18 Mayıs 2024 Cumartesi

Tokat’ta bölge halkının altın madenine karşı mücadelesi sürüyor

Reşadiye’de yapılmak istenen altın madeni arama projesine karşı çıkan bölge halkı mücadelesini sürdürüyor. Tokat Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini teslim eden bölge halkı, mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde yapılmak istenen altın madeni arama projesine karşı çıkan bölge halkı itiraz dilekçelerini Tokat Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne teslim etti.

Eldorado Gold isimli şirketin Türkiye firması olan TÜPRAG tarafından hazırlanan Mart 2021 tarihli proje tanıtım dosyasında şirketin 2015 yılına kadar 1 bin 947 hektarlık alanda ruhsatı bulunduğu belirtiliyor. Maden aramak için yedi adet yarma hattı oluşturulması planlanan projede bu hatların toplamda 28,31 hektarlık alanı kapsayacağı bilgisinin yer aldığı proje tanıtım dosyasında, yarma işlemlerine başlamadan önce ilk aşamada 238 Dönüm alan üzerinde bulunan, ağaçların kesilmesi ve verimli toprak, çayır ve çimenlerin kazınarak meraların yok edilmesi planlanıyor. Ortaya çıkan 80 bin metreküplük toprağın ise meralar üzerine yığılacağı belirtiliyor.

Dilekçeler teslim edilmeden yapılan açıklamada toplam 800 dilekçenin teslim edildiği, 500’e yakın dilekçenin ise elektronik posta ile gönderildiği belirtildi. Açıklamada "Bizler; yaşam alanlarımızı, meralarımızı, yaylalarımızı, ormanlarımızı, toprağımızı, suyumuzu ve doğamızı siyanür ile ayrıştırarak altın üretimi yapmak isteyen TÜPRAG Madencilik’ten korumak için anayasal haklarımızı kullanarak bir araya geldik" denildi.

Açıklamada projenin neden olacağı zararlar şu şekilde aktarıldı: "Bölgemizde yapılması planlanan maden faaliyetleri başta Kuyucak, Yağsiyan, Demircili ve Selemen yaylaları ve meraları olmak üzere Reşadiye’nin İskefsir bölgesindeki bütün köylerini, Ordu’nun Mesudiye ve Gölköy ilçelerinin yaylalarını, meralarını, ormanlarını ve Kelkit Vadisi’ni, Yeşil Irmak Havzası'nı etkileyecektir. Reşadiye ve köyleri, Tokat, Kelkit Vadisi ve Yeşil Irmak Havzası 1’inci Derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. 1939 Erzincan depreminde Reşadiye tümü ile yıkılmış bütün ,köyleri depremden zarar görmüştür.Deprem felaketi sonrası Reşadiye ilçesinin yeri değiştirilmek zorunda kalmıştır.Siyanürle ayrıştırarak Altın üretimi için yapılacak siyanür havuzlarından olası bir deprem sonrası sızacak su yer altı sularını zehirleyecektir.

Uzun yıllardır içme suyu sıkıntısı çeken Reşadiye ilçe merkezinin Selemen bölgesinde bulunan su kaynağını ilçe merkezine getirme projesi de bu maden sahasının içinde kalmaktadır. Reşadiye ilçe merkezine getirilmesi düşünülen su maden araması sırasında yapılacak patlatmalar sonucu yön değiştirme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak, olası bir üretim sırasında yapılacak siyanür havuzlarından sızmalarla zehirlenecektir. Sağlık turizmi açısından ve sahip olduğu termal özelliğinden dolayı bir çok hastalığın tedavi edildiği termal su, maden aramaları sırasında yapılacak patlatmalar ve siyanür havuzlarından kaçaklar sonucu kullanılmayacak hale gelecektir.

Maden arama sahası içinde ve Kuyucak köyü sınırları içinde bulunan 1. derece tescilli Arkeolojik SİT alanı olan; Tepedibi höyüğü, Kuyucak höyüğü ve Kodaman tepe höyüğü maden aramaları sırasında ve olası bir üretimde tahrip olacaktır."