4 Mayıs 2024 Cumartesi

'TTB'nin mücadelesi gelenekten geleceğe sürüyor'

Sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ve özlük haklarını iyileştiren yasa tasarısının geri çekilmesine karşı yapılan Beyaz Nöbet eylemleri dördüncü gününde de devam etti. Eylemde, sağlık emekçilerinin haklarıyla birlikte toplumsal sağlık hakkı için de ortak mücadele etmenin önemine vurgu yapıldı.

Sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ve özlük haklarında düzenleme içeren yasa tasarısının geri çekilmesine karşı 4 Şubat'a kadar sürdürülecek olan "Beyaz Nöbet" 31 Ocak günü Bursa, Denizli, Diyarbakır ve Muğla tabip odalarında devam etti.

Dördüncü gününde HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, CHP'li Özgür Özel, Veli Ağbaba, Gamze Akkuş İlgezdi, Dr. Murat Emir ve Dr. Servet Ünsal ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan tarafından ziyaret edilen Beyaz Nöbet'te, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin yürüttükleri hak mücadelesinde yalnız olmadıkları vurgulandı.

"Mücadele geleneği sürüyor: TTB tarihinde beyaz eylemler" söyleşisiyle devam eden nöbete, TTB'nin önceki dönem Merkez Konseyi başkanları Dr. Selim Ölçer, Dr. Özen Aşut ve Dr. Eriş Bilaloğlu ile önceki dönem II. Başkanı ve Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcı katıldı.

Dr. Selim Ölçer, 12 Eylül askeri faşist darbesinin ardından TTB'nin yeniden örgütlenme pratiklerini aktardı. Hak mücadelelerini sokakta sürdürmenin önemine dikkat çeken Ölçer, sağlık emekçilerinin hakları kadar toplumun sağlık hakkı için mücadele etmenin içinde bulunan dönemde büyük bir gereklilik olduğunu kaydetti.

Dr. Özen Aşut da 1970'li yıllarda politik mücadelelerin yükseldiği koşullarda TTB'nin hem örgütlenmesindeki büyümeden hem de eylem süreçlerinden bahsetti. Aşut, güncel koşullarda daha iyi bir gelecek için mücadele eden tüm sağlık emekçilerini selamladı.

Dr. Eriş Bilaloğlu, 1990'lı ve 2000'li yıllardaki "Beyaz Eylem"lerin meslek örgütü/sendika ve hekim hakları/hasta hakları gibi tartışmaları da beraberinde getirdiğini hatırlattı. "TTB'nin hem kendi içinde hem de beraber çalıştığı ekipler içinde bu tartışmaları tüketip aştığını düşünüyorum" diyen Bilaloğlu, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin yarattığı yıkıma karşı yürütülen mücadelede bir arada durmanın önemini vurguladı.

Dr. Metin Bakkalcı da "Beyaz Eylem" kavramının 34 yıldır yıpranmadığına, aksine güçlendiğine dikkat çekti. Hekimlik değerlerine bağlı bir sağlık ortamı için mücadelenin önemine işaret eden Bakkalcı, tüm "Beyaz Eylem" sürecinin ortak bir aklın ürünü olduğunun altını çizdi. Bakkalcı konuşmasını "Siz sadece hekimlik ortamının değil, bu ülkenin umudusunuz" diyerek sonlandırdı.

Söyleşi, 8 Şubat Beyaz G(ö)REV eylemine çağrı yapılmasıyla ve TTB'nin gelenekten geleceğe mücadelesini sürdüreceği vurgusuyla sona erdi.