19 Mayıs 2024 Pazar

Tekirdağ Hapishanesi'nde açlık grevine girenlere etkinliklerden men cezası

Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde mektuplara el koyan hapishane idaresi, Leyla Güven'e destek amacıyla açlık grevine giren tutsaklara birer ay etkinliklerden men cezası verildi.
Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlaleri artarken tutsakların hapishane idaresine yaptığı başvurular red ediliyor.
 
Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nden ETHA'ya mektup gönderen tutsaklar yaşanan hak ihlalleri ile ilgili bilgi verdi.
 
Tutsakların gönderdiği mektuplar idarenin keyfi uygulamalrı ile karşılaşırken mektuplara uzun karalamalarla sansür uygulanıyor. Mektuplara "el koyma" kararı da alan idare Ahmet Doğan'ın başka bir hapishanede tutuklu olan arkadaşına gönderdiği mektuba "karalama ve el koyma" kararı aldı.
 
Bir başka tutsak Hasan Polat'ın gönderdiği mektuba hapishane idaresi "sakıncalı" diyerek el koydu. Polat'ın yaptığı başvuru ise "kovuşturmaya gerek yoktur" denilerek cevapsız bırakıldı.
 
Bazı mektup ve fakslarla ilgili ise "kısmı karalama" kararı alan idare, bu kararları neye göre alıp almadığına ilişkin bilgi vermiyor ve tutsakların itirazını sonuçsuz bırakıyor. Keyfiliğin giderek arttığı bu durum hapishanedeki yaşamı zorlaştırırken yaşananlara karşı başvuru yapılacak bir mekanizma da oluşturmuyor.
 
Yine Doğan'ın tekli-hücre ringi ile hastaneye sevk edilmesine yönelik yaptığı suç duyurusu "kovuşturulmaya gerek yoktur" denilerek sonuçsuz bırakıldı. Hastane sevklerinin tekli-hücre tipi ringler ile yapılmasının dayatılması ve kelepçeli muayene nedeniyle birçok tutsak sağlık hakkından yararlanmıyor.
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tecridin kaldırılması nedeniyle başlattığı açlık grevi direnişine destek veren Ahmet Doğan, Hasan Polat, Ali Haydar Saygılı, Özgür Dinçer, Ercan Görtaş ve Bülent Kapar'a açlık grevi yaptığı için ayrı ayrı birer aylık etkinlikten men cezası verildi.