17 Mayıs 2024 Cuma

TTB'den Sağlık Bakanlığı'na 'radyasyon' uyarısı

TTB, Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan Covid-19 Rehberi'nde yer alan, her hastaya hem akciğer grafisi hem de herhangi bir triyaj yapılmadan BT çekilmesinin, toplumun önemli bir bölümünün gereksiz olarak radyasyona maruz kalmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan 14 Nisan tarihli "Covid-19 Rehberi"ne ilişkin bakanlığa yazı gönderdi. TTB, Türk Radyoloji Derneği'nin ve Türk Toraks Derneği'nin de görüşünü alarak hazırladığı ve Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, rehberin mevcut halinde yer alan Covid-19 şüpheli her hastaya hem akciğer grafisi hem de Bilgisayarlı Tomografi yapılması yönündeki önerinin bilimsel olmadığı belirtildi. Rehberde yer alan algoritmanın, yeniden değerlendirilerek düzenlenmesi çağrısı yapılan yazıda, rehberde yer alan Covid-19 şüpheli hastaya yaklaşımda radyolojik görüntüleme yöntemlerinin kullanımına ilişkin bazı bilgilerin uluslararası deneyimler ve literatür bilgileriyle uyuşmadığı bildirildi.

KLİNİK BULGULARA BAKILMIYOR
Bakanlığa gönderilen yazıda, şu tespit ve öneriler yer aldı: "Klinik bulguların ağırlığına bakılmaksızın, çok sayıda hastaya Bilgisayarlı Tomografi (BT) tetkiki yapıldığı, sağlık kuruluşlarında yapılan gözlemlere göre özellikle son birkaç haftadır Covid-19 ön tanısı ile çekilen BT'lerin önemli bir kısmının normal sonuçlandığı, bu hastalar arasında iyonizan radyasyona hassas genç bireylerin fazlaca bulunduğu görülmektedir. Toplumun önemli bir kısmının, üstelik de radyasyonun etkilerine daha duyarlı olan genç kişilerin radyasyona maruz kalmasının, uzun vadede radyasyondan kaynaklanan kanser sıklığında artış gibi arzu edilmeyen sonuçlarının olabileceğinden kaygı duymaktayız. Ayrıca yeterli triyaj yapılmaksızın, çok sayıda hastaya BT istenmesi, BT ünitelerinin yoğun ve aralıksız çalışmasına, Covid-19 pandemisi sırasında zorunlu olan cihaz sterilizasyonu ve tetkikler arası bekleme gibi enfeksiyondan korunma önlemlerinin yeterince uygulanamamasına, bunların sonucunda da hastaların BT ünitelerinden enfeksiyon kapmasına yol açabileceği göz ardı edilmemelidir."

TTB, her hastaya hem akciğer grafisi, ardından da herhangi bir triyaj yapmadan BT çekilmesinin toplumun önemli bir bölümünün gereksiz olarak radyasyona maruz kalmasına yol açabileceği uyarısı yaptı.