24 Nisan 2024 Çarşamba

TMMOB 45. Olağan Genel Kurulu başladı

TMMOB 45. Olağan Genel Kurulu, Türkiye Barolar Birliği Konuk Evi Konferans Salonu'nda başladı.
TMMOB 45. Olağan Genel Kurulu, delegeler ve konukların katılımıyla Türkiye Barolar Birliği Konuk Evi Konferans Salonu'nda başladı.
 
31 Mayıs-3 Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 45. Olağan Genel Kurulu Divan Başkanlığına 2004-2016 yılları arasında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Mehmet Soğancı seçildi. Divan Kurulu üyeliklerine, Leman Ardoğan (Mimarlar Odası), Nejla Yörükoğlu (Peyzaj Mimarları Odası), Mukaddes Şamiloğlu (Gıda Mühendisleri Odası), Hanze Gürkaş (İçmimarlar Odası), Nejla Şaylan (Jeoloji Mühendisleri Odası), Mehtap Ercan Bilge (Ziraat Mühendisleri Odası) seçildi.
 
Divan Başkanı Mehmet Soğancı yaptığı açılış konuşmasında, TMMOB'nin geçmişten gelen mücadeleci kimliğine değinerek önümüzdeki dönemde aynı anlayışla ve kararlılıkla çalışmalarına devam edeceğine olan inancını dile getirdi.
 
TMMOB 44. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz 2 yıllık çalışma dönemi boyunca TMMOB faaliyetlerine ve ülkenin içinde bulunduğu duruma ilişkin değerlendirmeleri içeren konuşma yaptı. Koramaz, "'Ağacımıza, meydanımıza, kentimize, parkımıza dokunma' sloganıyla başlayıp, bütün ülkede milyonlarca kişiyi meydanlara döken Gezi Direnişi'nin, tarihimizin o en heyecan verici, o en parlak, o en gururlu günlerinin beşinci yılındayız. O görkemli Haziran günlerini yaratanları ve elbette polis şiddeti nedeniyle kaybettiğimiz değerli kardeşlerimizi, Ethem'i, Ahmet'i, Ali İsmail'i, Mehmet'i, Abdullah'ı, Medeni'yi, Hasan Ferit'i ve simsiyah boncuk gözleriyle Berkin Elvan'ı huzurlarınızda bir kez daha anıyorum" dedi.
 
24 Haziran'da yapılacak seçimlere değinen Koramaz, "Böylesi önemli bir tarihsel dönemde gerçekleştirdiğimiz bu genel kurulumuzda yapılan her konuşma, alınan her karar, topluma vereceğimiz her mesaj tarihi öneme sahiptir. Genel kurulumuzun, bu tarihsel sorumluluğa yakışır biçimde geçeceğine, burada yürütülen tartışmaların eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesi açısından yol gösterici olacağına inancım tamdır" diye kaydetti.
 
Faşizme, gericiliğe ve baskılara karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda en deneyimli, en birikimli örgütlerden olduklarını vurgulayan Koramaz, "Çünkü bizler, teknik elemanların mücadelesini toplumsal mücadelenin temel dinamiklerinden birisi haline getiren Teoman Öztürk'lerin, Harun Karadeniz'lerin, Zeki Erginbay'ların, Akın Özdemir'lerin yol arkadaşlarıyız" diye belirtti.
 
KRİZİN SORUMLUSU AKP İKTİDARIDIR
 
2 yıl gibi kısa bir dönemde 15 Temmuz derbe girişimi, OHAL ve KHK ihraçları, Efrîn operasyonu gibi birbiri ardına yaşanan sarsıcı olaylar, ülkenin ekonomik, siyasal ve toplumsal anlamda derin bir krizin içerisinde olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Koramaz, "Bu kriz yönetememe krizidir, bu kriz iktidar krizidir. Bu krizin sorumlusu AKP iktidarıdır" dedi.
 
