce insanın gözaltında kaybedildiğini hatırlatan Uca, hiçbir hükümet döneminde konuya ilişkin etkili bir soruşturma yürütülmediğini ve bu yüzden devletin doğrudan sorumlu olduğu bu davaların zaman aşımına uğradığını kaydetti.

Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri’nin devletten gördüğü baskıya değinen Uca, gözaltında kayıp vakalarının 90’lı yıllarla sınırlı kalmadığını söyledi. “Halen kendini sivil polis olarak tanıtan kişiler, insanları yasadışı bir şekilde alıkoyup, ıssız yerlere, kayıtsız gözaltı noktalarına götürüp tehdit etmektedirler. Türkiye, uluslararası sözleşmelere uymak yerine, bu hak ihlaline sebebiyet veren uygulamada ısrar etmektedir. Bu da yaşanan tüm kayıp vakalarında devletin doğrudan sorumlu olduğunu göstermektedir” diyen Uca, AKPM üyesi ülkeleri Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmesini (CED) imzalamaya ve bunu etkin bir şekilde uygulamaya çağırdı.