18 Mayıs 2024 Cumartesi

TOKİ şantiyesinde bir gün: Silahla tehdit ve gasp edilen haklar

Mamak'ta TOKİ konutlarında çalışırken ücret alamadıkları için tepkilerini dile getiren inşaat ustaları, Çınar İnşaat isimli taşeron şirket tarafından tehditlere uğruyor. 'Sarallar' olarak bilenen çeteyle ilişkili şirketin adamları daha önce de haklarını arayan işçilere silah göstermiş.
Mamak Gülveren TOKİ evlerinde çalışan bir grup inşaat ustası, ücretlerin ödenmediği gerekçesiyle iş bırakarak direnişe başladı. Şantiye önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler, taşeron şirket yetkilileri tarafından tehditlere maruz kaldıklarını ifade etti.
 
TOKİ'nin taşeronlara ödeme yapmadığı, taşeron şirketin ise işçileri tehdit ve baskıyla çalıştırdığı Gülveren evlerinde işçiler en sonunda isyan etti. İşçiler ücret alamadıkları gerekçesiyle iş bırakarak direnişe gitti. Polis ve taşeron şirket tarafından baskıya uğradıklarını söyleyen işçiler, ücretleri ödenene kadar direnişe devam edeceklerini bildirdi.
 
Yaklaşık bir yıldır ücret alamayan inşaat ustaları, 'bıçak kemiğe dayandı' diyerek iş bıraktı. Sabah saatlerinde şantiye önünde toplanan yirmi işçi, pankart asarak TOKİ'ye tepki gösterdi. Dün taşeron şirketin işçilere "Eyleme başlamayın, paranızı vereceğiz" demesine karşın bu saate kadar herhangi bir girişim olmadı.
 
Soğuk havadan yaktıkları ateşle ve battaniyelerle korunmaya çalışan ustalarla görüştük. İşçilerden D.Ö. Ocak'tan bu yana hiç para alamadıklarını ve Gökhan Saral'ın yönetimindeki Çınar İnşaat tarafından mafyatik yöntemlerle tehdit edildiklerini söyledi. Buna göre şirket yetkilileri, iş bırakan işçilere 'polisi getiririz, sizi içeri attırırız' şeklinde tehditler savurdu.
 
Demokratik haklarını kullandıklarını söyleyen direnişçi işçi, geçen yıl da üç aya yakın ücret alamadıklarını, tepki gösterdiklerinde ise silahlarla tehdit edildiklerini aktardı. Toplamda 1 milyon TL alacaklarının olduğunu, şirketin 'iflas ettik' diyerek bu rakamı vermek istemediğini ifade eden işçi, "Herkes elini taşın altına koysun dediler. Biz de 350-400 bin TL'den vazgeçtik ama yine vermiyorlar" dedi.
 
İşçiler, ayrıca bir ustanın aylık ücreti 4 bin lira civarında olması gerekirken çoğu kişiye asgari ücret verildiğini, bazılarına hiç ödeme yapılmadığını, bu yıl içinde alınan işçilerin tamamının sigortasının yatırılmadığını belirtiyor. Bu işçilerin çoğunluğunu ise yabancı uyruklular oluşturuyor. Göçmen işçilerin yok pahasına kölece çalıştırıldığını aktaran direnişçi işçiler, TOKİ'nin hukuksuz uygulamalarına tepkili.