AKP'nin siyasal alanda tek adam, toplumsal alanda muhafazakarlık ve ekonomik alanda neoliberalizme dayalı Yeni Rejim-Yeni Türkiye inşa etme hevesinin ülkeyi uçurumun kıyısına getirdiğinin altını çizen Koramaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün ülkemizde Anayasa tümüyle askıya alındı. Parlamento işlevsizleştirildi. Devlet kurumları çalışamaz hale geldi. Başta mahkemeler olmak üzere halkın hiçbir resmi kuruma güveni kalmadı. Siyasal mekanizmalar tümüyle tıkandı.
 
"Hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk ve borçluluk sürdürülemez boyutlara ulaştı. Enflasyondan döviz kurlarına, cari açıktan dış borçlara kadar her şey kontrolden çıktı.
 
"Yolsuzluk, kayırmacılık ve dolandırıcılık tüm ekonomik ve sosyal ilişkilere egemen oldu.
 
"Toplum büyük bir parçalanma ve kutuplaşma yaşıyor. Kimsenin kimseye güvenmediği, herkesin birbirine şüpheyle yaklaştığı, korkuyla dolu bir toplum haline geldik."
 
24 Haziran'da gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi, Anayasa Değişikliği Referandumunun ikinci ve son ayağı niteliğinde olduğunu kaydeden Koramaz, "Tek adam rejimini durduramadığımız takdirde ülkedeki siyasal, ekonomik ve toplumsal kriz derinleşecek, ülkemiz geri dönüşü mümkün olmayan bir kabusun içine sürüklenecektir. Bu nedenle 24 Haziran'da gerçekleştirilecek seçimler bildiğimiz anlamıyla adaylar arasında bir tercih değil, ülkemizin geleceğinin tayin edileceği bir yol ayrımıdır" diye konuştu.
 
TMMOB olarak bu yol ayrımında, cumhuriyet değerlerine ve hukukun üstünlüğüne dayalı anayasal demokrasiden taraf olduğumuzun bilinmesini isteriz.
 
24 HAZİRAN'DA OYUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ
 
24 Haziran seçimlerine ilişkın Koramaz şöyle konuştu:
"TMMOB olarak bizler 24 Haziran seçimlerinde,
 
"Tek Adam egemenliğine karşı halk egemenliği için oy kullanacağız;
 
"Baskı ve zorbalığa karşı demokrasi için oy kullanacağız;
 
"Yasama-yürütme ve yargının Tek Adamın kontrolüne girmesine karşı, güçler ayrılığı için oy kullanacağız;
 
"Siyasallaşmış ve yozlaşmış adalet anlayışına karşı hukukun üstünlüğü için oy kullanacağız;
 
"Gerici-muhafazakâr devlet politikalarına karşı laiklik için oy kullanacağız;
 
"Ayrımcı-inkârcı düşmanlık politikalarına karşı kardeşçe bir arada yaşam için oy kullanacağız;
 
"Toplumsal yaşamı piyasa ilişkilerine göre şekillendiren politikalara karşı, paylaşımcı, dayanışmacı, eşitlikçi, toplumcu, kamucu politikalar için oy kullanacağız;
 
"Rant ekonomisine karşı üreten, sanayileşen, hakça bölüşen ekonomi için oy kullanacağız;
 
"Şiddet, yok sayma ve değersizleştirme uygulamalarına karşı kadınların eşitliği ve özgürlüğü için oy kullanacağız;
 
"Emperyalizme karşı bağımsızlığımız ve komşularımızla barış içinde yaşamak için oy kullanacağız;
 
"Kentlerimizin, doğal çevremizin ve tarihsel mirasımızın yok edilmesine karşı doğamızı ve tarihimizi savunmak için oy kullanacağız;
 
"Tarikatların kontrolünde, hurafelerle dolu, kindar ve biatçı eğitim anlayışına karşı bilimsel, demokratik ve laik eğitim için oy kullanacağız;
 
"Meslek alanlarımızı ve faaliyetlerimizi değersizleştirmek isteyen anlayışa karşı meslek haklarımız ve onurumuz için oy kullanacağız ve oyumuza sahip çıkacağız."
 
KONUKLAR KONUŞTU
 
Koramaz'ın ardından Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal söz alarak Kıbrıs'ta ve Türkiye'de yaşanan güncel gelişmeler ve mühendis ve mimarların bu gelişmeler karşısındaki tutumunu açıkladı. Ardından CHP Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen birer konuşma yaptı.