27 Nisan 2024 Cumartesi

Türkmen: Sendika yönetimi ve patron işbirliği ile 100 civarında işçi işten atıldı

Görevden alındığını işçilerin patrondan öğrendiğini belirten Mehmet Türkmen, "Aynı gün ve sonrasında işçiler jandarma zoruyla fabrikadan çıkarılarak işten atılıyor. Yani bütün bunların aynı güne denk gelmesi tesadüf olmadığını düşünüyorum. Bütün bunlar da sendikanın genel başkanı ve patron arasında böyle bir işbirliği olduğunu ve bu işbirliğinin sonucunda hem benim hem de bugün işsiz kalan 100 civarında işçinin bir şekilde harcandığını gösteriyor" diye belirtti.

Urfa'da bulunan Uğur Tekstil fabrikasında DİSK Tekstil üyesi işçiler, işten atıldı. İşçiler işten atıldıklarını akşam saatlerinde patron tarafından gönderilen mesaj yoluyla öğrendi. Özak Tekstil fabrikasında da aynı gün DİSK Tekstil üyesi işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. İşçilerin işten çıkarıldığı gün DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen sendika genel merkezi tarafından görevden alındı.

Uğur Tekstil fabrikasında işten atılan DİSK Tekstil üyesi 100 işçi fabrikanın önünde eylem yaparak direnişe başladı. İşçiler, işe geri alınana kadar direnişi sürdüreceklerini söylerken, DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen'i görevden alan sendika merkezine de tepki gösterdi.

Mehmet Türkmen görevden alınma ve işçilerin işten atılma sürecini ETHA'ya anlattı. Türkmen, sendika genel merkezinde "uyumsuzluk" gerekçesiyle görevden alındığını, bunun da haksız sayılmayacağını söyledi.

İki yıldır DİSK Tekstil'de bölge temsilciliği görevini yürüttüğünü söyleyen Türkmen, görev süresi boyunca zaman zaman sendikanın genel başkanı Kazım Doğan ile uyuşmazlık yaşadıklarını kaydetti.

Türkmen, "Ben sendikal anlayışımı söyledim, sendikal faaliyet yürütürken işçilerin iradesini esas alırım. Kararları işçiler ile alırım. Yani örgütlenmeden sözleşme aşmasına kadar, tüm sürecin işçilerin bilgisi, onayı ve iradesiyle yürümesini sağladım. Eğer bunu boşa çıkaracak yukarıdan bir müdahale olursa bunu kabul etmem, eğer yine böyle şeyler yaşanacak olacaksa hiç görev almayayım dedim. Onlar da bu şartlarımı kabul etti. Bu bölgede senin sendikal anlayışına, sendikal mücadelene hiçbir şekilde müdahale etmeyeceğiz. Bütün yetki, inisiyatif sende olacak dediler. Bizzat genel başkan bana söyledi. Bu iki yıl boyunca buna rağmen zaman zaman müdahaleler oldu ama ben buna izin vermedim" dedi.

Antep ve Urfa'da pek çok fabrikada örgütlenme çalışmalarının olduğunu, işten atmalara karşı direnişler örgütlediklerini hatırlatan Türkmen, "Gelinen noktada Uğur Tekstil'de yaşadığımız artık bu görev, bu birlikteliğimiz sürdürülemez hale geldi. Yani bu anlayış farkı genel merkezin Uğur Tekstil'deki sürece müdahalesiyle birlikte sürdürülemez hale geldi ve benim görevden alınmamla sonuçlandı" diye konuştu.

Bütün süreci işçiler ile tartışarak sürdürdüğünü söyleyen Türkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Uğur Tekstil'de yetki aldıktan sonra fabrika yönetiminin sendikayı tanımama, sendikalı işçilere baskı yapma, istifaya zorlamaya başladı. Bu baskılarda sonuç vermeyince bir buçuk ay sonra patron hileli bir şekilde fabrikayı kapattı. Tamamen kapatıyormuş gibi gösterip sendikal tazminattan kurtulmak için bütün işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödedi. Buna rağmen işçiler ile fabrikanın önünden ayrılmadık. 3-4 gün süren bir direniş örgütledik ve bu direnişin sonucunda patron geri adım attı. Sendika merkeziyle görüşmeyi kabul etti. İlk görüşmeye marka temsilcileri ve küresel sendika temsilcisi de katıldı. İkinci görüşmeye ise DİSK Tekstil Genel Başkanı Kazım Doğan, Genel Başkanvekili Mehmet Ali Başak ile birlikte görüşeceğini ve bu görüşmeye küresel sendika temsilcisinin dahi alınmayacağını öğrendik. Bende bu görüşmelerin işçilerin iradesi doğrultusunda yürütülmesinde ısrar ettim, yani bu görüşmelere işçi temsilcilerinin de katılmasını istedim. Genel Başkan Doğan bize güvenmiyorsan bırak görevi, burada çalışma, sen bütün kararları işçilerle alıyorsun. İşçilerin aldığı kararları bana talimat gibi dayatıyorsun. Yani orada bir sendikacının kararları işçiler ile almasında tuhaf olan nedir bilemiyorum."

Görevden alındığını işçilerin patrondan öğrendiğini belirten Türkmen, "Fabrika patronu işçilerle toplantı yaparak benim artık burada yetkim olmadığını söylüyor ve bu toplantı sürerken sendika merkezinden işçilere mesaj gönderiliyor. 'Mehmet Türkmen görevden alınmıştır' şeklinde mesaj gönderiliyor. Aynı gün ve sonrasında işçiler jandarma zoruyla fabrikadan çıkarılarak işten atılıyor. Yani bütün bunların aynı güne denk gelmesi tesadüf olmadığını düşünüyorum. Bütün bunlar da sendikanın genel başkanı ve patron arasında böyle bir işbirliği olduğunu ve bu işbirliğinin sonucunda hem benim hem de bugün işsiz kalan 100 civarında işçinin bir şekilde harcandığını gösteriyor" diye kaydetti.

İşçilerin bugün şehir merkezinde bir eylem yapacağını, ondan sonra içlerinden seçtikleri 10-15 kişi ile fabrika önünde işten atılan tüm işçilerin işe geri alınıncaya kadar direnişlerini sürdüreceklerini vurgulayan Türkmen, "Sonrasında da haftada bir kamuoyuna yönelik eylemler devam edecek" dedi.