19 Nisan 2024 Cuma

Tüm Bel Sen'den Sayıştay'ı tepki

Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan toplu sözleşmeye ilişkin Sayıştay'ın savunma istemesinin yasal olmadığını belirtti, mücadele edeceğini söyledi.

Sayıştay, KESK'e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında 2019 yılında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili "usulsüz harcama" yapıldığı iddiasıyla savunma istedi. Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube, Sayıştay'ın bu kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Şube Başkanı Buse Engin, sendikanın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kuruluşlarda çalışan memurları kapsayacak şekilde, üyelerine daha iyi koşullarda yaşama ve çalışma hakkı sağlayan örnek bir toplu sözleşme imzaladığını belirterek, hükümetin kamu emekçilerine, enflasyon oranının altında kalan sözleşmeler dayattığını kaydetti.

'SÖZLEŞME YASALDIR, MÜCADELE EDECEĞİZ'
Hükümetin, yargı aracılığıyla imzalanan sözleşmeye müdahalede bulunduğunu kaydeden Engin, "Sayıştay denetçileri, imzalanan sözleşmelerden doğan ödemeler ile ilgili gerçekleştirme ve harcama yetkililerine 'usulsüz harcama' tespit ettiklerini belirterek, savunma istedi. Özgürce, hiçbir kısıtlama olmaksızın toplu sözleşme imzalamamızı sağlayan bu yasal dayanaklar çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığımız toplu iş sözleşmesi hiçbir şüpheye mahal vermeksizin yasaldır, meşrudur, yasal olmayan sizin yasakçı baskıcı yönetim anlayışınızdır" şeklinde konuştu. Kamu emekçilerinin kazanımlarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Engin, "Sendikamız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi altına imza attığı toplu iş sözleşmesini her platformda savunmaya kararlıdır. Ayrıca hukuki zeminde de mücadele edeceğiz" dedi.

Türkiye'deki onlarca usulsüz ihaleye, yolsuzluğa, hırsızlığa, doğa talanına, kadın cinayetlerine ses çıkarmayan iktidarın, ekonomik zorluklar nedeniyle kıt kanaat geçinen kamu emekçilerinin üç kuruşuna göz dikmesini kabul etmediklerini söyleyen Engin, "Hükümetin sergilemiş olduğu hak, hukuk, adalet tanımaz yönetim anlayışını, hukuksal ve alan mücadelesi ile püskürtmeye kararlıyız" diye konuştu.

'BU SİYASİ BİR TAVIRDIR'
Şube İdari Sekreteri Erdal Tali ise, İstanbul seçimlerinin ardından yaşanan 3 aylık kayyum döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Memur Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi hatırlatarak, "Bu sözleşmede memurlara 2 bin gibi bir ek gelir veriliyor. Sayıştay, bizim sözleşmemizde yer alan, kazandığımız bin 600 liralık ek gelir için soruşturma yaparken, İstanbul'da böyle bir durum yaşanmadı. Bu örnek, istenen savunmanın yasal olmadığını, siyasi olduğunu gösteriyor. AKP'li belediyelerde böyle savunmalar istenmezken, CHP ya da HDP belediyelerinden bu savunmaların istenmesi, siyasi bir tavırdır. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte atlatacağımızı düşünüyoruz" dedi.