2 Mayıs 2024 Perşembe

Tutsak anneleri: Üzerimize bomba da atsanız yürüyeceğiz

19 gündür Koşuyolu Parkı'na çıkmaları engellenen anneler, bugün de yüzlerce kişi ile "Bijî berxwedana zindana" sloganları eşliğinde yürüdü. Yürüyüşü engellemeye çalışan polislere, anneler "Üzerimize bomba da atsanız buraya geleceğiz ve yürüyeceğiz" diyerek tepki gösterdi.
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı 20 gündür bariyerlerle kapatılmış durumda. Annelerin Koşuyolu Parkı karşısında bulunan eski Un Fabrikası önünde yaptığı eylem ise 19'uncu gününde. Polislerin tüm yıldırma politikalarına rağmen her gün Un Fabrikası önüne gelen annelere destek de büyüyor. Annelerin oturma eylemi polis ablukasında geçerken, anneler sloganlar, çaldıkları düdükler ve söyledikleri şarkılarla sesini ulaştırmaya çalışıyor. Basının anneleri çekmesini her gün farklı yollarla engelleyen polisler, bugün de TOMA'larla annelerin etrafını kapatıldı.
 
ANNELERE DESTEK VERENLERE GÖZALTINA TEHDİDİ
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; annelere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz, Hişyar Özsoy, Musa Farisoğulları, HDP İl Eşbaşkanları ve ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl ve ilçe örgütleri ve çok sayıda kişi da eşlik etti. Polisler bugün de erkekleri kadınların yanına almayarak "haremlik selamlık" uygulamasına devam etti. Annelere destek vermek için toplanan halk ise eylem noktasından uzaklaştırmaya çalıştı. Buna tepki gösterenler ise gözaltına alınmakla tehdit edildi.
 
'BİZİ KOVSANIZ YİNE GELİRİZ'
 
Anneler 1 saatlik oturma eylemi boyunca "Bijî berxwedana zindana", "Direne direne kazanacağız", "Her der zindan her der direniş" ve "Amed uyuma zindanlara sahip çık" sloganları attı. Çevreden geçen araçlar da korna çalarak annelerin eylemini selamladı. Saliha Aydeniz, polislerin erkekleri annelerin yanına almayışına ve TOMA'larla ablukaya alınmış olmalarına, "Siz ne yaptığınız zannediyorsunuz, bu nasıl bir uygulamadır? Siz bizi bu şekilde ablukaya alamazsınız, bu tecrittir" diyerek tepki gösterdi. Oturma eyleminin ardından anneler sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş öncesi bir anne ile polis arasında yaşanan diyalog dikkat çekti. "Yürümeniz ve burada toplanmanız yasak, suç işliyorsunuz" diyen polise, tutsak annesi, "Sen de benim çocuğumsun, belki çocuğumla aynı yaştasın. Ben suç işlemiyorum, çocuğum ölmesin istiyorum. Siz bizi buradan kovsanız, üzerimize bomba da atsanız yine geliriz, yine yürürüz" diye cevap verdi.
 
Çevrede annelere destek vermek isteyenler de yürüyüşe tek tek dahil oldu. Yüzlerce kişi slogan ve ıslıklarla TUAY-DER binasına yürüdü. Yürüyüş boyunca anons aracından sık sık "Slogan atarsanız müdahale ederiz, yasa dışı slogan atmayın" tehdidinde bulunan polislere kitle slogan atarak cevap verdi. "Daxwaza Leyla daxwaza me ye" sloganı atıldığı sırada ise yine anons aracından "Yasa dışı slogan atmayın, bu yasa dışı bir slogandır. Kanunlara aykırı slogan atamazsınız" anonsu yapıldı. Kitle TUAY-DER binası önüne gelerek burada da sloganlar atmayı sürdürdü. Ardından tutsak annesi Hızal Yıldırım, tüm tutsak anneleri adına açıklama yaptı.
 
'CENAZELER GELİRSE SORUMLUSU AKP'DİR'
 
Anneler olarak artık bu grevlerin ve tecridin son bulmasını istediklerini belirten Hızal, "Çocuklarımız eriyor, çocuklarımız aç. Çocuklarımıza bir şey olursa, cenazeler gelirse sorumlusu hükümettir. Biz çocuklarımızın taleplerine ses verilsin, bu zulüm bitsin istiyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar biz her gün sokağa çıkacağız. Bunu çok iyi bilsinler. Biz anneyiz ve çocuklarımızın sesini duyurmak için her şeyi yapacağız" diyerek eylemlerinde kararlı olduklarının altını çizdi. 
 
Eylem slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu.