18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Trendyol'u var eden biziz'

Trendyol işçilerinin Pazartesi'den bu yana süren direnişi zaferle sonuçlandı, yönetim yüzde 38 zam yaptı. Bugün Maslak'taki Trendyol Genel Merkezi önünde toplanan işçiler, Trendyol'u var edenin kendileri olduğunu vurguladı. Direniş zaferle sonuçlanmış olsa da, işçiler direnişte öne çıkan arkadaşlarının akıbeti konusunda endişeli ve yönetimden buna yönelik bir açıklama da bekliyor. 

Trendyol işçileri, yönetimin kendilerine dayattığı yüzde 11'lik ücret zammını kabul etmeyerek Pazartesi'den bu yana direnişte idi. İşçiler, artan enflasyon ve pek çok sektörde yapılan zamlarla birlikte yüzde 11'lik bir artışın geçinmelerini olanaksız kıldığına dikkat çekerek, İstanbul, İzmir ve Eskişehir başta olmak üzere pek çok yerde bir araya geldi ve kontak kapama eylemleri yaptı. Grevin üçüncü gününde bütün soğuğa İstanbul Maslak'ta bulunan Trendyol Genel Merkezi önünde toplanan yüzlerce işçi, yüzde 11'lik artışa itirazlarını dile getirdi. Polis de akrep ve çevik kuvvetle Genel Merkez binası önüne yerleşti. "İşçiler burada, Trendyol nerede", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Trendyol uyuma, emekçine sahip çık", "Direne direne kazanacağız" sloganları atan işçiler, "Trendyol uyuma" ve "Yüzde 11'e hayır" dövizleri taşıdı. İşçilerin grevi zaferle sonuçlandı ve yönetim yüzde 11 yerine yüzde 38'lik bir zam yapacağını duyurdu. Henüz Trendyol yönetiminden bu konuda resmi bir teyit gelmemiş olmasa da, haber sevinçle karşılandı. Öte yandan işçiler, direnişe katılan ve göz önüne çıkan arkadaşlarının akıbeti konusunda endişeli ve yönetimin kimsenin işten çıkarılmayacağına dair de bir açıklama yapmasını istiyorlar.

Pek çok Trendyol çalışanı, yapılan zamlar ve artan enflasyonla birlikte hiçbir giderlerini karşılayamadıklarını ifade etti. Faturalarını ödeyemediklerini ve bazı arkadaşlarının çocuklarını okul taksitlerini karşılayamamaları sebebiyle okuldan aldıklarını anlatan Trendyol çalışanları, Trendyol'un bu kadar büyümesinde en büyük payın kendilerine ait olduğuna dikkat çekti.

'ÜCRETLERİMİZ ÖLDÜ'
Trendyol Express çalışanı Volkan Yıldırım, yapılan yüzde 11'lik zammın kimseyi tatmin etmediğini ifade etti. Yüzde 36 olduğu açıklanan enflasyonun gerçekte yüzde 80 civarında olduğunu belirten Yıldırım, bekledikleri zam oranının yüzde 50 olduğunu söyledi. Yönetimin başından beri yüzde 22 zam yaptığını öne sürdüğünü aktaran Yıldırım, bunun bir yalan olduğunu ve kendilerini bölmek için durumun medyaya farklı yansıtıldığını ifade etti. Yıldırım, son yapılan zamlarla ücretlerinin öldüğünü dile getirerek, bütün giderlerini kendileri karşıladıklarını ve ay sonunda ellerinde hiçbir şey kalmadığını aktardı. Yıldırım, "Bugün yönetime karşı cephe alınıyorsa bunun sorumlusu biz değiliz. Bunun sorumlusu Trendyol yönetimidir. Yapılan hesaplar yanlıştır. Biz bunun düzeltilmesini istiyoruz. Karşımızda bir muhatap bulmak istiyoruz" dedi.

'YÜZDE 11'LİK BİR ZAMLA BİZİMLE ALAY EDİYORLAR'
Soyadını vermek istemeyen Ahmet isimli bir Trendyol işçisi ise, uzun bir süredir yönetimin kendilerini zam konusunda beklettiğini aktardı. Pek çok oyalama politikası sonrası kendilerine yüzde 11'lik, enflasyonun altında bir zam yapıldığını kaydeden işçi, Trendyol'da düşük ücret zammı haricinde de pek çok sorun yaşandığını ifade etti. İşçi, yönetimin işe girmeleri için kendilerine araba alma önşartı koştuğunu belirterek, pek çok arkadaşlarının bu işe girebilmek için kredi çektiğini yahut başka işleri bırakıp geldiğini anlattı. Yönetimin kendilerine "Sen bu arabayı alırsan bu işe girersin" diyerek baskı uyguladığını kaydeden işçi, kendilerine söz verilen vaatlerden hiçbirinin gerçekleşmediğine dikkat çekti. Her şeye rağmen çalışmaya devam ettiklerini ve müşterilere güleryüzü eksik etmediklerini belirten işçi, Trendyol'un emeklerini hiçe saydığını dile getirdi. İşçi, kendilerine verilen rakamın hiçbir ihtiyaçlarını karşılamadığını vurgulayarak, işe almak için kendilerine satın aldırılan arabaların masraflarını da kendilerinin karşıladığını ifade etti. 

"Ben işe girdiğimde 6.90 tl'den aldığım mazot bugün 15 tl. 15 tl'ye mazot alarak bu iş dönmüyor. Bunlar yüzde 11 gibi cüzi bir rakamlar bizim karşımıza geçerek burada toplanan arkadaşlarımızla alay ediyorlar. Alay etmelerinin sebebi ise biz araba aldık diye elimiz kolumuz bağlı sanıyorlar. Ama bizim elimiz kolumuz bağlı değil. Biz burada sonuna kadar direnerek birşeyleri ya elde edeceğiz ya elde edeceğiz."

'TRENDYOL'U VAR EDEN BİZİZ'
Ahmet isimli işçi ayrıca Trendyol'un imajını reklamlarda oynayan oyuncuların değil kendilerinin taşıdığını söyledi. Trendyol Express'i var edenin kendileri olduğuna dikkat çeken işçi, sözleşmelerinde yer almayan pek çok işi de yapmak zorunda kaldıklarına değindi.

İşçi, "Ne sigortamız, ne sağlık güvencemiz, ne yaptığımız kaza; hiçbir şeyi güvence altına almadan bizi çalıştırıyorlar. Hiçbir güvencemiz yok, hiçbir sendikamız, derneğimiz yok. Bugün bile biz sadece arkadaş grupları olarak buraya geldik. Bizim yapmak istediğimiz şey bugün bu zammı protesto etmektir. Başka hiçbir şey değildir. Biz sadece hakkımızı istiyoruz" diyerek sözlerini bitirdi.